Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekje zit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Coeliakie en glutenvrij in een noodsituatie.

Met die ontploffing en brand in China, doet me dat terug denken aan de brand hier in het flatgebouw. Misschien niet helemaal een goede vergelijking, maar toch…

In 2013 was er brand in het flatgebouw waar wij wonen. Wij hadden net het avondeten klaar, maar konden het niet opeten omdat we de flat verplicht moesten verlaten. De brandweer had toen de brand al opgeschaald naar een zeer grote uitslaande brand en in overleg met de politie werd iedereen in de flat gesommeerd de flat direct te verlaten en naar het buurthuis te gaan. Dat hebben wij natuurlijk ook gegaan. Dus hond mee, hondenbuggy mee (hond kon niet meer goed lopen), handtas met belangrijke dingen mee, nog snel de pc uitzetten (tja….) en in onze huispakken zijn we door de sneeuw naar het buurthuis gelopen. We hadden dus nog steeds niet gegeten en er waren meerdere mensen die nog niet gegeten hadden. Het was tenslotte ook net etenstijd. Continue reading

Aubergine met halloumi en tomaat

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik ben niet echt weg van aubergine, maar verleden week had ik dan toch 2 kleine aubergines gekocht. Gisteren had ik ze eindelijk gebruikt en daar is dit recept uitgekomen.

In dit recept heb ik halloumi kaas gebruikt. Dit is een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen en geitenmelk en soms wordt er ook koeienmelk bijgevoegd. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en vers gegeten, of in gezouten wei verpakt. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.

Normaal zwemt aubergine in de olie, maar niet in dit recept. Het is een iets bewerkelijk recept, maar het is echt de moeite waard want het smaakt verrukkelijk.
Serveer de plakken met wat blaadjes sla of op een toastje of met wat brood.
Continue reading

Geel fruitsapje

Dit is het eerste recept wat ik gemaakt heb met de versaper slow juicer. Het is een overheerlijk licht pittig fruitdrankje. Afhankelijk hoeveel sap het fruit bevat heb je een vol of in dit geval een half glas fruitsap.
Continue reading

Versaper slow juicer

Omdat ik het soms helemaal zat ben om glutenvrij brood te eten, heb ik gekeken naar iets anders wat brood kan vervangen. Dat iets moest natuurlijk wel vullend zijn en gezond. Behalve twee keer warm eten op een dag, kwam ik uit bij het maken van fruit- en groentesapjes.

Vroeger had ik een sapcentrifuge, maar daar was ik snel klaar mee. Het schoonmaken was zo ontzettend veel werk. Je kreeg het gewoon niet schoon. Dus belande het apparaat in de kast. Uiteindelijk heb ik het apparaat aan iemand gegeven die er heel erg blij mee was. Dus sapjes maken ging niet zomaar. Daarom even op het net gesurft en ik kwam bij de slow juicer uit. Vroeger toen deze net op de markt kwamen waren ze heel erg duur. Nu zijn ze nog heel erg duur, maar wel een stuk goedkoper dan in het begin. Omdat wij geld terug kregen van een of ander bedrijf, hebben we een slow juicer gekocht en dat is de Versaper geworden.

Wow, wat een superapparaat is dit. En wat ook een enorm verschil is met een sapcentrifuge is dat de slow juicer stil is. Je kan gewoon met elkaar praten én elkaar verstaan.
Het schoonmaken is een fluitje van een cent en het sap (groenten en/of fruit) is erg lekker. Wat dat betreft is de slow juicer vele malen beter dan een sapcentrifuge. Het is echt sap en niet zoals bij een sapcentrifuge waarbij het sap in twee delen wordt verdeeld zodra het in een glas geschonken is.

Ik snap dat niet iedereen een slow juicer heeft, maar ik ga vanaf nu ook recepten plaatsen van groente- en/of fruitsapjes.
Behalve groenten en fruit kan je met deze slow juicer ook granenmelk of sojamelk maken en ook nog fruitijs (bevroren fruit door de slow juicer draaien en je hebt een gezond ijsje). Het is in ieder geval voor mij een goede vervanging voor brood.

Glutenvrije en lactosevrije makreelpaté

Ik vind het lekker om af en toe eens gerookte makreel te eten op brood. Nu kan je natuurlijk zo uit het vuistje eten, maar ik wilde het smeerbaar hebben. Dat is dit recept geworden. Ik heb alles met de hand gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken. Wat je maar wilt. 😉 Mocht je er tegen op zien om alle graten zelf te verwijderen, sommige supermarkten verkopen graatvrije (of arme) gerookte makreel. Vaak is dit dan ook bijna of iets meer dan 150 gram. Scheelt weer wat werk. Ik heb dit lactosevrij gemaakt, maar heb je geen lactose-intolerantie hebben gebruik dan een roomkaas in plaats van kokoscrème.

De makreelpaté smaakt heerlijk op toastjes, maar ook gewoon op een boterham. Bewaar de makreelpaté in de koelkast, maar ik denk dat de paté snel op is.

Continue reading

Biefstukreepjes met broccoli

Dit recept was ik al vele malen tegen gekomen op het net en allemaal verschillend. Ik heb paar uitgeprobeerd en eentje beviel me. Ik heb het wel aangepast aan het glutenvrije dieet.
Het is een overheerlijk recept, meer kan ik er niet over zeggen. Absoluut de moeite waard om het vaker te maken.
Serveer dit gerecht met gekookte of geroerbakte rijst of noedels, maar je kunt dit ook zonder rijst en noedels eten. Dat vult net zo goed.
Continue reading

Roomsaus met mozzarella

Ik had nog wat kokosmelk over en daar heb ik deze saus van gemaakt. Het is een simpele eenvoudige saus met een heerlijke smaak. Serveer deze saus met een pastasoort wat jij lekker vindt of met gekookte groenten en aardappelen.
Continue reading

Singapore noedels met kip en garnalen

Dit recept is simpel gerecht om te maken. Het meeste werk heb je met het snijden van de groenten. Zodra dat is gedaan en je begint met het wokken, dan is het binnen 6 minuten klaar om te eten. Controleer wel dat alle kipreepjes gaar zijn in verband met salmonellabesmetting. Het wordt afgeraden om rauw kippenvlees te eten. Dat is dan ook de reden waarom ik de kipreepjes dun heb gesneden. Tensloten worden ook maar kort geroerbakt en omdat het dunne kipreepjes zijn, zijn ze ook sneller gaar. Door de kerriepoeder en de chilipeper is dit een licht pittig gerecht. Het smaakt trouwens erg lekker. Dit recept zou je ook nog als lunchgerecht kunnen eten.
Aanvulling: ook koud is dit goed te eten.
Continue reading

Citroenkip uit Maleisië

Citroenkip uit Maleisië heet in het Maleis Ajam Masam. Het is een lichtpittig gerecht wat opzicht snel gemaakt is. Ik heb droge kruiden gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook verse citroengras en kurkuma gebruiken.
Als de citroenkip klaar is, dan kan je het beste nog even 5 minuten laten staan. De citroensmaak trekt dan iets langer in de saus en het vlees. Het smaakt trouwens erg lekker.
Een ander punt is, is dat het vlees niet zo heet is en daardoor proef je de saus ook beter.
Continue reading

Kipteriyaki

Kipteriyaki is een overheerlijk recept en o zo makkelijk te maken. Ik heb dit recept vegetarisch gemaakt (voor mijn man) en met kip voor mezelf. Behalve kip kan je dit recept ook met een ander soort vlees of vis maken. Samen met de paksoi, puntpaprika, ui en champignons heb je een overheerlijk en volledige maaltijd op tafel.
Normaal maakt je de teriyakisaus (klik) eerst apart in een steelpannetje, maar ik heb het nu in combinatie van het kippenvlees gemaakt. Door het roerbakken wordt de suiker goed opgenomen door de rest van de ingrediënten. Maar je kunt natuurlijk ook eerst de teriyakisaus maken en dat later bijvoegen bij de saus. Voor de rest maar weinig te vertellen.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Mei is coeliakiemaand

coeliakiemaand

Follow Me

twitter youtube rss box-36 facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2015. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken