Onigirazu of sushibroodjes

Onigirazu is een Japans sushibroodje. Ik kwam het tegen op YouTube en vond het erg interessant.
Ik heb de onigirazu gemaakt met kalkoenvlees en voor mijn man met een gekookt eitje (zie de linkerfoto). Wij beiden vonden het erg lekker smaken. Is dus voor herhaling vatbaar. Paar dagen later had ik hem gemaakt met rivierkreeftjes, ook deze was erg lekker (zie rechterfoto).
In plaats van norivellen zou je ook gewoon slabladeren gebruiken. Is een stuk goedkoper dan als je hem maakt met noribladeren. Neem een slasoort die grote bladeren heeft met niet al te stevige nerven. Dan lukt het om het in te pakken. Lukt het niet, dan zou je de slabladeren even kunnen blancheren.
voor 1 persoon

Omdat we tegenwoordig volop plastic hebben in zee, maar ook in ons grondwater (volgens een bericht op nu.nl over gewassen fleece kleding) heb ik er bewust voor gekozen om geen plasticfolie te gebruiken maar bakpapier. Het lijkt me trouwens ook niet fijn als je plasticfolie doorsnijdt en er stukjes plastic in de onigirazu achterblijft. Weliswaar weinig, maar een feit blijft dat je de plasticfolie weg gooit en deze uiteindelijk gewoon in ons eigen leefomgeving en meer terecht komt.

Ingrediënten per broodje:
1 of 2 gedroogde norivellen
paar blaadjes sla
4 eetlepels rijst (eventueel gemengd met zwarte sesamzaad)
reepjes komkommer (zonder zaadjes) of augurken
paar plakjes tomaat (zonder zaadjes)
restjes kip of kalkoenvlees of rosbief of tonijn of rivierkreeftjes of garnalen
voor de vegetarische variatie: gekookte ei of een gebakken ei
eventueel een of twee plakjes kaas
saus naar smaak

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: plasticfolie of bakpapier

Bereiding:
Zet alles klaar wat je nodig hebt als je een sushibroodje gaat maken.
Ik heb twee versies gemaakt, eentje met kalkoenvlees en voor mijn man een vegetarische.
Leg een norivel op plasticfolie of bakpapier.
Schep nu twee volle eetlepels rijst op de noriblad.
Leg wat rauwkost naar smaak op de rijst en doe er wat saus over (niet te veel).
Als je een vegetarische broodje gaat maken: leg wat plakjes gekookte ei of een gebakken ei op de rauwkost.
Wil je wel met vlees eten: leg een stuk vlees op de rauwkost.
Doe nog wat saus naar smaak op het ei of het vlees.
Schep nu als laatste weer 2 volle eetlepels op de stapel.
Vouw nu voorzichtig twee punten diagonaal van de norivel naar binnen en draai het broodje een kwartslag.
Vouw de andere punten van de norivel naar binnen en druk voorzichtig het broodje aan.
Vouw de plasticfolie of bakpapier dicht, zodat het broodje ingepakt is.

Nu kan je twee dingen doen:

  1. snijd het broodje doormidden en eet hem op, of
  2. bewaar het broodje tijdelijk in een broodtrommel in de koelkast en snijd hem pas doormidden als je hem wil gaan opeten.

Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email