Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Prei-witlofsoep met geitenkaas en honing

Dit is een aparte soep qua smaak. Door de witlof smaakt deze soep enigszins bitter, maar door de chilipeper ook lichtpittig en door de geitenkaas met honing ook weer zoetig. Houd je niet zo van de bittere smaak, gebruik dan slechts 500 gram witlof. Uiteraard wordt de binnenmoot er uit gesneden, anders wordt de soep te bitter.

De geitenkaas met honing is gemaakt met vegetarische stremsel, maar er zit wel honing door. Dus of een vegetariër dit wilt eten of niet is je eigen keuze. Wil je deze kaas niet gebruiken omdat je een veganist bent maar wel de soep maken, gebruik dan een kaassoort wat je wel kunt eten en in plaats van honing kan je agavesiroop of kokosbloesemsiroop gebruiken.
De soep smaakt trouwens heerlijk.

Continue reading

Stracciatella chocoladetaart

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een overheerlijke simpele chocoladetaart. De chocolade die ik gebruik heb is glutenvrij, maar volgens het livaad niet lactosevrij. De taart is wel notenvrij en verschrikkelijk lekker. Snijd niet al te dikke plakken, want de taart ligt wel wat zwaar op de maag. 😉 Om het stracciatella idee te krijgen in de taart heb ik pure chocolade hagelslag gebruikt. Ik had dat al bij het eiermengsel toegevoegd, omdat ik gemerkt had dat als je dat op het laatste moment toevoegt de hagelslag lang niet zo mooi verdeeld wordt zoals je het op de foto ziet.
Wat zou ik nog verder kunnen schrijven over deze taart? Hij smaakt (te) heerlijk en is ook niet heel erg moeilijk om te maken.
Continue reading

Cranberrie-sinaasappel marmelade jam

Dit is een jam voor liefhebbers van marmelade jam. Het smaakt bitter-zoet. Ik had dit in de slowcooker gemaakt. Eigenlijk was het de bedoeling om er een saus van te maken, maar het is marmelade geworden. Een totale verrassing dus, maar wel de moeite waard om het recept te plaatsen als een jam. De marmelade of jam is dus dik en smaakt goed als je van marmelade houdt. 😉
Continue reading

Dadelspread

Dit is een vegetarisch/veganistisch brood beleg recept. Er zit in dit recept weliswaar geen suiker, maar dit recept is niet suikervrij. De dadels bevatten namelijk vrij veel suikers. Houd daarom rekening mee met het feit dat de natuurlijke vruchtensuikers in de dadels op hetzelfde worden verwerkt in ons lichaam als gewone geraffineerde suiker. Wel bevatten dadels meer voedingswaarden. Dit is niet het geval bij geraffineerde suikers. De dadelspread smaakt zoet en naar dadels en is goed smeerbaar (ook als je het bewaart in de koelkast). De spread kan je het beste in de koelkast bewaren, maar het hoeft niet.
Continue reading

Bananenijs

Dit is een recept die je geregeld op internet terug vindt. Ik heb het lactosevrij gemaakt en gemaakt met kokosmelk. Het is een simpele manier aan lekker en makkelijk ijs te komen én goedkoop. 😉
Het ijs smaakt trouwens erg lekker. Heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewone koe of geitenmelk of yoghurt.
Continue reading

Gesmoorde ossenstaart met port

Gesmoorde ossentaart met port is een slow cooking recept. Ik had het de dag voor kerst, vlak voor dat ik naar bed ging het voorbereid en toen meer dan 11 uur laten pruttelen.
Het vlees was dan ook goed gaar. Het viel vanzelf van de botdeeltjes af, dat was wel makkelijk met het schoonmaken daarvan. Zorg ervoor dat alle onderdelen onder het vocht komt te liggen, zodat alles goed in het vlees kan trekken. Er zit best wel veel port in dit recept, maar daar proef je maar weinig van terug. Alle alcohol verdwijnt tijdens het koken en je houdt de smaak van de port over.
De gesmoorde ossenstaart met port smaakt dan ook verrukkelijk.

