Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekje zit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Glutenvrije pasta met biet en pastinaak

Wij zijn geen grote fan van bieten en mijn man eet liever geen pastinaak. Omdat ik toch gezond wil eten en groenten die hier niet favoriet zijn ook echt de kans wil geven dat ook al vind je het niet lekker en toch lekker kan zijn als je het maar een kans geeft. Daarom had ik dit recept bedacht en wat blijkt? De biet en pastinaak passen prima in dit gerecht en ze smaken heerlijk. Missie geslaagd.
Dit recept is vegetarisch gemaakt, maar ik had voor mezelf wat kalkoenfilet (in stukjes gesneden) apart in een koekenpannetje met wat olie, zout en peper gebakken en daar paar scheppen pasta met biet en pastinaak toegevoegd. Even goed geroerbakt (zover dat gaat in het koekenpannetje) en afgemaakt met Parmezaanse kaas.
Dit gerecht is licht pittig van smaak, dit komt door de milde kerriepoeder en kurkuma. Wil je het iets minder pittig hebben, laat dan de kerriepoeder weg.
Continue reading

Maaltijdsalade met tonijn

Dit is een copycat recept van de maaltijdsalade van AH. Zo’n bak van 450 gram kost iets van € 3,00 (maart 2015). Ik vind deze salade best wel lekker, maar ik gooi wel altijd de dressing weg omdat ik dat niet vertrouw. AH is nogal royaal met dextrose en glucosestroop (kan gemaakt zijn van tarwe), alhoewel dat niet in deze dressing zit. Wel vind ik dat er iets te veel zout in deze salade zit en dat hoef niet voor mij. Ik had gekeken wat de ingrediënten waren en daar is dit recept uitgekomen. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door gewoon een dressing uit een flesje te nemen (waarvan je weet dat het glutenvrij is). De salade smaakt heerlijk.

Voor 2-3 personen

Ingrediënten salade:
150 gram ijsbergsla, in grote stukken gescheurd
150 gram botersla, in grote stukken gescheurd
2-3 wortels, in dunne reepjes gesneden
20 zwarte olijven, in plakjes gesneden
4 hardgekookte eieren, in vieren gesneden
1 klein blikje haricots, uitgelekt en door de helft gesneden
250 gram gekookte krieltjes, gehalveerd of in plakjes gesneden
100 gram gekookte tonijn (met wat zout en peper gekookt)

Ingrediënten dressing:
2 eetlepels azijn
2 eetlepels olie
1 theelepel suiker
1 theelepel citroensap
1 theelepel witte wijn
1-2 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
zout naar smaak
versgemalen witte peper

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 minuten
Verder nog nodig: grote saladeschaal, zeef (om alles schoon te spoelen)

Bereiding:
Doe de sla in een grote saladeschaal en hussel alles goed door elkaar.
Voeg dan de wortelreepjes, zwarte olijven, krieltjes, tonijn erbij en schep dat goed door elkaar.
Maak de dressing en doe dat bij de salade en schep alles goed door elkaar.
Verdeel de eierenkwartjes over de salade. 
Verdeel de salade over de borden.

Bron: eigen recept

Bananencustard

Custard maak je in het algemeen met vanille, bloem, suiker en een ei. In dit recept worden deze ingrediënten ook gebruikt, maar ook bananen. De smaak van deze custard is dan ook voornamelijk banaan. Je kunt dit kaal eten zoals het op de linkerfoto te zien is, maar je kunt het ook eten met een glutenvrije kniepertje (klik) die ik op de onderkant van een schaaltje vorm heb gegeven. Wat vers fruit (naar eigen smaak) erbij en afmaken met wat poedersuiker en paar blaadjes munt. Een simpel toetje wat erg lekker smaakt. Druppel voordat je de poedersuiker gebruikt nog wat citroendruppels over het fruit. Ik heb kokosmelk gebruikt. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, gebruik dan gewone melk.
Continue reading

Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes

Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes. Dit wilde ik altijd een keertje maken en omdat ik het wafelijzer in gebruik had genomen bij het recept oublies of ijswafeltjes heb ik natuurlijk gezocht naar een recept voor kniepertjes. Ik had op het net gezocht naar recepten voor kniepertjes gezocht en paar recepten gecombineerd. Dit is mijn recept voor kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes.
Ik heb het recept wat moeten aanpassen, want het ging niet direct goed maar na een tijdje kreeg ik de slag te pakken (zie linkerfoto).
Eerst was mijn beslag te dik en voor de kniepertjes was dat geen probleem want dat ging prima. Alleen het oprollen dat ging absoluut niet. Na een tijdje kreeg ik in de gaten wat het probleem is: het beslag was te dik. Wil je nieuwjaarsrolletjes maken en het lukt je niet om ze zonder scheuren op te rollen, dan moet je wat water bij het beslag doen. Doe het voorzichtig met elke keer 1 eetlepel water extra, mocht je elke keer gescheurde rolletjes krijgen. Kijk uit voor je vingers als je ze oprolt, want de kniepertjes zijn loeiheet.
De kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes smaken veel te lekker.
Continue reading

Bami koeah

Dit is een Chinees-Indonesisch recept en het smaakt verrukkelijk. Althans, wij hebben gesmuld van de bami. Het is geen scherp gerecht. Wil je dit ook eten, maar ben je een vegetariër of veganist laat dan het kippenvlees weg. Mijn man heeft het zonder kippenvlees gegeten en hij vond het heerlijk. Ik heb bij dit recept wel iets meer groenten gebruikt dan wat in het recept stond. Wij houden van groenten en ik vond er iets te weinig groenten in zitten. Een tip voorbij het bereiden van dit recept: zorg dat alle ingrediënten klaar staat zodat je alles achterelkaar kan toevoegen. De bami die ik bij dit recept hebt gebruik, heb ik gekocht bij de Chinese Supermarkt. Het is een stevige dikke ronde bami, dus niet dat dunne rijstvermicelli. Voor de rest eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept.

Continue reading

Glutenvrije oublies of ijswafeltjes

Paar jaar terug had ik bij Liddl een elektrische wafelijzer gekocht. Je kunt hiermee wafels maken om bijvoorbeeld zelf ijshoorntjes te maken, maar ook kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes. Het apparaat heeft iets van 2-3 jaar in de kast gestaan, maar tijdens de verbouwing kwamen we hem weer tegen. Het was dus tijd om hem eens een keertje te gebruiken.
Ik heb glutenvrije oublies of ijswafeltjes gemaakt. Ze zijn makkelijk om te maken en het oprollen gaat ook zonder problemen. De oublies smaken zoet en zijn knapperig. Serveer ze bij ijsbolletjes of softijs.
Continue reading

Glutenvrije pannenkoeken

Ik had gisteren pannenkoeken gemaakt en tot mijn stomme verbazing zag ik dat had ik dit recept nooit op mijn site had gezet. Dit is dus mijn pannenkoekenrecept.
Eigenlijk precies zoals ik het vroeger maakte met als enige verschil dat ik nu glutenvrij meel gebruikt. De verhouding is een beetje ‘natte’ vingerwerk. Ik zorg er altijd voor dat het beslag niet te dun of te dik is.
Ik maakt de pannenkoeken vaak met kokosmelk, maar ook gewoon met water. De mensen die geen lactose-intolerantie hebben kunnen natuurlijk gewone melk gebruiken.
Is je beslag te dun, voeg dan wat extra meel toe. Is je beslag te dik, voeg dan wat meer vocht toe.
Continue reading

Aardappelroomsoep met kabeljauw

Dit is een overheerlijke soepgerecht. De basis van deze soep is aardappelroomsoep. Ik heb er kabeljauwfilet ingedaan, maar je kunt daarvoor in de plaats ook plakken worst in kunnen doen. Wil je de soep vegetarisch eten, dan zou je er gebakken tofublokjes toe kunnen voegen. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, dan kan je de kokosmelk vervangen door kookroom. De soep zal dan ietsje anders smaken, maar veel zal dat niet schelen. De soep smaakt trouwens heerlijk.

Links op de foto aardappelroomsoep als basissoep en rechts op de foto met kabeljauw.

Continue reading

Pompoenjam

Pompoenjam is nu niet iets wat je snel zult maken. Dit omdat je het ook niet zo snel als jam zou gebruiken. Omdat ik van koken houd kijk ik geregeld naar Engelse kookprogramma’s. Daar zag ik bijvoorbeeld een reiskookprogramma van Rick Stein op Madeira (geloof ik). Daar heb je een traditioneel recept wat ik binnenkort wil maken en daar had ik dit recept bij nodig. Ik heb dit recept zelf bedacht, want hoe moeilijk is het om jam te maken? Niet dus. Ik heb het niet al te zoet gemaakt en ik heb om de jam iets meer ‘pit’ te geven citroensap erbij gedaan. Anders wordt het zo niets smakende zoete hap waar je niet op zit te wachten.
Continue reading

Runderstoofvlees met appels

Dit is een vleesgerecht wat ideaal is voor de feestdagen. Vooral als je een traditionele maaltijd serveert. Ik bedoel daarmee aardappelen en groenten. Dit is een slow cooking recept. Het duurt dan ook best lang voordat dit gerecht klaar is. Ik had het vlak voordat ik naar bed ging voorbereid en de volgende dag zo rond 10 uur was het vlees en saus klaar om gegeten te worden. Het mooie van een slowcooker is dat het gerecht voor langere tijd warm gehouden kan worden. Omdat het hier om suddervlees gaat maakt het niet zoveel uit hoelang het warm blijft, want hoe zachter het vlees is hoe lekkerder het wordt. De smaak is dan ook uitmuntend en het vlees is heerlijk zacht. Precies zoals het moet zijn.

Dit eten wij dit jaar met de kerstdagen. Omdat mijn moeder een citrusvruchtenallergie heeft, heb ik geen citroen gebruikt. Daarvoor in de plaats heb ik een citroengras stengel gebruikt. Dan heb je toch iets van een citroensmaak en het heeft niets met een citrusvrucht te maken. De appels zorgen voor een friszurige toon wat je anders bij citroensap zou hebben.

Ik heb de saus niet aangedikt met maizena of aardappelzetmeel, maar als je de saus iets dikker wilt hebben dan kan je dat doen door op 1 eetlepel water een flinke eetlepel maizena of aardappelzetmeel op te lossen en dat erbij doen. Even goed mengen en je ziet de saus dikker worden.
runderstoofvlees met appels Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.

Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2015. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken