Nieuwe recepten

Speculaaskruiden

Dit is een recept om zelf speculaaskruiden te maken. Voordeel is dat je precies weet wat er in zit. Een ander voordeel is dat je het mengsel kunt aanpassen aan je eigen smaak.
Deze hoeveelheid is geschikt voor in een kruidenpotje.
speculaaskruiden Continue reading “Speculaaskruiden”

Adventskalender #decemberglutenvrij 2016

Logo gemaakt door Bakers and Fakers

Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!

Vanaf 1 december tot nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. Wij weten al wat we wanneer gaan schrijven, maar dat is voor jullie een verrassing!

Morgen begin #decemberglutenvrij op Glutenvrijkind (klik). Onderaan die blogpost staat wie het stokje over neemt. En zo gaat het door tot en met 31 december. Daarnaast zullen we op Facebook, Twitter en onze blogs bekend maken wie er de blogger van de dag is. We gebruiken de tag #decemberglutenvrij.

lijnen2 Continue reading “Adventskalender #decemberglutenvrij 2016”

Gevulde glutenvrije speculaaskoek

Omdat ik speculaasbrokken had gemaakt, heb ik ook maar gelijk gevulde speculaaskoek gemaakt. Als je toch al bezig bent. 😉 Ook bij dit recept moet het deeg minstens een nacht in de koelkast rusten.
Volgens het livaad is de amandelspijs van dr. Oetker glutenvrij, maar kan het sporen van melk, ei, soja, tarwe en gluten bevatten. Maar je kunt ook heel goed zelf amandelspijs (klik) maken. Dan weet je zeker dat het veilig is.
Bewaar de gevulde glutenvrije speculaaskoek in een blikken koektrommel en zeker niet in een plastic zak of doos. Plastic laat de speculaaskoek zacht worden en in een blikken koektrommel blijft het knapperig.
gevulde speculaaskoek Continue reading “Gevulde glutenvrije speculaaskoek”

Glutenvrije speculaasbrokken

Ik had nog nooit zelf speculaasbrokken gemaakt. Daarom leek me het leuk om het nu wel te doen en natuurlijk ook glutenvrij.
Het maken is simpel, je gooit alle ingrediënten in de schaal en je kneed het tot een mooie deegbal en je laat het minstens 1 nacht in de koelkast rusten. Ik heb het 3 nachten laten rusten omdat ik niet eerder tijd had om het af te maken. Voordat je het deeg uit rolt, haal het tijdig uit de koelkast. Dan kan je het deeg makkelijk uitrollen met de deegroller.
Wel een tip: zorg dat het deeg echt niet dikker wordt dan 0,8 – 1 cm. Hoe dikker het deeg is, hoe minder de speculaas brokken wordt. Als het deeg niet te dik is, dan weet je zeker dat je knapperige speculaasbrokken krijgt. Ik had hem niet goed genoeg uitgerold, vandaar deze tip. 🙄
Heb je een noten allergie, laat dan de amandelen achterwegen. Speculaasbrokken zonder amandelen smaken net zo goed als met amandelen. 😉
speculaasbrokken Continue reading “Glutenvrije speculaasbrokken”

Chocolade tijgernootkoekjes

Ik had een keertje tijgernootmeel gekocht. Ik zag dat staan en ondanks dat het behoorlijk aan de prijs (€ 7,95) is, had ik het toch gekocht. Dit meel is glutenvrij en graanvrij. Het is namelijk meel gemaakt van een tijgernoot of chufa (zo wordt het in de Spaanse landen genoemd) of aardamandel of een knolcyperus (klik).
Ik was nieuwsgierig hoe het smaakte. Ik had er eerst wafels van gebakken, maar dat was geen succes. De wafels waren wel gelukt, maar ik vond het nergens naar smaken.
Toen had ik besloten om er koekjes van te maken.
Ik had online een buisje chocoladechips van Doves gekocht en gewoon maar wat ingrediënten toegevoegd. Dat is dit recept geworden. De koeken zijn goed gelukt. Ze smaken goed, iets aan de zoete kant maar met een kop thee of koffie een heerlijke combinatie.
Op de foto links zie je de koeken en de foto rechts zie je de chocoladechips en de tijgernootmeel.
chocolade-tijgernootkoekjes Continue reading “Chocolade tijgernootkoekjes”

Dr. Oetker’s glutenvrije pizza’s

In oktober werd ik verrast met het bericht ‘ben je volgende week (13 oktober 2016) donderdag thuis’? Ja, dat was ik. Er zou een pakketje komen met een nieuw glutenvrij product van Dr. Oetker. Wat: 2 glutenvrije pizza’s. Een vegetarisch pizza met mozzarella (met vegetarische stremsel) en een pizza met (varkens)salami en spek. Ze zien er beide mooi uit op de verpakking. Deze pizza’s zijn in week 43 (2016) verkrijgbaar in de supermarkt. Ze zijn te vinden in het vriesvak producten of bij alle pizza’s. De consumentenadviesprijs is € 3,69.

Ik had op facebook geschreven dat ik morgen (14 oktober 2016) de vegetarische versie ging eten en dat ik jullie zou laten weten hoe die smaakte. Althans, dat was de bedoeling.
Alleen was ik het compleet vergeten. *oeps* 😳 Foei toch……

dr.oetker ristorante pizza mozzarella glutenvrij vegetarische-pizza-dr-oetker-glutenvrij Continue reading “Dr. Oetker’s glutenvrije pizza’s”

Speculaas appeltaart

Mijn site bestaat was jarig. Hij bestaat nu 8 jaar en daarom heb ik een taart gebakken. Eigenlijk hadden we gewoon zin in een taart, maar we hadden toch een speciale gelegenheid. Het is een speculaas appeltaart geworden. Dit is een simpele basistaart met 2 extra ingrediënten, namelijk speculaaskruiden, een appel en wat geschaafde amandelen. Een taart hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn. Als het maar lekker is. En deze taart is lekker!
Op de foto links, zoals hij er uitzag toen hij uit de oven kwam en afgekoeld was en op de rechter foto zie je de binnenkant van de taart. Hij is goed gaar en mooi gerezen.
speculaas-appeltaart Continue reading “Speculaas appeltaart”

Vegetarische pompoensoep

Wij zijn dol op soep. Omdat het paar dagen kouder was, heb ik een soep gemaakt. Ik heb vegetarische pompoensoep gemaakt, maar deze soep is ook nog veganistisch.
Wij hebben de eerste keer de soep gegeten zoals de soep gemaakt was (zie de linkerfoto) en de tweede keer hebben wij de soep gegeten met wat halloumireepjes (zie de rechterfoto). Dat smaakt ook heel erg lekker, alleen dan is de soep niet veganistisch. De soep smaakt pittig, maar wil je de soep zonder de chilipeper(s) eten, gewoon weglaten.
De soep smaakt heerlijk. Je wordt er heerlijk warm van, ideaal als het koud is buiten. 😉
vegetarische-pompoensoep Continue reading “Vegetarische pompoensoep”

Borstplaat

Een ouderwets sinterklaasrecept of gewoon een recept omdat je het lekker vindt. Je kunt dit met allerlei andere smaken maken, precies wat jezelf lekker vindt.
Kijk wel uit met hete suiker, dit is werkelijk heet en zeker niet geschikt om kinderen dit zelfstandig te laten maken. Tijdens het uitgieten knoei je en het is niet leuk als het hete suikermengsel op de handen van een kind terecht komt.
Op de foto met de klok mee, vanaf linksboven gezien: cacaosmaak, koffiesmaak, en de onderste twee is speculaasborstplaat. De smaak is uiteraard zoet, echt zoet.

Een tip: gebruik silicone vormpjes. De borstplaat komen een stuk makkelijker uit de vormpjes dan als ze in de metalen vormpjes zitten. Bij de metalen vormpjes breek je heel snel de borstplaat.
borstplaat Continue reading “Borstplaat”

Chilikokos

Chilikokos is een beetje een apart recept. Ik heb dit gemaakt met verse kokos, maar je kunt ook heel goed bij AH een bakje met kokosstukjes kopen of gedroogde kokosrasp gebruiken.
Bij dat laatste moet je dan wel eerst de kokos een uurtje laten weken en dan heel erg goed de kokosrasp uitknijpen. Alle vocht moet zo goed weg zijn. Lukt het niet zo goed om alle vocht kwijt te raken, laat dan de 2 eetlepels water weg. Anders wordt het te vochtig en dat is niet de bedoeling.
Wij hebben dit als bijgerecht bij nasi gegeten. Dat smaakt hier goed bij, maar je kunt dit ook serveren bij een vleesgerecht of bij andere Aziatische gerechten.
De smaak is apart, maar wel lekker.
chilikokos Continue reading “Chilikokos”