Nieuwe recepten

Gefermenteerde selderijsalade

Ik had al eerder een selderijsalade recept (klik) gemaakt, maar dat was nog in de tijd dat er nog geen lactosevrije yoghurt te koop was. Ik had het toen met kokosmelk gemaakt. Ook heel erg lekker.

In het recept van gefermenteerde selderijsalade hebben de selderijreepjes eerst 24 uur in pekelwater gestaan. In die 24 uur fermenteren de selderijreepjes.
Mocht je geen verse dragon of dille kunnen vinden, gebruik dan gedroogde dragon en dille. Dat gaat net zo goed, maar vers is natuurlijk wel lekkerder. Gelukkig kan je dille tegenwoordig altijd kopen bij diverse supermarkten, maar bij dragon is dat helaas niet het geval.

Na de 24 uur is het maken van de selderijsalade een fluitje van een cent. Je mengt alle ingrediënten en je schept het over in een weckpot en klaar ben je.
Wel bewaren in de koelkast. De selderijsalade smaakt trouwens fris lekker.
Continue reading “Gefermenteerde selderijsalade”

Pilaf met prei en linzen

Pilaf met prei en linzen is een vegetarisch recept wat ik in een van mijn kookboeken had gevonden. Dit recept is veganistisch als je de kaas weg laat.
Lijkt je dit recept heerlijk om te maken maar je wil er vlees bij toevoegen. Gewoon doen, maar ik zou wel eerst het vlees apart aanbraden in een koekenpan en de laatste 20 minuten toevoegen.
Wil je dit recept maken maar heb je een notenallergie, dan kan je de amandelen weg laten en eventueel wat rozijnen erbij toevoegen of verzin zelf wat de amandelen kan vervangen.
Dit is een simpel recept met weinig ingrediënten, maar wel gezond en smakelijk.
Continue reading “Pilaf met prei en linzen”

Vegetarische Singapore noedels

Vegetarische Singapore noedels is een overheerlijk recept en qua tijd een supersnel recept om te maken. Het meeste werk heb je aan het snijwerk van de groenten.
Ik heb in dit recept de boekweit en zoete aardappelnoedels gebruikt van King Soba.
Deze noedels zijn glutenvrij en tarwevrij én binnen 5 minuten klaar. Ze smaken voortreffelijk in dit recept.
Wij hebben dit vegetarisch gegeten, maar je kunt er natuurlijk ook stukjes (kippen of kalkoen)vlees in doen als je daar zin in hebt.
Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar, zo lekker vonden wij hem.
Continue reading “Vegetarische Singapore noedels”

Iraanse linzensoep

Dit recept kwam ik tegen op internet en het leek me heerlijk. De Iraanse linzensoep heb ik wel aangepast. Er is bijvoorbeeld een ingrediënt die ik niet in huis had. Ik heb dat vervangen door citroensap en gerookte paprikapoeder te gebruiken. Verder heb ik hier en daar de hoeveelheid aangepast. De Iraanse linzensoep smaakt trouwens erg lekker.
De soep is vegetarisch/veganistisch. Verder is hij is eivrij, lactosevrij, graanvrij en glutenvrij.
Ik heb de soep in mijn Instant Pot (snelkookpan) gemaakt. Voor het gemak heb ik het recept ook uitgeschreven voor als je geen snelkookpan hebt en hem gewoon in een soeppan of braadpan wilt maken.
Continue reading “Iraanse linzensoep”

Bruine bonensoep a la Renske

Zo langzamerhand begint mijn rug zich weer te herstellen. Wel kost het me nog veel moeite om langdurig rechtop te blijven staan. Ik kook dus nu met tussenpozen. Het gaat dus de goede kant op, maar ik doe nog wel rustig aan.
Gisteren heb ik een soep gemaakt. Ik heb hem bruine bonensoep a la Renske genoemd. Wat is hier dan zo ‘a la Renske’ aan? Nou geen idee eigenlijk. Omdat ik al een bruine bonensoep (klik) op mijn site had staan moest ik een iets andere naam verzinnen en dat is dit geworden. Het is wel een andere soort bruine bonensoep dan de eerste.
Deze soep is wat pittige en hij is eigenlijk ontstaan omdat ik in mijn voorraadkast 2 kleine potjes bruine bonen tegenkwam en ze moesten op vanwege de houdbaarheidsdatum.
Ik houd niet van peulvruchten om zo te eten, maar soep gaat er bij mij altijd in. Ik ben dol op allerlei soepen. Vandaar dat het een soep is geworden. Hij is trouwens heel erg smakelijk en omdat hij zo makkelijk te maken is gaan wij hem vaker eten.
Continue reading “Bruine bonensoep a la Renske”

Ik las tijdelijk een pauze in.

Ja en toen was het weer stil op mijn site. Mien (ik dus) was een week terug vlijtig aan het afstoffen en toen zei mijn rug ‘bekijkt het maar, ik doe niets meer’. Ik kon vanaf dat moment niet meer bukken of bewegen zonder pijn. Opstaan en gaan zitten is vreselijk. Eigenlijk wil ik op het ogenblik niet meer bewegen. Dat is natuurlijk geen optie, want bewegen is altijd goed. Maar toch….. : ik ben tijdelijk even gedwongen tot rust (en ondertussen wel oefeningen doen). Voorlopig worden er geen nieuwe recepten geplaatst.
Hopelijk hersteld mijn rug weer snel en kan ik weer normaal bewegen en weer gaan koken en andere dingen doen.

Kerriesaus met groenten en pasta

Kerriesaus met groenten en pasta is een heerlijk recept.
De saus is niet te scherp of te pittig en daarmee is dit gerecht dan ook geschikt voor kinderen.
Ik heb dit gemaakt met pasta, maar je kunt dit ook met rijst serveren. Uiteraard is dan het maken met de Instant Pot of Snelkookpan dan net iets anders. Dan kook je de saus met groenten niet in 3 minuten, maar in 6-7 minuten klaar. De groenten is dan nog a-la-dente. De rijst kook je dan apart in een gewone kookpan.
Misschien dat je je afvraagt of de pasta niet te zacht wordt in een snelkookpan. Nee, de pasta is na 4 minuten niet te gaar maar is nog steeds a-la-dente. Eigenlijk is het precies goed.

Voor het gemak heb ik het recept ook opgeschreven voor als je dit in de braadpan of hapjespan wilt maken. De pasta wordt dan wel apart in een kookpan gekookt.

Wij hebben dit recept al meerdere keren gegeten. Eigenlijk meer omdat de eerste twee keer het net niet goed naar smaak was en ook de eerste keer de pasta te zacht was. Dat was de tweede keer opgelost. Alleen was de saus nog niet naar mijn zin. De derde keer was het wel naar mijn zin. Wij vonden hem nu erg lekker smaken.
Continue reading “Kerriesaus met groenten en pasta”

Gestoofd kabeljauwhaasje met tomaat en mosterd

Gestoofd kabeljauwhaasje met tomaat en mosterd is een makkelijk en heerlijk gerecht.
Dit recept is ook geschikt voor kinderen, want de wijn vervliegt tijdens het koken. Wil je het zonder wijn maken, gebruik dan bouillon. Gebruikt dan wel wat minder zout, anders wordt het te zout.
Serveer de vis samen met aardappelen en groenten eten, maar je kunt dit ook als een lunchgerecht eten.
Continue reading “Gestoofd kabeljauwhaasje met tomaat en mosterd”

Stoofgerecht met rundervlees, pastinaak en paprika

Ik heb sinds kort een nieuw speeltje gekocht 🙄 oftewel een nieuwe pan aangeschaft. Het is de Instant Pot geworden. De Instant Pot is een snelkookpan met extra functies. Wel handig als je geen magnetron hebt. Deze heb ik via Amazon in Duitsland gekocht. Het is een snelkookpan en een slowcooker in een én je kunt er ook nog yoghurt in maken en nog veel meer.
Wie van jullie gebruikt ook een snelkookpan bij het glutenvrij koken?

Zaterdag, 1 juli heb ik voor het eerst een stoofgerecht ingemaakt. Normaal gesproken doe ik dat altijd met de slowcooker of gewoon in de braadpan. Omdat we sinds kort op inductie koken leek een snelkookpan wel handig om toch ook zuinig met energie om te gaan.

Ik ken nog niet alle termen van de Instant Pot (IP) of van een snelkookpan. De volgende keer ga ik rijst koken en daarna kikkererwten en nog veel meer. Zo leer ik de Instant Pot goed kennen en leer ik ook alle termen die bij de Instant Pot wordt gebruikt.
Mocht je een snelkookpan hebben, dan kun je dit recept ook maken. Alleen weet je dan zelf wel welke knoppen je moet gebruiken. 😉

Nu het resultaat: het vlees was mals en heerlijk.
Eigenlijk veel beter dan wat ik gewend ben als ik het in de slowcooker gemaakt heb.
Continue reading “Stoofgerecht met rundervlees, pastinaak en paprika”

Sliptong met garnalensaus

Sliptong met garnalensaus is een recept met twee ingrediënten die ik erg lekker vind.
Dat is de sliptong en dat zijn de Hollandse garnalen. Samen met het roomsausje en je hebt een heerlijk lunchgerecht of als je er wat groenten en gebakken aardappelen bij maakt een complete maaltijd.
Ik kan dan ook niet anders zeggen dat dit me heel erg goed gesmaakt heeft.
Continue reading “Sliptong met garnalensaus”