Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Glutenvrij zuurdesembrood

Glutenvrij zuurdesembrood is een vegetarisch en veganistisch recept. Ik heb dit brood met agavesiroop gemaakt, maar je kunt ook honing gebruiken. Uiteraard is het brood dan niet meer veganistisch. Verder is dit brood ook nog lactosevrij, eivrij en notenvrij.

Omdat ik de laatste tijd al langer bezig was om voor mezelf een smakelijk glutenvrij brood te maken, had ik verschillende soorten meel of broodmix gemengd.
Een van die broden die persoonlijk in smaak viel was het boekweitbrood zonder eieren, suiker, lactose, banaan of zuivel (klik), maar ook de andere broden vielen in smaak. Alleen was dat met behulp van gist gemaakt.

Zoals ik al eerder bij het recept van glutenvrije zuurdesem starter (klik) had geschreven, ben ik een fan van zuurdesembrood. Met dit recept ben ik helemaal blij, want het brood is gelukt.
Het brood smaakt heerlijk én het lijkt net gewoon glutenbrood. Als je het snijdt, dan kruimelt het niet meer of minder zoals bij normaal glutenbrood het geval is.

Ik heb dit recept twee keer gemaakt met als enige verschil dat ik de eerste keer het brood 1 uur heb laten rijzen (foto links) en de tweede keer (foto rechts) 4 uur. Voor de smaak maakt het niets uit. Ik heb een fotofilmpje (klik) gemaakt waar je per uur kunt zien hoe het deeg gerezen is. Overigens heb je geen rijsapparaat nodig om het brood te laten rijzen. Ik heb er een gekocht omdat ik in mijn huis niet echt een warme plek (behalve in de zomer dan) heb waar ik het brood kan laten rijzen.
Waarom langer laten rijzen? Een lange rijstijd heeft te maken met het afbreken van fytinezuur. Een langzame zurige rijs die bij zuurdesembrood hoort, zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel fytinezuur al wordt afgebroken. Wil je hier meer over lezen, google dan zelf even verder.
glutenvrij zuurdesembroden 1 en 4 uur gerezen
Continue reading

Glutenvrije zuurdesem starter

Ik ben niet echt een broodmens. Ik had als klein kind absoluut geen bezwaar om twee keer per dag warm te eten en nu nog niet. Pas zo rond mijn 32ste ben ik veel meer brood gaan eten. Ik had in die tijd ook geen zin om te koken en dan ga je vanzelf meer brood eten. Gistbrood kan natuurlijk best lekker zijn (zeker met gluten), maar mijn voorkeur van brood gaat toch uit naar zuurdesembrood.
Ik eet dan ook het liefst glutenvrij Pain Campagnard brood van Schar, dat is met zuurdesem gemaakt. Alleen als je leest wat er allemaal in zit, dan wordt je daar niet blij van. 😕
Daarom wilde ik het ooit zelf eens een keertje zuurdesembrood maken. Als je zuurdesembrood wilt maken, dan heb je een zuurdesem starter nodig. Dat heb ik nu zelf gemaakt.
Continue reading

Pittige tonijnsalade

Pittige tonijnsalade is eigenlijk een recept (klik) wat ik al in 2009 had geplaatst. Het verschil is dat er nu een chilipeper en een tomaat in zit en daardoor is de tonijnsalade lekker pittig geworden. Wat ook anders is, is dat er meer tonijn en minder mayonaise en tomatenketchup in zit. De mayonaise die ik gebruikt heb is lactosevrij.
Uiteraard kun je natuurlijk ook verse tonijn kopen, deze eerst koken en kruiden en dan bij het groentemengsel voegen.
De tonijnsalade smaakt heerlijk pittig. Lekker op brood of op toastjes.
pittige tonijnsalade Continue reading

Paksoi rolletjes met vis en krabvlees

Paksoi rolletjes met vis en krabvlees leek me een leuk recept om te maken. De vis in dit recept is gestoomd in paksoibladeren. Heel erg gezond dus. Vind je geen grote paksoibladeren, dan zou je ook nog Chinese koolbladeren kunnen gebruiken. Voor de rest maar weinig te vertellen. De paksoirolletjes smaken goed.
Serveer de paksoirolletjes met het sojasaus en de chiliringetjes en met wat rijst en geroerbakte groenten.
Continue reading

Geroerbakte kalkoen met broccoli en amandelen

Geroerbakte kalkoen met broccoli en amandelen is een iets bewerkelijk recept, maar als het af is heb je wel een overheerlijke maaltijd op tafel staan.
Wel één waarschuwing: kijk uit met de amandelen bakken. Deze worden snel bruin en loeiheet. Laat ze dus eerst wat afkoelen.
Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. Het smaakt heerlijk.
Continue reading

Garnalen met honing en sesamzaad

Dit is de allereerste keer dat ik zelf garnalen gepeld had. Ik had in de viswinkel gevraagd hoe je het precies moest doen en dat werd netjes voorgedaan. Het leek me een beetje eng, maar na de eerste twee garnalen leek het alsof ik niet anders had gedaan. Fluitje van een cent. 😉 Maar waarom zelf pellen als je ze gepeld in de winkel kunt kopen? Nou, heel simpel. Ik vond de gepelde garnalen er niet zo mooi bij liggen, daarom had ik nu gekozen voor ongepelde garnalen. De garnalen waren daardoor echt vers. Ik was er natuurlijk best wel lang mee bezig, maar de volgende keer gaat het vast sneller.

Dit is een heerlijk recept. Het deeg was knapperig en de combinatie van honing en sesamzaad smaakte goed. Dit is een iets bewerkelijk recept, maar als het klaar is heb je overheerlijke garnalen. Serveer ze als bijgerecht bij een Aziatisch maaltijd of eet ze als snack.
Continue reading

Krab beignets

Dit zijn overheerlijke beignets. Ze zijn warm en koud erg smakelijk. Je kunt ze als broodbeleg eten of als een tussendoortje of als bijgerecht bij een avondmaaltijd.
Als je van een hartig ontbijt houdt, dan kun je ze ook nog als ontbijt eten. Ze zijn makkelijk te maken en ze smaken werkelijk heerlijk.
Door de halve chilipeper smaken de beignets pittig maar als je niet zo van pittig houdt, laat dan de chilipeper gewoon weg.
Continue reading

Glutenvrije en graanvrije wafels

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit zijn wafels die je kunt eten als brood. Er zit geen suiker in, dus de wafels smaken ook niet zoet.
Omdat ik een keramische wafelapparaat heb, heb ik ook geen boter of olie gebruikt. Dus de wafels zijn eigenlijk ook heel erg gezond. Ik heb bij dit recept boekweitmeel en kokosmeel gebruik daarom zijn de wafels toevallig ook nog graanvrij. Hoef of wil je niet graanvrij eten, gebruik dan glutenvrije broodmeel of als je wel zoete wafels wilt maken glutenvrije bloem. Voeg er dan ook paar eetlepels suiker of honing of agavesiroop toe.

Ik heb in dit recept geitenyoghurt gebruikt, maar je kunt ook lactosevrij yoghurt gebruiken. Omdat de yoghurt redelijk dik was, is het niet aan te raden om (lactosevrije) melk te gebruiken. Het kan wel, maar dan moet je even gaan spelen met de hoeveelheid meel. Is je beslag te dun, voeg dan wat meel toe. Is je beslag te dik, voeg dan wat extra yoghurt toe. Het beslag moet lijken op pannenkoekenbeslag.

De wafels smaken goed en zijn ook goed te beleggen met zoet beleg of hartig beleg. Op de tweede dag smaakte de wafels erg goed en waren nog net zo zacht/vers als op de eerste dag toen ik ze net gemaakt had. Goed recept dus. 😀
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel mee bedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss box-36 facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2016. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken