Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Zwarte bonenburrito’s

Ik had nog nooit burrito’s gegeten, daarom leek me het leuk om dit recept te maken. Dit is een vegetarische burrito. Ben je veganist, dan kan je de kaas vervangen voor een veganistische kaassoort.
Om kooktijd uit te sparen is het misschien aan te raden om een dag van te voren alvast de tomatensalsa te maken. Vind je een blik gekookte zwarte bonen (bij de reform bijvoorbeeld) dan is 1 blik meer dan genoeg. De bonen uitlaten lekken en vervolgens het recept volgen. Dit scheelt extra werk en tijd. Ik kon helaas geen blik zwarte bonen vinden, daarom had ik een dag van te voren de zwarte bonen laten weken en de volgende dag de bonen gekookt. Toen ik ’s avond de burrito’s ging maken waren deze ook snel gemaakt (de tomatensalsa had ik al eerder gemaakt). Ik kon de bonen direct bij de vulling doen.
Ondanks dat ik geen fan ben van peulvruchten, moet ik eerlijk zeggen dat dit een zeer smakelijk recept is. Dit gaan we zeker vaker eten. Wij hebben gesmuld van dit gerecht.
Zwarte bonenburrito's Lees verder

Abrikozenchutney

Abrikozenchutney is een niet al te moeilijk recept om te maken. Je bent de meeste tijd kwijt aan het snijden van de abrikozen. Alle ingrediënten gaan dan in de pan, even roeren en dan laat je het langzaam inkoken. Zodra de chutney is ingekookt, is het recept klaar. De chutney smaakt goed.
abrikozenchutney Lees verder

Tomatensalsa

Tomatensalsa is een saus die je met burrito’s eet of met tortilla’s of gewoon omdat je dat lekker vindt. Het is een simpel recept om te maken, ook omdat je alles in de keukenmachine doet om het er een fijne saus van te maken. Ik heb er geen zout en peper ingedaan. Door de chilipeper en de pepertjes is er genoeg smaak aanwezig, maar mocht je het flauw vinden dan kan je de salsa afmaken met zout naar smaak en wat versgemalen zwarte peper. Het is een heerlijke, frisse saus.
tomatensalsa Lees verder

Ratatouille met zoete aardappel en aubergine

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ratatouille met zoete aardappelen en aubergine heb ik bedacht omdat de groenten en de halloumikaas in de koelkast op moesten. Anders was het rijp voor de prullenbak en dat is zonde. Het is een heerlijk gerecht geworden. Niet al te scherp, wel ietsje pittig.
Ik heb een link met uitleg geplaatst bij de jalapeño pepers. Deze zijn niet echt scherp, daarom ook geschikt voor kinderen.

Veel snijwerk maar als dat af is, dan is het een simpel gerecht om te maken.
In dit recept zijn het de blokjes aubergine die bepalend zijn wanneer het gerecht klaar is. Rauwe aubergine eten is niet echt lekker (maar smaken verschillen).
De aubergine hoeft niet eerst met zout ontvochtig te worden. De vocht uit de aubergine wordt samen met de olie en kruiden de (weinige) saus bij dit gerecht.
Wij hebben gesmuld van dit gerecht, het is misschien een aparte combinatie aubergine, halloumikaas en pepers samen met de zoete aardappelen maar het is een heerlijk combinatie.
ratatouille met zoete aardappel en aubergine Lees verder

Pittige kebab gehaktballetjes

Pikante kebab gehaktballetjes is een makkelijk recept om te maken. Er zijn vier stappen: de gehakt kruiden, balletjes draaien,frituren en opeten. De balletjes zijn niet echt pittig van smaak, dus ook geschikt voor kinderen.

Ik had de balletjes volgens het recept netjes 5 minuten gebakken en de laatste paar 4 minuten, maar ook dat is eigenlijk te lang. Daarom is het aan te raden om ze na 3 minuten even te controleren of de balletjes al gaar zijn en als dat niet het geval is, ietsje langer bakken maar ook niet al te lang want dan worden ze net zo donker als wat je op de foto ziet.

Ze smaken trouwens heerlijk en zijn ideaal om als snacks te serveren op feestjes. Of serveer ze met glutenvrije pitta’s van Genius en wat rauwkostsalade.
pittige kebab gehaktballetjes Lees verder

Non bon bon kip

Non bon bon kip heet van oorsprong eigenlijk bon bon kip maar omdat ik geen zin had om de kip tot prut te slaan, heb ik hem non bon bon kip genoemd. Non klonk leuk en zegt dat ik hem niet (non) tot prut geslagen heb. Dit is trouwens een Chinees recept, bon betekent in het Chinees ‘op te slaan‘ en zo kreeg dit recept zijn naam volgens het kookboek.

Ik heb dit recept aangepast en wat dingen weggelaten (of gewoon vergeten te gebruiken). 🙄
Dit recept is niet geschikt voor mensen met een notenallergie, maar het recept is wel glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en eivrij. Het is eigenlijk een simpel recept om te maken.
Persoonlijk vind ik het een beetje op kipsaté lijken en smaken. Ik heb trouwens pindakaas gebruikt, maar normaal gebruik je Chinese sesampasta. Ik weet niet of dat glutenvrij is. Gelukkig kan je daarvoor in de plaatst tahin of pindakaas met paar druppels sesamolie gebruiken.
De non bon bon kip smaakt trouwens lekker.
non bon bon kip Lees verder

Masala aardappelpuree

Masala aardappelpuree is een simpel en eenvoudig recept om te maken. Het is licht pittig van smaak. Je kunt dit eten als een salade of als bijgerecht bij wat geroerbakte of gekookte groenten.
Verder kunt je dit ook maken met zoete aardappelen, dat smaakt ook erg goed.
masala aardappelpuree Lees verder

Scherpe Szechuan mie met kalkoen

Dit is een overheerlijk, simpel en eenvoudig gerecht. Je kunt dit warm en koud eten. Ik heb dit als lunchgerecht (warm) gegeten, maar je kunt dit ook als een salade (koud) eten of als voorgerecht bij een Aziatische rijsttafel.
Ben je vegetariër of veganist, laat dan het vlees achterwege. Dit recept is niet geschikt voor mensen met een notenallergie. Er zit sesamolie, pindakaas en cashewnoten in.
scherpe szechuan mie met kalkoen Lees verder

Pittige wortelsalade

Pittige wortelsalade is een simpel en eenvoudig recept om te maken. Het is een licht pittige salade. Je kunt dit koud en warm eten. Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, eivrij, notenvrij, melkvrij, graanvrij. Verder is het geschikt voor vegetariërs en veganisten. Serveer de salade eventueel met gebakken aardappelschijfjes of met patat.
pittige wortelsalade Lees verder

Tomatenspaghetti met kerrie

Dit is een simpel en eenvoudig recept om te maken. Het is licht pittig van smaak, dat komt door de chilipoeder. Ben je een veganist of heb je een ei-allergie, laat dan het ei weg. Zonder ei smaakt dit gerecht ook goed.
Voor de rest eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept, simpel en eenvoudig om te maken. Het smaakt heerlijk.
tomatenspaghetti met gebakken ei Lees verder

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel mee bedoeld.



Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactose-intolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss box-36 facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Images Digitally Watermarked by Digimarc | Get More Information on How to Digitally Watermark ImagesImages on the website have been digitally watermarked with ownership and usage information. Digimarc and the Digimarc logo are registered trademarks of Digimarc Corporation. The "Digimarc-Enabled" Web Button is a trademark of Digimarc Corporation, used with permission.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2016. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken