Nieuwe recepten

Pavlova uit grootmoederstijd

Pavlova kennen jullie vast wel als dessert/toetje. Dit is pavlova uit grootmoederstijd. Het is een makkelijk recept om te maken. Dit recept is niet lactosevrij. In plaats van slagroom zou je kokosroom kunnen opkloppen en dan is dit recept ook nog lactosevrij. Houd er wel rekening mee dat je minstens 20 minuten bezig bent als je kokosroom aan het opkloppen bent.
Opgeklopte eiwit is altijd lekker, maar je moet er niet teveel van eten want het vult behoorlijk.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij en notenvrij, maar niet lactosevrij en eivrij.
Voor de rest weinig te vertellen over dit recept. Het smaakte ons goed.
Continue reading “Pavlova uit grootmoederstijd”

Pasta met kerrie-tomatensaus

Als ik pasta kook, dan maak en verzin ik altijd zelf de sauzen.
Pasta met kerrie-tomatensaus is dan ook tijdens het koken ontstaan. Ik had zin in een pittige pastasaus, maar ook niet te pittig.

Al rommelend in de behoorlijke volle kruidenkast (er is helaas nog geen overzichtelijke kruidenkast gemaakt) pak ik dan verschillende kruidenpotjes en voeg ik het een en ander toe bij de groenten.
Uiteindelijk is het dan deze saus geworden.
Je zou deze saus ook nog met rijst of quinoa kunnen eten. Dat smaakt net zo lekker.

Dit is een vegetarisch recept en als je de Parmezaanse kaas weg laat ook nog veganistisch. Wil je er vlees bij eten, gewoon doe. Ik zou dan eerst het vlees aanbakken, dan het recept opvolgen.

Deze saus smaakte ons erg goed en gaan we vaker gebruiken. Het is een smakelijk en licht pittige saus.
Continue reading “Pasta met kerrie-tomatensaus”

Frambozen-chocolade trifle

Ik heb vorig jaar zo vlak voor de kerstdagen een speciale trifle schaal gekocht. Althans, zo noem ik hem. Het is natuurlijk gewoon een hele mooie glazen schaal die ideaal is voor dit soort desserts. Als je dan zo mooie schaal koopt, dan moet je natuurlijk ook een trifle maken. Dat is dus dit recept geworden.
De frambozen-chocolade trifle is een overheerlijk dessert of toetje. Wel ligt het enigszins zwaar op je maag.

Wat is eigenlijk een trifle?
Ik heb deze uitleg van Wikipedia overgenomen: Trifle (letterlijk ‘niemendalletje’) is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of een glazen kom. De klassieke trifle heeft als onderste laag stukjes cake met daarop sherry gesprenkeld en hier overheen wat vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of perziken en ten slotte een laag vla of custard. Er zijn echter vele variaties mogelijk: de cake kan vervangen worden door koekjes of brownies en in plaats van vla kan het toetje ook afgedekt zijn met ijs.

Helaas is dit recept niet lactosevrij, maar met de lactasecapsules heb ik het wel gegeten.
Maar zelf met deze capsules zat ik al op het randje, dus dit is voor mij een eenmalige actie.
De volgende keer ga ik een trifle maken zonder mascarpone. Dat is net teveel voor mij.

Lust je geen frambozen, neem dan een fruitsoort wat je wel lekker vindt. Dit is een trifle zonder drank, maar wil je iets meer pit hebben druppel dan wat drank over de cake heen.
Voor de rest maar weinig te vertellen. De trifle was lekker.
Continue reading “Frambozen-chocolade trifle”

Quinoa met spruiten en paprika

Behalve quinoameel had ik eigenlijk nooit de quinoa gegeten. Ik had daarom bij de supermarkt een pak van Quinoa (van Hollandse bodem) gekocht. Dit was inmiddels al een half jaar terug. Het trok me gewoon niet.

Mijn man had een zak spruiten gekocht, maar eigenlijk had ik geen zin in gekookte spruiten. Toen bedacht ik me ineens dat er nog een pak quinoa in de kast stond en een pot geroosterde paprika in de koelkast. In mijn hoofd hoorde je het pruttelen en een nieuw recept was bedacht.

Dat is quinoa met spruiten en paprika geworden. Het is een vegetarisch recept geworden.
Normaal gesproken zeg ik altijd wil je vlees erin, doe dat dan. Maar bij dit recept zeg ik: nee, niet doen. Want deze combinatie is gewoon precies goed. Het smaakte ons erg goed en wat de quinoa betreft, ook dit smaakte goed. Dat gaan we vaker gebruiken.
Continue reading “Quinoa met spruiten en paprika”

Pastei met groenten en tonijn

Pastei met groenten en tonijn is een bewerkelijk recept, maar wel heel erg smakelijk.
Het is bij glutenvrij meel altijd de vraag of het lukt om een stevige deeg te maken.

