Pastinaak-preisoep met gember

Ik had van de week pastinaak gekocht en ik heb het gebruikt voor een soeprecept: Pastinaak-preisoep met gember. Deze soep is licht pittig. Je proeft heel sterk de pastinaak. Het is een lekkere aparte smaak.

Wat is een Pastinaak?
Pastinaak is een oud Nederlands groente die gelukkig weer helemaal in de mode is. Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.

Wat kan je er van maken?
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten.

4-6 personen

Ingrediënten:
2 eetlepels olie
225 gram prei, in ringen gesneden
25 gram verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
675 gram pastinaak, in blokjes gesneden
300 ml droge witte wijn
1,2 liter groentebouillon
zout naar smaak
versgemalen peper

Voor de garnering: paprikapoeder

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: grote braadpan en een staafmixer of keukenmachine

Bereiding:
Verhit de olie in een pan en voeg de prei en gember toe.
Bak ze 5 minuten op een laag vuurtje tot de prei zacht begint te worden.
Voeg de pastinaakblokjes toe en bak dit 10 minuten op een zacht vuurtje totdat de pastinaakblokjes zacht beginnen te worden.
Giet de wijn, de groentebouillon en zout en peper toe en breng dit aan de kook.
Draai het vuur laag en laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen tot de pastinaak zacht is.
Pureer alles met een staafmixer en verwarm alles opnieuw.
Serveer de soep en maak dit af met wat paprikapoeder.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.