Nieuwe recepten

Amandeltaart met sinaasappels

Ik had paar maanden terug een zak met amandelmeel gekocht en tot nu toe nog niets meegedaan. Amandelmeel kan je niet zo lang bewaren, dat zie je als er ineens slierten te zien zijn in de amandelmeel. Daarom ben ik nu bezig om dit op te maken. Wat ook opgemaakt moest worden van mij, is de kokosbloemsiroop. Dit staat ook al tijden te niksen in het keukenkastje. Dus opmaken.
De combinatie van amandelmeel en kokosbloemsiroop leek me wel een goede combinatie bij elkaar. Verder had ik nog 2 handsinaasappels over die snel opgegeten moeten worden.

In dit recept worden 2 sinaasappelen gebruikt. Je raspt de schil van beiden sinaasappelen, maar je gebruikt maar 1 sinaasappel voor het sap. Of als je met 1 sinaasappel geen 80 ml krijgt, dan beiden natuurlijk. Ik had een sappige sinaasappel, daarom had ik aan 1 sinaasappel genoeg. Meer sap moet je niet gebruiken, anders wordt het taartje een slap iets en dan wil je niet. Overigens zou dat wel geschikt kunnen zijn als toetje, maar dat is iets anders.

Ik heb een klein amandeltaartje met sinaasappels gemaakt. De taart is goed gelukt.
De smaak is niet heel erg zoet. Hij smaakt zelf iets bitter, dat komt mede door de geraspte sinaasappelschil.
De taart is vegetarisch/veganistisch, lactosevrij, graanvrij en glutenvrij, maar de taart is natuurlijk niet notenvrij.
Continue reading “Amandeltaart met sinaasappels”

Lactosevrije yoghurt maken

Lactosevrije yoghurt maken is eigenlijk heel erg makkelijk om zelf te maken. Je moet wel op tijd beginnen, want het duurt 24 uur voordat deze yoghurt klaar is. u
Ik gebruik trouwens gewone yoghurt als starter, dus met lactose er in. In 24 uur wordt alle lactose zo goed als opgegeten.
De lactosevrije yoghurt smaakt wel minder zuur dan normaal, maar dat vind ik niet zo erg. Ik vind hem eigenlijk nog veel lekkerder smaken dan de lactosevrije yoghurt die je in de winkel koopt.

Voor de mensen die geen lactosevrije yoghurt willen, maar wel yoghurt willen maken dan kan je dit recept precies zo maken met een verschil. Dat is dat de yoghurt maar 8-10 uur hoeft te staan. Dan is de yoghurt niet lactosevrij, maar je hebt wel heerlijke eigengemaakte yoghurt zonder toegevoegde suiker. In sommige (lactosevrije) yoghurt is suiker toegevoegd. Waarom eigenlijk?

Uitleg foto: links beneden is de melk afgekoeld tot 46 graden, linksboven is de pan ingepakt in de hooimadam , middenboven is de yoghurt (best dik al) klaar, rechtsboven laat ik de yoghurt uitlekken, rechtsmidden zie je de uitgelekte wei en rechtsonder de uitgelekte yoghurt.
Continue reading “Lactosevrije yoghurt maken”

Glutenvrij brood

Ik maak tegenwoordig glutenvrij brood met Schar broodmix dunkel en Provena haverbroodmix (klik). Ik meng dan 1 kg dunkel schar broodmeel met 2 pakken van 500 gram Provena haverbroodmix.
Voor dit glutenvrij brood gebruik ik dan 500 gram gemengde broodmix. Ik krijg hier een mooi luchtig, maar ook stevig brood van. Niet stevig van dat het zwaar op je maag ligt, maar stevig qua snijden. Je kan het brood gewoon snijden, net zoals gewoon glutenbrood. Zo nu en dan doe ik een handje grof gemalen hennepzaad in het deeg, maar soms ook niet. Net waar ik zin in heb.
Wat ik wel doe is wat quinoa tricolore (klik) over het brood (zie foto) heen strooien. Dit is te koop bij Albert Heijn.
Het mengen van deze twee meelsoorten bevalt mij prima en ik vind het brood goed smaken.
Continue reading “Glutenvrij brood”

Vegetarische romige pompoensoep

Het is weer pompoentijd en dan is het weer tijd voor een pompoensoep. Dit keer een vegetarische romige pompoensoep.
Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, dan kan je de kokosmelk vervangen door kookroom.
Het is een simpele soep wat overigens heerlijk smaakt. Wij hebben hem al twee keer gegeten. Zo lekker vonden wij hem.
Continue reading “Vegetarische romige pompoensoep”

Gefermenteerde selderijsalade

Ik had al eerder een selderijsalade recept (klik) gemaakt, maar dat was nog in de tijd dat er nog geen lactosevrije yoghurt te koop was. Ik had het toen met kokosmelk gemaakt. Ook heel erg lekker.

In het recept van gefermenteerde selderijsalade hebben de selderijreepjes eerst 24 uur in pekelwater gestaan. In die 24 uur fermenteren de selderijreepjes.
Mocht je geen verse dragon of dille kunnen vinden, gebruik dan gedroogde dragon en dille. Dat gaat net zo goed, maar vers is natuurlijk wel lekkerder. Gelukkig kan je dille tegenwoordig altijd kopen bij diverse supermarkten, maar bij dragon is dat helaas niet het geval.

Na de 24 uur is het maken van de selderijsalade een fluitje van een cent. Je mengt alle ingrediënten en je schept het over in een weckpot en klaar ben je.
Wel bewaren in de koelkast. De selderijsalade smaakt trouwens fris lekker.
Continue reading “Gefermenteerde selderijsalade”

Pilaf met prei en linzen

Pilaf met prei en linzen is een vegetarisch recept wat ik in een van mijn kookboeken had gevonden. Dit recept is veganistisch als je de kaas weg laat.
Lijkt je dit recept heerlijk om te maken maar je wil er vlees bij toevoegen. Gewoon doen, maar ik zou wel eerst het vlees apart aanbraden in een koekenpan en de laatste 20 minuten toevoegen.
Wil je dit recept maken maar heb je een notenallergie, dan kan je de amandelen weg laten en eventueel wat rozijnen erbij toevoegen of verzin zelf wat de amandelen kan vervangen.
Dit is een simpel recept met weinig ingrediënten, maar wel gezond en smakelijk.
Continue reading “Pilaf met prei en linzen”

Vegetarische Singapore noedels

Vegetarische Singapore noedels is een overheerlijk recept en qua tijd een supersnel recept om te maken. Het meeste werk heb je aan het snijwerk van de groenten.
Ik heb in dit recept de boekweit en zoete aardappelnoedels gebruikt van King Soba.
Deze noedels zijn glutenvrij en tarwevrij én binnen 5 minuten klaar. Ze smaken voortreffelijk in dit recept.
Wij hebben dit vegetarisch gegeten, maar je kunt er natuurlijk ook stukjes (kippen of kalkoen)vlees in doen als je daar zin in hebt.
Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar, zo lekker vonden wij hem.
Continue reading “Vegetarische Singapore noedels”

Iraanse linzensoep

Dit recept kwam ik tegen op internet en het leek me heerlijk. De Iraanse linzensoep heb ik wel aangepast. Er is bijvoorbeeld een ingrediënt die ik niet in huis had. Ik heb dat vervangen door citroensap en gerookte paprikapoeder te gebruiken. Verder heb ik hier en daar de hoeveelheid aangepast. De Iraanse linzensoep smaakt trouwens erg lekker.
De soep is vegetarisch/veganistisch. Verder is hij is eivrij, lactosevrij, graanvrij en glutenvrij.
Ik heb de soep in mijn Instant Pot (snelkookpan) gemaakt. Voor het gemak heb ik het recept ook uitgeschreven voor als je geen snelkookpan hebt en hem gewoon in een soeppan of braadpan wilt maken.
Continue reading “Iraanse linzensoep”

Bruine bonensoep a la Renske

Zo langzamerhand begint mijn rug zich weer te herstellen. Wel kost het me nog veel moeite om langdurig rechtop te blijven staan. Ik kook dus nu met tussenpozen. Het gaat dus de goede kant op, maar ik doe nog wel rustig aan.
Gisteren heb ik een soep gemaakt. Ik heb hem bruine bonensoep a la Renske genoemd. Wat is hier dan zo ‘a la Renske’ aan? Nou geen idee eigenlijk. Omdat ik al een bruine bonensoep (klik) op mijn site had staan moest ik een iets andere naam verzinnen en dat is dit geworden. Het is wel een andere soort bruine bonensoep dan de eerste.
Deze soep is wat pittige en hij is eigenlijk ontstaan omdat ik in mijn voorraadkast 2 kleine potjes bruine bonen tegenkwam en ze moesten op vanwege de houdbaarheidsdatum.
Ik houd niet van peulvruchten om zo te eten, maar soep gaat er bij mij altijd in. Ik ben dol op allerlei soepen. Vandaar dat het een soep is geworden. Hij is trouwens heel erg smakelijk en omdat hij zo makkelijk te maken is gaan wij hem vaker eten.
Continue reading “Bruine bonensoep a la Renske”

Ik las tijdelijk een pauze in.

Ja en toen was het weer stil op mijn site. Mien (ik dus) was een week terug vlijtig aan het afstoffen en toen zei mijn rug ‘bekijkt het maar, ik doe niets meer’. Ik kon vanaf dat moment niet meer bukken of bewegen zonder pijn. Opstaan en gaan zitten is vreselijk. Eigenlijk wil ik op het ogenblik niet meer bewegen. Dat is natuurlijk geen optie, want bewegen is altijd goed. Maar toch….. : ik ben tijdelijk even gedwongen tot rust (en ondertussen wel oefeningen doen). Voorlopig worden er geen nieuwe recepten geplaatst.
Hopelijk hersteld mijn rug weer snel en kan ik weer normaal bewegen en weer gaan koken en andere dingen doen.