Mijn ervaring is dat dat zeker goed lukt met Schär mix b. Het deeg in dit recept is een simpel deeg met wat water, olie, bakpoeder en wat zout. Het zelfde wat ik gebruik als ik een glutenvrije pizza (klik) maak. Het is een neutrale deeg, zeer geschikt voor een pizza en zoals dit recept: een glutenvrije pastei.

Als je de tonijn weg laat, dan is het een vegetarisch recept. Houd je niet van vis maar wil je er wel vlees in hebben, dan zou ik kip of kalkoenvlees gebruiken. Wel het vlees in kleine stukjes snijden.

Ik vond de pastei heel erg lekker smaken. Ik ga dit zeker vaker maken.
Continue reading “Pastei met groenten en tonijn”

Tiramisu met gebakken banaan en lemon curd

Voor kerst had ik twee simpele desserts/toetjes gemaakt. Tiramisu met gebakken banaan en lemon curd is er een van.
Dit recept is mijn eigen verzinsel. Ik wilde er nog Limoncello er in doen, maar ik kon de fles niet meer vinden. Ik heb werkelijk alle voorraadkasten nagezocht, maar hij is verdwenen. Foetsie. Daarom maar zonder Limoncello gemaakt. Dat maakt dit toetje dan ook gelijk geschikt voor kinderen.
Wil je dit wel met limoncello maken, druppel dan wat over de glutenvrije lange vingers. Niet te veel doen, want anders wordt het te nat.

Dat smaakte ook goed. Behalve lemon curd zit er ook gebakken banaan in. Het is ietsje meer werk dat bijvoorbeeld het recept van de Appeltrifle (klik), maar wel erg lekker.
Het heeft ons dan ook goed gesmaakt. Dit gaan we vaker maken.

Bij dit recept heb ik vanwege mijn lactose-intolerantie twee lactase capsule van Kruidvat ingenomen. Deze capsules zorgen ervoor dat ik dan geen last krijg van de lactose.
Continue reading “Tiramisu met gebakken banaan en lemon curd”

Appeltrifle

Voor kerst had ik twee simpele desserts/toetjes gemaakt. Appeltrifle is er een van.
Ik heb dit gemaakt met glutenvrije lange vingers van Schär. Ik wilde niet langer dan nodig was in de keuken staan en ik had ook geen glutenvrij oudbakken brood in huis, daarom was de keuze zeer snel gemaakt.
Het werd dus appelmoes maken en de slagroom opkloppen en de glazen vullen. Klaar.

Dit is een goede combinatie (appelmoes/lange vingers en slagroom). Een variant hierop is dat je in plaats van lange vinger bijvoorbeeld pepernoten kunt gebruiken of cake.
Bij dit recept heb ik vanwege mijn lactose-intolerantie twee lactase capsule van Kruidvat ingenomen. Deze capsules zorgen ervoor dat ik dan geen last krijg van de lactose.

Wij hebben de appeltrifle met de lauwwarme appelmoes gegeten. Dat was echt lekker.
Continue reading “Appeltrifle”

Gebakken makreel met een zomerse salade

Het is al een tijdje dat je bij AH verse makreelfilets kan kopen. Ik had eigenlijk alleen gerookte makreel gegeten en was best nieuwsgierig naar hoe verse makreel smaakte.
Daarom had ik al een hele tijd terug verse makreel gekocht. Alleen vergat ik het om het op tijd te maken en we aten op dat moment net iets anders. Daarom heb ik het maar snel in de vriezer gelegd. Dit is *oeps* twee keer gebeurd.
Voor dit recept leek me het beter om verse makreelfilets te gebruiken en het was bijna weer zover. Gelukkig zag ik het nu wel op tijd liggen en direct iets van gemaakt. Dat is dit recept geworden.
Gebakken makreel met een zomerse salade is een simpel recept om te maken. Het is inclusief de voorbereiding binnen 15 minuten klaar.
De makreel smaken heerlijk en samen met de salade heb je een heerlijk lunchmaaltijd of als je er nog gebakken aardappelschijfjes bij geeft een complete én gezonde avondmaaltijd.
Continue reading “Gebakken makreel met een zomerse salade”

Zomerse salade met een mosterd dressing

Zomerse salade met een mosterd dressing is een simpele salade om te maken. Deze salade is dan ook snel gemaakt. Voor de rest weinig te vertellen over dit recept.
De zomerse salade met mosterd dressing smaakt dan ook heerlijk fris.
Continue reading “Zomerse salade met een mosterd dressing”

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering is een recept wat ik al heel erg lang wilde maken. Dat is dan nu eindelijk een keertje gebeurd. Het is opzicht een makkelijk recept om te maken.
Je moet alleen wel de tijd nemen en het goed laten drogen. De smaak is zoals je dat gewend bent bij de Chinees-Indonesisch restaurant.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, eivrij, lactosevrij, notenvrij, vegetarisch en veganistisch.
Continue reading “Sambal goreng kentang kering”