Pompoenkwarktaart

Ik had al eerder pompoenmoes gemaakt. Met een gedeelte daarvan heb ik pompoenkwarktaart gemaakt. Het is een zoete en kruidige kwarktaart geworden.
Verder heb ik agar-agar gebruikt, dit omdat mijn man vegetariër is en geen gelatine eet.
Ben je niet lactose-intolerant, gebruik dan de producten met lactose. Waarom duur doen als het goedkoop kan.
Ik heb in deze taart roomboter gebruikt, maar ik weet van de rabarberkwarktaart (klik) dat het ook heel goed met kokosolie gemaakt kan worden.
De kwarktaart smaakt een beetje apart, maar is wel heel erg heerlijk.
De pompoenkwarktaart is glutenvrij, eivrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
De kwarktaart is vanwege de slagroom en de roomboter niet lactosevrij. Mocht je wel lactosevrije slagroom kunnen vinden, gebruik deze dan. Uiteraard gebruikt je dan ook lactosevrije boter of kokosolie.

voor 1 grote taart

Ingrediënten:
375 gram glutenvrije koekjes (ik heb Schar digestive koekjes gebruikt)
60 gram gesmolen boter of kokosolie
1 bakje of 200 gram lactosevrije roomkaas (ik heb het merk Ar­la Lact­of­ree room­kaas gebruikt.
340 gram pompoenmoes (klik)
½ theelepel vanillepoeder
1 volle theelepel pompoentaart kruidenmix (klik)
480 ml ongeklopte slagroom
250 gram poedersuiker

Om de kwart in te dikken heb je twee mogelijkheden:
2 eetlepels water + 1 eetlepel gelatinepoeder (kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing) of 3 eetlepels water + 10 gram agar-agar (ik heb dit gebruikt)

Voor de topping:
375 ml ongeklopte salgroom
100 gram poedersuiker
1 theelepeltje vanille extract of ¼ theelepeltje vanillepoeder
en wat je zelf leuk vindt: zoals koekjes, fruit, enz.
Of je gebruikt slagroom uit de spuitbus

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: minstens 3 uur of nog langer
Verder nog nodig: ronde cakebakblik van ongeveer 26 cm, keukenmachine, 2 beslagkommen, handmixer, schaaltje om de gelatine op te lossen of een steelpannetje om de agar-agar op te lossen

Bereiding:
Maal de koekjes in de keukenmachine fijn.
Doe de gesmolten boter of kokosolie erbij en meng alles goed door elkaar.
Schep alles in de cakebakblik
Druk de koekjes goed aan en zet de cakebakblik in de koelkast.
Doe de ongeklopte slagroom in de beslag en voeg hierbij de poedersuiker en de vanillepoeder en klop de slagroom op tot pieken.
Zet de slagroom apart.
Doe de roomkaas in de beslagkom, pompoentaartkruidenmix en de pompoenmoes in de andere beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Schep nu een gedeelte van het pompoenmengsel bij de slagroom en schep deze rustig door de slagroom.
Voeg nu de rest van het pompoenmengsel erbij en meng alles goed door elkaar.
Zet het even apart.
Omdat ik deze taart met agar-agar heb gemaakt, pak ik nu de steelpan en voeg daar 2 eetlepels water in en 10 gram agar-agar toe.
Breng het aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur lager, het moet wel blijven pruttelen.
Laat het nu al roerend 2 minuten pruttelen.
Gebruik je gelatine, dan moet je even op de gebruiksaanwijzing kijken hoe je dat moet maken.
Zet het vuur na 2 minuten uit en voeg paar scheppen pompoenmengsel toe en roer dit door de agar-agar.
Zodra dit goed is opgenomen doe je er wat meer scheppen bij (in totaal iets van 5 scheppen).
Voeg nu de agar-agar met pompoenmengsel bij het pompoenkwarkmengsel en roer alles goed door elkaar.
Pak de cakebakblik uit de koelkast en giet de pompoenkwarkmengsel in de cakebakblik.
Zet de taart in de koelkast en laat het minstens 2-3 uur (of langer) in de koelkast hard worden.
Haal de taart uit de koelkast en haal hem voorzicht uit de cakebakvorm.
Versier de taart naar eigen wens en snijd er punten van.
Als je de taart niet versiert, maar gewoon serveer met wat slagroom uit de spuitbus.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs, de lactasecapsules van Kruitvat
of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact/kruitvat lactasecapsules zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.