Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekje zit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Glutenvrije appeltaart met advocaat en kokos

Een heerlijke glutenvrije appeltaart met advocaat en kokos. Eigenlijk is dit een zeer eigenwijze taart, want ik had iets anders in mijn hoofd bij deze taart. De bedoeling was dat de appelstukjes op de bodem zouden blijven, maar om een of ander gekke reden zijn er appelstukjes omhoog gekomen. Dat zie je ook op de rechter foto. De appelschijfjes zie je onder en boven. Echt apart. Omdat de taart zo uit de oven kwam heb ik de taart niet verder afgemaakt zoals ik het in mijn hoofd had. Dit is dan nu een gewone en simpele appeltaart met advocaat en kokos geworden en hij smaakt heerlijk met of zonder slagroom.

Continue reading

Bietenkikkererwtenschnitzel

Mirjam van ‘Ik ben glutenvrij‘ (klik) heeft een leuke uitdaging lekkere recepten met biet (klik) geplaatst. Ik doe daar aan mee, want ik had toevallig bietjes in huis en het leek me gewoon leuk om daar aan mee te doen. Bij deze dus. Overigens zou het nog leuker zijn als meer mensen mee zouden doen aan deze uitdaging, want nu doen er nog maar 2 mensen mee (Mirjam niet meegeteld). Dat is wel erg weinig.  😐

Het leek me leuk om een vegetarische vleesvervanger te maken waar biet een van de ingrediënten is. Om er een stevig iets van te maken en uiteraard ook voedzaam, heb ik kikkererwten gebruikt. Om de schnitzels toch iets van pit te geven, heb ik een eetlepel gedroogde grof gemalen Spaanse peper gebruikt. Dit is te koop bij de toko en anders gebruik je een verse chilipeper. Verwijdert dan niet alle zaadjes, want anders wordt het te flauw van smaak.

Hoe gek het mag klinken, de xanthaangom is degene die de structuur van de schnitzels vormt of af maakt. Het deeg blijft enigszins iets kleverig, maar zodra het in de bloem, ei en paneermeel is geweest dan is het niet meer kleverig (wel zacht). De vorm van de schnitzel wordt pas in de koekenpan gevormd met de bolle kant van de eetlepel. Vorm je de schnitzel van te voren met je handen, dan valt hij te snel uit elkaar. Met andere woorden: dat lukt niet. Vandaar dat ik eerst een bal maak en zodra de bal in de koekenpan ligt, een schnitzel vormt met de eetlepel.
Bak de schnitzel aan beiden kanten goudbruin. Je hoeft hem niet echt gaar te bakken, want de biet en de kikkererwten zijn al gekookt en gaar. De schnitzels smaken goed en de structuur lijkt bijna op vlees (hoewel dat niet echt de bedoeling was).
Continue reading

Glutenvrije pasta met biet en pastinaak

Wij zijn geen grote fan van bieten en mijn man eet liever geen pastinaak. Omdat ik toch gezond wil eten en groenten die hier niet favoriet zijn ook echt de kans wil geven dat ook al vind je het niet lekker en toch lekker kan zijn als je het maar een kans geeft. Daarom had ik dit recept bedacht en wat blijkt? De biet en pastinaak passen prima in dit gerecht en ze smaken heerlijk. Missie geslaagd.
Dit recept is vegetarisch gemaakt, maar ik had voor mezelf wat kalkoenfilet (in stukjes gesneden) apart in een koekenpannetje met wat olie, zout en peper gebakken en daar paar scheppen pasta met biet en pastinaak toegevoegd. Even goed geroerbakt (zover dat gaat in het koekenpannetje) en afgemaakt met Parmezaanse kaas.
Dit gerecht is licht pittig van smaak, dit komt door de milde kerriepoeder en kurkuma. Wil je het iets minder pittig hebben, laat dan de kerriepoeder weg.
Continue reading

Maaltijdsalade met tonijn

Dit is een copycat recept van de maaltijdsalade van AH. Zo’n bak van 450 gram kost iets van € 3,00 (maart 2015). Ik vind deze salade best wel lekker, maar ik gooi wel altijd de dressing weg omdat ik dat niet vertrouw. AH is nogal royaal met dextrose en glucosestroop (kan gemaakt zijn van tarwe), alhoewel dat niet in deze dressing zit. Wel vind ik dat er iets te veel zout in deze salade zit en dat hoef niet voor mij. Ik had gekeken wat de ingrediënten waren en daar is dit recept uitgekomen. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door gewoon een dressing uit een flesje te nemen (waarvan je weet dat het glutenvrij is). De salade smaakt heerlijk.
Continue reading

Bananencustard

Custard maak je in het algemeen met vanille, bloem, suiker en een ei. In dit recept worden deze ingrediënten ook gebruikt, maar ook bananen. De smaak van deze custard is dan ook voornamelijk banaan. Je kunt dit kaal eten zoals het op de linkerfoto te zien is, maar je kunt het ook eten met een glutenvrije kniepertje (klik) die ik op de onderkant van een schaaltje vorm heb gegeven. Wat vers fruit (naar eigen smaak) erbij en afmaken met wat poedersuiker en paar blaadjes munt. Een simpel toetje wat erg lekker smaakt. Druppel voordat je de poedersuiker gebruikt nog wat citroendruppels over het fruit. Ik heb kokosmelk gebruikt. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, gebruik dan gewone melk.
Continue reading

Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes

Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes. Dit wilde ik altijd een keertje maken en omdat ik het wafelijzer in gebruik had genomen bij het recept oublies of ijswafeltjes heb ik natuurlijk gezocht naar een recept voor kniepertjes. Ik had op het net gezocht naar recepten voor kniepertjes gezocht en paar recepten gecombineerd. Dit is mijn recept voor kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes.
Ik heb het recept wat moeten aanpassen, want het ging niet direct goed maar na een tijdje kreeg ik de slag te pakken (zie linkerfoto).
Eerst was mijn beslag te dik en voor de kniepertjes was dat geen probleem want dat ging prima. Alleen het oprollen dat ging absoluut niet. Na een tijdje kreeg ik in de gaten wat het probleem is: het beslag was te dik. Wil je nieuwjaarsrolletjes maken en het lukt je niet om ze zonder scheuren op te rollen, dan moet je wat water bij het beslag doen. Doe het voorzichtig met elke keer 1 eetlepel water extra, mocht je elke keer gescheurde rolletjes krijgen. Kijk uit voor je vingers als je ze oprolt, want de kniepertjes zijn loeiheet.
De kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes smaken veel te lekker.
Continue reading

Bami koeah

Dit is een Chinees-Indonesisch recept en het smaakt verrukkelijk. Althans, wij hebben gesmuld van de bami. Het is geen scherp gerecht. Wil je dit ook eten, maar ben je een vegetariër of veganist laat dan het kippenvlees weg. Mijn man heeft het zonder kippenvlees gegeten en hij vond het heerlijk. Ik heb bij dit recept wel iets meer groenten gebruikt dan wat in het recept stond. Wij houden van groenten en ik vond er iets te weinig groenten in zitten. Een tip voorbij het bereiden van dit recept: zorg dat alle ingrediënten klaar staat zodat je alles achterelkaar kan toevoegen. De bami die ik bij dit recept hebt gebruik, heb ik gekocht bij de Chinese Supermarkt. Het is een stevige dikke ronde bami, dus niet dat dunne rijstvermicelli. Voor de rest eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept.

Continue reading

Glutenvrije oublies of ijswafeltjes

Paar jaar terug had ik bij Liddl een elektrische wafelijzer gekocht. Je kunt hiermee wafels maken om bijvoorbeeld zelf ijshoorntjes te maken, maar ook kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes. Het apparaat heeft iets van 2-3 jaar in de kast gestaan, maar tijdens de verbouwing kwamen we hem weer tegen. Het was dus tijd om hem eens een keertje te gebruiken.
Ik heb glutenvrije oublies of ijswafeltjes gemaakt. Ze zijn makkelijk om te maken en het oprollen gaat ook zonder problemen. De oublies smaken zoet en zijn knapperig. Serveer ze bij ijsbolletjes of softijs.
Continue reading

Glutenvrije pannenkoeken

Ik had gisteren pannenkoeken gemaakt en tot mijn stomme verbazing zag ik dat had ik dit recept nooit op mijn site had gezet. Dit is dus mijn pannenkoekenrecept.
Eigenlijk precies zoals ik het vroeger maakte met als enige verschil dat ik nu glutenvrij meel gebruikt. De verhouding is een beetje ‘natte’ vingerwerk. Ik zorg er altijd voor dat het beslag niet te dun of te dik is.
Ik maakt de pannenkoeken vaak met kokosmelk, maar ook gewoon met water. De mensen die geen lactose-intolerantie hebben kunnen natuurlijk gewone melk gebruiken.
Is je beslag te dun, voeg dan wat extra meel toe. Is je beslag te dik, voeg dan wat meer vocht toe.
Continue reading

Aardappelroomsoep met kabeljauw

Dit is een overheerlijke soepgerecht. De basis van deze soep is aardappelroomsoep. Ik heb er kabeljauwfilet ingedaan, maar je kunt daarvoor in de plaats ook plakken worst in kunnen doen. Wil je de soep vegetarisch eten, dan zou je er gebakken tofublokjes toe kunnen voegen. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, dan kan je de kokosmelk vervangen door kookroom. De soep zal dan ietsje anders smaken, maar veel zal dat niet schelen. De soep smaakt trouwens heerlijk.

Links op de foto aardappelroomsoep als basissoep en rechts op de foto met kabeljauw.

Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.

Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2015. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken