Spinazietaart

Spinazietaart is een vegetarisch recept. De taart kan je ook als lunchgerecht eten. Dit recept lijkt misschien ingewikkeld om te maken, maar dat valt heel erg mee. De taart wordt in 3 stappen gemaakt. Eerst kook je de spinazie en dan de rijst. Ondertussen fruit je de ui met het uitgeperste knoflookteentje. Zodra alles klaar is, meng je alle ingrediënten goed door elkaar met een vork. Goed kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Wees niet te zuinig met de kruiden. De taart is snel te flauw van smaak. Even proeven dus voordat de taart de oven in gaat. Vervolgens zet je hem in de oven en na 30 minuten is de taart klaar. Smullen maar.

voor 6-8 personen

Ingrediënten:
500 gram spinazie, schoongemaakt en goed gewassen of 1 pak gesneden spinazie uit de vriezer
250 gram Italiaanse rijst – Arborio
boter
3 eetlepels olijfolie
1 ui, fijn gesnipperd
1 grote teen knoflook, geperst
versgeraspte nootmuskaat
4 eieren, licht geklopt
1 theelepel fijngehakte salie of wat gedroogde salie
75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
extra boter, gesmolten
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: springvorm van 22 cm met bakpapier en een vork

Bereiding:
Breng in een grote pan 5 dl water aan de kook.
Voeg de spinazie toe, duw deze onder met een houten lepel en kook tot de groente is geslonken.
Giet af, spoel af met koud water en giet weer af.
Knijp er zoveel mogelijk water uit en hak de spinazie met een mes.
Doe de rijst in een pan met water en zout.
Laat de rijst onafgedekt zachtjes koken gedurende 10 minuten.
Giet af, doe terug in de afgespoelde en afgedroogde pan.
Roer een klontje boter door de rijst.
Doe intussen de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui op matig vuur lichtbruin.
Voeg de uitgeperste knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Doe het mengsel bij de rijst.
Maal er flink veel zwarte peper en nootmuskaat over en voeg een halve theelepel zout toe,
Meng de eieren, spinazie, (gehakte) salie en het grootste deel van de Parmezaanse kaas erdoor.
Meng alles met een vork.
Beboter een springvorm van 20 cm doorsnee en bekleed de bodem met ingevet bakpapier.
Doe het spinaziemengsel over in de springvorm.
Schenk er wat gesmolten boter over en bestrooi met de rest van de kaas.
Je kan de taart enkele uren van tevoren klaarmaken en hem afgedekt maximaal 1 uur op kamertemperatuur bewaren.
Je kan de taart tot gebruik ook in de koelkast zetten, alleen haal je hem voor het bakken wel eerst op kamertemperatuur komen.
Bak de taart ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden of totdat hij een krokant korstje heeft gekregen.
Laat de taart 5 minuten staan en maak hem los van de zijkanten.
Stort en verwijder de taartbodem en het bakpapier.
Serveer de taart gloeiend heet of enigszins iets afgekoeld.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.