Uienmarmelade

Uienmarmelade leek me leuk en lekker om te maken. Of het ook echt lekker is, wist ik natuurlijk pas nadat het klaar was. Geproefd en het smaakt heerlijk. Het heeft overigens wel een sterke smaak. Je proeft duidelijk het zure van de azijn en het zoete van de suiker. Waar gebruik je dit nu voor hoor ik jullie denken. Je kunt dit bij gebraden vlees eten, maar ook op brood. Het is een recept waar je wel de tijd voor moet nemen, want behalve de kooktijd moet het ook nog minstens 2 weken in een donkere ruimte of kast staan. Hoe langer de uienmarmelade blijft staan, hoe dieper de smaak wordt. Ik had met deze hoeveelheid ingrediënten 4 potten van 314 ml gevuld.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 kilo rode uien, gehalveerd en dun gesneden
1 eetlepel inmaakkruiden (zie receptenoverzicht)
375 ml witte azijn
450 gram basterdsuiker
2 flinke takjes tijm
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur en 35 minuten
Verder nog nodig: braadpan en een aantal goed afsluitbare potten.

Bereiding:
Doe de ui in een ruime braadpan met dikke bodem.
Doe de inmaakkruiden (klik) in een stukje kaasdoek (mousseline) of een schone katoenen zakdoek en bind dat af met wat touw.
Doe het zakje kruiden en de azijn in de pan.
Breng alles aan de kook en temper het vuur.
Laat het 1 uur trekken, onder regelmatig roeren, of tot de ui erg zacht is geworden.
Voeg suiker en tijm toe en breng op smaak met zout (naar smaak) en peper.
Roer om de suiker op te lossen.
Breng aan de kook, temper het vuur en laat het 35 minuten zachtjes trekken, of tot het geheel dik en stroperig is geworden.
Verwijder het zakje kruiden (knijp het even uit) en de tijmtakjes.
Schep het warm in brandschone warme potjes/potten en sluit het goed af.
Zet de potjes of potten op de kop voor 2 weken op een koele, donkere plek om de smaken te laten ontwikkelen.
Gebruik het binnen 6 maanden.
Bewaar na opening in de koelkast.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.