Nieuwe recepten

Rundergehakt met tacokruiden

Rundergehakt met tacokruiden is een makkelijk recept om te maken. Het is ook een pittig gerecht. Dat komt voornamelijk door de jalapeñopeper en de tacokruidenmix (klik).
Samen met de pittige tortillasaus (klik) en de geraspte kaas én de groenten (tomaten en rucola) heb je een complete maaltijd.
Ik heb trouwens voor dit recept de pittige tortillasaus met de staafmixer fijngemalen.

Dit gehakt eet je met tacoschelpen samen met de tomaten/rucola en de saus.
Ik had deze niet in huis en weet ook niet bij welke supermarkten bij mijn in de buurt je de glutenvrije tacoschelpen kan kopen. Daarom heb ik glutenvrije tortilla’s gebruik.
Deze zijn vergeleken met de taco’s onhandig in gebruik. Het lukt wel, maar met tacoschelpen gaat het makkelijker.

De combinatie van rundergehakt met de tacokruiden en de pittige tortillasaus en de groenten is zeer geslaagd. Het heeft mij goed gesmaakt. Het is lekker pittig.
Continue reading “Rundergehakt met tacokruiden”

Taco kruidenmix

Taco kruidenmix is een pittige kruidenmix recept wat ik op internet had gevonden. Ik heb dit kruidenmix aangepast aan mijn eigen smaak met wat extra kruiden. Sowieso wil ik geen kruidenmix hebben waar zout in zit, dat voeg ik zelf wel toe als ik deze kruidenmix gebruik in een recept.

Tip: gemalen uienpoeder kan je heel goed zelf maken: je snijdt iets van 4 uien fijn en je laat deze drogen in de oven op 100-120 graden. Af en toe hutsel je de stukjes doorelkaar zodat alle kanten droog worden. Of je droogt ze in een droogmachine. Zodra de ui echt 100% droog is, dan schep je beetje voor beetje wat gedroogde ui in een koffiemolen en maal je ze fijn. Schep de gemalen droge uienpoeder over in een kruidenpotje en klaar ben.

Continue reading “Taco kruidenmix”

Pudding met bananen en chiazaad

Ik had al eerder pudding met bananen en chiazaad gemaakt maar dan gewoon met lactosevrije melk. Dat vond ik niet echt geslaagd. Op internet zag ik dat men in het algemeen altijd kokosmelk gebruikt bij chiazaad. Daarom heb ik het nu ook maar met kokosmelk gemaakt en ik snap nu ook waarom dat zo is. Het smaakt vele malen beter met kokosmelk dan met gewone lactosevrije melk. Kokosmelk smaakt natuurlijk ook ietsjes zoet, misschien dat dat het is. Dat weten we dan ook weer.

Chiazaad zelf vind ik zozo, niet echt om te gillen. Ik had een zakje gekocht en dat moet ik natuurlijk op maken. Ik denk dat ik het zo blijf maken totdat het op is. Dan koop ik het ook niet meer. Wat wel opvallend is, is dat geweekte chiazaad goed vult. Dat is dan weer een voordeel, je maag is voor een lange tijd vol. Verder krijg je met chiazaad extra vezels binnen en dan is dan weer goed voor de darmen.

Wil je dit ook eten en je bent veganistisch, dan hoef je alleen de lactosevrij melk te vervangen voor de melksoort wat je lekker vindt. De slagroom hoef je er ook niet bij te gebruiken, ik had nog wat slagroom over en heb het daarom gebruikt.
De pudding smaakt goed en is omdat het koel gegeten wordt, ideaal voor warme zomerdagen.
Continue reading “Pudding met bananen en chiazaad”

Vegetarische rijstgerecht met diverse groenten

Ik had paar dagen terug rijst gekookt voor nasi, maar dat was veel te veel rijst geworden.
Ik had deze rijst in de koelkast bewaard om er iets anders van te maken of desnoods nog een keertje nasi te maken. Dat is geen straf voor ons.
Uiteindelijk is het vegetarische rijstgerecht met diverse groenten geworden. Het is een simpel gerecht geworden maar wel heel erg smakelijk.

Wij hebben dit gerecht vegetarisch gegeten, maar wil je er vlees bij eten kies dan voor kippenvlees of kalkoenvlees. Deze wel eerst aanbakken en even uit de pan halen voordat je de groenten gaat roerbakken. Nadat de groenten en kruiden samengevoegd zijn kan je het vlees er weer bij doen, zodat het vlees de kruiden goed kan opnemen. Voor de rest kan je dan het recept volgen.

Inmiddels hebben wij dit gerecht al meerdere keren gegeten. De eerste keer met zoete paprika en de tweede keer met groene paprika. Je zou zeggen dat het niet zoveel uit maakt, maar dat is wel zo. Met zoete paprika smaakt dit gerecht vele malen lekkerder. Het is dus echt aan te raden om alleen zoete paprika te gebruiken.
Wij hebben heerlijk gegeten van dit gerecht en gaan dit zeker vaker eten.

Continue reading “Vegetarische rijstgerecht met diverse groenten”

Aardappelschijfjes met diverse groenten in een simpel sausje

Aardappelschijfjes met diverse groenten in een simpel sausje is een overheerlijke ovengerecht. Het is geschikt voor vegetariërs en als je de mozzarella weg laat ook geschikt voor veganisten.
Verder is dit recept glutenvrij, graanvrij, eivrij, notenvrij, lactosevrij.
Het is een simpel gerecht met niet al te sterke smaken erin. Wij hebben ervan gesmuld, het heeft ons dan ook echt goed gesmaakt.

Continue reading “Aardappelschijfjes met diverse groenten in een simpel sausje”

Glutenvrije lasagne met zoete aardappelen en aubergine

Glutenvrije lasagne met zoete aardappelen en aubergine is ook een recept wat ontstaan is omdat er groenten opgemaakt moest worden, maar ook omdat we de vriezer leeg moeten eten omdat hij bejaard is en dat we de kleine vriezer gaan gebruiken. Deze wordt nu al een extra voorraadkast gebruikt en daar zit enorm veel pasta en lasagnebladen in.

Ik heb lasagnebladen gebruikt van het merk Rozopia, dit is glutenvrij en voorgekookt. Je hoeft dit dus niet eerst voor te koken in een aparte pan. Je kunt dit gelijk gebruiken in je ovenschaal. Ideaal gewoon. Ik heb dit trouwens bij de Tuinen gekocht, maar als je op internet zoekt dat zie je dat het ook te koop is bij diverse glutenvrije zaken.

Dit recept is trouwens qua smaak heel goed uitgevallen. Het was geslaagd en het smaakte heerlijk.  Verder is dit recept glutenvrij, notenvrij, eivrij, lactosevrij.
Het recept is niet geschikt voor veganisten, maar het is wel vegetarisch.
Continue reading “Glutenvrije lasagne met zoete aardappelen en aubergine”

Pastasaus met broccoli, wortels en champignons

Pastasaus met broccoli, wortels en champignons is een simpel recept om te maken. Veel groenten, dus echt gezond. De saus is gemaakt van kokosmelk en verschillende kruiden enz.
Het is een recept wat binnen 20 minuten is gemaakt. De groenten zijn dan ook niet helemaal gaar gekookt, maar zijn nog knapperig.
Deze pastasaus smaakt heerlijk. Behalve dat je dit met pasta kunt eten, kan je dit ook gewoon met gekookte aardappelen of met rijst.
Dit recept is glutenvrij, eivrij, notenvrij en lactosevrij. Het is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Continue reading “Pastasaus met broccoli, wortels en champignons”

Zoete aardappelwortelsoep

Zoete aardappelwortelsoep is een soep waarbij veel oude groenten opgemaakt moest worden.
Als dat niet zou gebeuren, dan had de prullenbak weer een feestje. Aangezien we (mijn man en ik) afgesproken hadden om dat niet meer te doen moest er dus snel iets gemaakt van worden. Dat is dit recept dus geworden.

Ik heb de soep in mijn Instant Pot (snelkookpan) gemaakt. Dat scheelt heel veel tijd.
De soep was in 30 minuten klaar. Voor de mensen die geen snelkookpan hebben, heb ik het recept ook uitgeschreven voor als je hem gewoon in een pan wilt maken.

In deze soep heb ik lactosevrije mozzarella gebruikt en daarom is deze soep niet veganistisch, maar als je dit weg laat dan is hij uiteraard wel geschikt voor veganisten.
Verder is deze soep glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij, eivrij.
Wij vonden de soep heerlijk smaken, dit gaan we vaker maken.
Continue reading “Zoete aardappelwortelsoep”

Schol bakken zoals IJmuidenaren het doen

Vroeger at ik vaak schol, tong en lekkerbekjes (die ik overigens niet lekker vond). Ik vond toen al en vind dat nog steeds schol en tong echt een van de lekkere vissoorten.
Dat is logisch als je in een vissersplaats (IJmuiden) geboren en getogen bent en waar je in de haven echt verse vis kan kopen. In IJmuiden heb je dan ook best veel plekken waar je (gebakken en verse) vis kan kopen. Mijn vader kocht vaak op de markt (Marktplein) gebakken schol of gebakken tong of lekkerbekjes.

Toen ik in 2005 te horen kreeg dat ik coeliakie had, was gebakken vis een verboden product geworden. Later had je glutenvrije viskruiden van Smedes te koop. Alleen vind ik dit helaas niet lekker smaken.
Ik at vroeger redelijk vaak gebakken schol en likte daarbij altijd mijn vingers af (gebakken vis eet je met je handen en niet met bestek), zo lekker was het. Die smaak had je niet met de glutenvrije viskruiden. Erger nog, ik vond een gebakken schol (met bloem) niet meer lekker smaken. Dus at ik geen gebakken schol meer.

Totdat ik iets op het net zocht met het trefwoord IJmuiden en toen kwam ik een bericht tegen in IJmuiden Actueel over ‘Schol of schar bakken zoals IJmuidenaren het doen‘. Dat was dus heel simpel met olie, zout en peper. Geen bloem of wat dan ook en daarom ook glutenvrij. Uiteraard alleen als je het thuis maakt, want in viswinkels wordt dat gebakken in olie waar ook glutenmeel gebruikt is en is daarom niet meer glutenvrij.

Dat had ik dus van de week gemaakt en natuurlijk op de manier van de IJmuidenaren en waarachtig, dit is schol eten zoals ik me het van vroeger herinner. ZO LEKKER!!!

Een tip: neem dikke en grote schollen. Ik had kleine en dunne schollen. Nadat ik ze gebakken had bleek er weinig ‘vlees’ op de vis te zitten.

Continue reading “Schol bakken zoals IJmuidenaren het doen”

Bloemkool anders

Ik had een bloemkool gekocht en daar had ik maar de helft van nodig. De andere helft bleef maar in de koelkast liggen. Dat is natuurlijk zonde, dus ik had even een blik in de koelkast geworpen om te kijken wat er nog meer lag en er lag genoeg om een heerlijk recept van te maken. Dat is dit recept geworden.
Ik kon geen andere naam verzinnen dan bloemkool anders, want het is echt bloemkool anders dan wat je normaal zou maken met bloemkool.
Het is een saus geworden wat je eet bij rijst en/of noedels. Wij hebben er trouwens boekweitnoedels bij gegeten. Een zeer goede combinatie en erg lekker samen.
Dit recept is glutenvrij, eivrij, notenvrij en lactosevrij. Verder is deze saus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Het heeft ons zeer goed gesmaakt en het is een recept wat ik zeker vaker ga maken. Is weer eens wat anders.
Continue reading “Bloemkool anders”