Pie-deeg (Engelse korstdeeg)

Dit is een pie-deeg (Engelse korstdeeg). Je kunt hiermee zoete en hartige taart mee maken. De bodem wordt ‘blind’ gebakken (zie hier voor uitleg wat blind bakken is).
Als het uitrollen van het deeg niet lukken wil, leg dan het deeg in het bakblik en druk het deeg in het bakblik en zorg er voor dat het deeg goed verdeeld wordt. Prik er dan met een vork gaatjes in (niet door drukken!).

voor 1 taartbodem

Ingrediënten:
300 gram glutenvrije bloem
1 theelepel xanthangom
150 gram ijskoude en harde boter
5 eetlepels water
snufje zout
1 eetlepel suiker

Voorbereidingstijd: 1 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: schaal om te mengen en een taartvorm
Oven voorverwarmen: 180 graden – 20 minuten

Bereiding:
Zeef de bloem en xanthangum met het zout en voeg de suiker toe.
Hak en snijd met 2 messen de ijskoude en harde boter in kleine stukjes door de bloem.
Bewaar een heel klein beetje boter voor het beboteren van de vorm.
Voeg geleidelijk 5 eetlepels koud water toe en blijf ondertussen hakken en snijden totdat er een kruimelig mengsel is ontstaan.
De boter moet helemaal opgenomen zijn door de bloem.
Vorm er met koude handen vlug een samenhangende deegbal van.
Kneed hierbij niet meer dan nodig is.
Rol het deeg uit tot een lap en bekleed hiermee een licht ingevette taartvorm.
Zet de taartvorm een uur in de koelkast.
Het deeg wel afdekken met folie.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.