Ik heb de ossenstaart gekocht bij OK-vlees (klik). Ik koop bewust niet bij de gewone slager i.v.m. kruisbesmetting en op deze site staat heel goed aangegeven wat de ingrediënten (klik) zijn. Op zo manier zie je ook wat glutenvrij is.
Het was voor mij de eerste keer dat ik vlees via internet had gekocht en het is me goed bevallen. Alles was trouwens zeer goed verpakt. Voor mijn persoonlijk is er wel 1 heel klein mini minpuntje: je moet minstens 3 kilo bestellen, dat is best wel veel als je als enige in het gezin vlees eet.
Continue reading

Glutenvrij kerstbrood uit de broodbakmachine

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Het leek me leuk om ook een kerstbrood te maken in een broodbakmachine. Dit keer wel zonder amandelspijs. Ik heb alles in een beslagkom gemengd en toen pas het deeg in de broodbakmachine gedaan. Bij mij duurde het bakken slechts 2 uur. Dat is volgens een glutenvrij bakprogramma, het had ook niet echt langer moeten duren want het brood begon al donker te worden.
Gebruik vooral het glutenvrij broodmerk wat je altijd gebruikt. Je kent het en je weet hoe het gebakken wordt in je broodbakmachine. Dan heb je ook de minste kans dat het brood mislukt.
Omdat er glazuur op het kerstbrood zit, krijg je als je het brood snijdt een zogenaamd ‘sneeuw’ effect. Kijk maar op de rechter foto. Het brood smaakt trouwens apart en erg lekker. De volgende keer ga ik hem in de oven maken en dan met amandelspijs. Goed recept, als zeg ik het zelf. 😉
Continue reading

Glutenvrije kerststol met amandelspijs

Als je een glutenvrije kerststol wilt eten, dan moet je het gewoon zelf maken. Ik heb dit recept glutenvrij én lactosevrij gemaakt. Het maken gaat iets anders dan bij een gewone glutenvolle kerststof. Als je brood maakt met gluten, dan kan je het brood met gemak twee keer kneden. Dat is bij glutenvrij brood niet te doen, want je kneedt het brood zo dood.
Omdat er in een kerststol gedroogde vruchten en gehakte noten zitten en natuurlijk het amandelspijs, heb je al snel een zwaar deeg. Omdat enigszins te voorkomen is het beter om het brood maar een keer te kneden en het deeg gelijk uit te rollen en alle andere ingrediënten op het brood leggen en vervolgens nog even snel alles goed doorelkaar kneden.
Om vervolgens voor de laatste keer weer uit te rollen, zodat je de amandelspijsworst in het midden kunt leggen en het brood oprolt tot de bekende vorm van een kerststol. Zo heb ik het ongeveer gedaan.
Het kan best zijn dat het bij jullie net ietsje anders toegaat, want elk broodmix heeft zijn eigenaardigheid. Het brood smaakt trouwens erg lekker. Niet droog of te nat en zeker ook niet te zoet. Het kruimelt wel enigszins, maar dat is gewoon bij glutenvrij brood. 😉
Continue reading

Snelle Hollandse-Thaise kipnoedels

Dit is een snelle lunchgerecht. Binnen 10 minuten is deze maaltijd klaar. Je kunt hem koud en warm eten. De kip kan je vervangen voor rundervlees of vis. Precies waar je zin in hebt. Of je laat het vlees weg, dan is het een vegetarische lunchgerecht. Het smaakt licht pittig en overheerlijk.
Continue reading

Familie en kerstvoorbereidingen

Logo gemaakt door Bakers and Fakers

Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventskalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik heb het stokje gekregen van Ik eet vrij (klik) en onderaan deze blog zie je aan wie ik het stokje door geef.

Ik schrijf vandaag over kerstvoorbereidingen. Ik heb het dan voornamelijk over de kerstmaaltijd op een van de twee kerstdagen en de vele voedselallergieën/intoleranties in mijn familie.

Maar eerst stel ik mezelf even kort voor: Ik ben Renske van het Glutenvrije Kookhoekje. Sinds augustus 2005 weet ik dat ik coeliakie heb. Willen jullie iets meer weten over mij, dan verwijs ik jullie naar deze pagina (klik).

En dan nu mijn bijdrage aan #decemberglutenvrij: Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel mee bedoeld.

De laatste reacties

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss box-36 facebook pinterest

Mei is coeliakiemaand

coeliakiemaand

Adventskalender

decemberglutenvrij-191x300

Logo gemaakt door Bakers and Fakers

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2016. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken