Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Pittige groentekerrie

Pittige groentekerrie is een Indonesische gerecht. Je kunt dit als een bijgerecht eten bij een rijsttafel, maar ook als een maaltijd met wat gekookte rijst en wat vlees. Een simpel recept om te maken en het smaakt heerlijk. Het recept is vegetarisch en veganistisch, maar ook glutenvrij, lactosevrij, eivrij, notenvrij en graanvrij.
pittige groentekerrie Continue reading

Ajam Panggang Roedjak

Ajam panggang Roedjak is een overheerlijk pittig gerecht. Het is een bijgerecht bij een Aziatische rijsttafel, maar je kunt dit net zo goed bij een Hollandse maaltijd (lees: gekookte groenten en aardappelen) eten. Het smaakt verrukkelijk. Verder maar weinig te vertellen over dit gerecht.
ajam panggang roedjak Continue reading

Dendeng Agee

We zijn de vriezer aan het leeg eten. In de vriezer hebben we altijd veel vlees liggen. Ik heb besloten om paar Indonesische recepten te maken. Ook omdat we binnenkort familie op bezoek krijgen vanwege een persoonlijke feestdagje. Dendeng Agee is een rundgerecht. Heel erg makkelijk om te maken en het smaakt heerlijk. Dit is een bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, maar je kunt dit ook gewoon met gekookte sperziebonen of doperwten met gekookte aardappelen eten. Dat is net zo lekker. 😉
dendeng agee Continue reading

Glutenvrije pasta met een spinazie-mozzarellasausje

Glutenvrije pasta met een spinazie-mozzarellasausje is een simpel gerecht wat je binnen 10 minuten gemaakt hebt. Ik heb lactosevrije mozzarella gebruikt, maar als je geen lactose-intolerantie hebt gebruikt dan de gewone mozzarella van buffelmelk.

Kun je ook spinazie uit de pot gebruiken? Nee, dat zou ik niet doen want spinazie uit de pot bevat teveel vocht en het duurt heel lang voordat het vocht verminderd is. De saus wordt dan te vloeibaar en dat is niet de bedoeling. Dus echt verse spinazie kopen. Het schoonmaken is zo gedaan.

Tip: Vind je de saus te dun, maak dan een papje van water en maïzena. Dit wel toevoegen voordat je de pasta bij de saus doet.
glutenvrije pasta met spinazie en mozzarella
Continue reading

Glutenvrije en zuivelvrij banaan-ananasijs

Dit is een simpel ijsrecept. Handig als je ijs wilt eten, maar geen ijsmachine hebt. Bij dit systeem van ijs maken krijg je ijs waar wel wat ijskristallen in blijft zitten. Dat is dan ook het verschil tussen het maken van ijs met een ijsmachine en dit ijs. Mocht het mengsels van bevroren fruit en kokosmelk te hard worden, voeg er dan nog wat van de kokoswater toe zodat het weer vloeibaar wordt en daardoor beter handelbaar.

Glutenvrije en zuivelvrije banaan-ananasijs is dus glutenvrij, lactosevrij, eivrij, notenvrij en graanvrij. Verder is dit een vegetarisch en veganistisch recept. Op zo manier kun je met verschillende bevroren fruitsoorten simpel ijs maken. Het ijs smaakt heerlijk fris.
glutenvrije en zuivelvrije banaan-ananasijs
Continue reading

Maaltijdsalade met makreel

Een simpele, maar o zo lekkere maaltijdsalade.
Het is wel wat werk om deze salade te maken en eigenlijk alleen omdat je de makreel goed moet napluizen op graatjes. Heb je dat gedaan en de aardappelen zijn gekookt, dan is de salade zo klaar. Omdat de makreel met de aardappelen worden vermengd, is de overheersende smaak van de makreel wat minder aanwezig.
De maaltijdsalade is geschikt voor 2 personen als je flink wat opschept en voor 4 personen als je het als bijgerecht eet.
Wil je dit ook eten, maar mag of kan je niet tegen eieren: gewoon weglaten.
maaltijdsalade met makreel Continue reading

Glutenvrij zuurdesembrood

Glutenvrij zuurdesembrood is een vegetarisch en veganistisch recept. Ik heb dit brood met agavesiroop gemaakt, maar je kunt ook honing gebruiken. Uiteraard is het brood dan niet meer veganistisch. Verder is dit brood ook nog lactosevrij, eivrij en notenvrij.

Omdat ik de laatste tijd al langer bezig was om voor mezelf een smakelijk glutenvrij brood te maken, had ik verschillende soorten meel of broodmix gemengd.
Een van die broden die persoonlijk in smaak viel was het boekweitbrood zonder eieren, suiker, lactose, banaan of zuivel (klik), maar ook de andere broden vielen in smaak. Alleen was dat met behulp van gist gemaakt.

Zoals ik al eerder bij het recept van glutenvrije zuurdesem starter (klik) had geschreven, ben ik een fan van zuurdesembrood. Met dit recept ben ik helemaal blij, want het brood is gelukt.
Het brood smaakt heerlijk én het lijkt net gewoon glutenbrood. Als je het snijdt, dan kruimelt het niet meer of minder zoals bij normaal glutenbrood het geval is.

Ik heb dit recept twee keer gemaakt met als enige verschil dat ik de eerste keer het brood 1 uur heb laten rijzen (foto links) en de tweede keer (foto rechts) 4 uur. Voor de smaak maakt het niets uit. Ik heb een fotofilmpje (klik) gemaakt waar je per uur kunt zien hoe het deeg gerezen is. Overigens heb je geen rijsapparaat nodig om het brood te laten rijzen. Ik heb er een gekocht omdat ik in mijn huis niet echt een warme plek (behalve in de zomer dan) heb waar ik het brood kan laten rijzen.
Waarom langer laten rijzen? Een lange rijstijd heeft te maken met het afbreken van fytinezuur. Een langzame zurige rijs die bij zuurdesembrood hoort, zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel fytinezuur al wordt afgebroken. Wil je hier meer over lezen, google dan zelf even verder.
glutenvrij zuurdesembroden 1 en 4 uur gerezen Continue reading

Glutenvrije zuurdesem starter

Ik ben niet echt een broodmens. Ik had als klein kind absoluut geen bezwaar om twee keer per dag warm te eten en nu nog niet. Pas zo rond mijn 32ste ben ik veel meer brood gaan eten. Ik had in die tijd ook geen zin om te koken en dan ga je vanzelf meer brood eten. Gistbrood kan natuurlijk best lekker zijn (zeker met gluten), maar mijn voorkeur van brood gaat toch uit naar zuurdesembrood.
Ik eet dan ook het liefst glutenvrij Pain Campagnard brood van Schar, dat is met zuurdesem gemaakt. Alleen als je leest wat er allemaal in zit, dan wordt je daar niet blij van. 😕
Daarom wilde ik het ooit zelf eens een keertje zuurdesembrood maken. Als je zuurdesembrood wilt maken, dan heb je een zuurdesem starter nodig. Dat heb ik nu zelf gemaakt.
Continue reading

Pittige tonijnsalade

Pittige tonijnsalade is eigenlijk een recept (klik) wat ik al in 2009 had geplaatst. Het verschil is dat er nu een chilipeper en een tomaat in zit en daardoor is de tonijnsalade lekker pittig geworden. Wat ook anders is, is dat er meer tonijn en minder mayonaise en tomatenketchup in zit. De mayonaise die ik gebruikt heb is lactosevrij.
Uiteraard kun je natuurlijk ook verse tonijn kopen, deze eerst koken en kruiden en dan bij het groentemengsel voegen.
De tonijnsalade smaakt heerlijk pittig. Lekker op brood of op toastjes.
pittige tonijnsalade Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel mee bedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss box-36 facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2016. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken