Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekje zit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Groentecurry uit Birma

Dit is een overheerlijk, pittig recept boordevol met verse groenten. Het is een vegetarisch recept, maar je kunt natuurlijk dit ook met vlees eten. Je zou dan eerst het vlees kunnen roerbakken.  Zodra het vlees bruin begint te worden schep je het uit de pan op een bord. Dan volg je het recept weer. Je voegt het vlees weer toe als het groentemengsel al 10 minuten heeft gestoofd. In totaal is de stooftijd 20 minuten. In de tussentijd kan je rijst of noedels koken.
Continue reading

Rijstnoedels met zalm, paksoi en sesamzaadjes

Dit is een simpel lunchgerecht wat je in plaats van een broodmaaltijd zou kunnen eten. Uiteraard kan je dit ook als avondmaaltijd eten.

Mijn man heeft dit vegetarisch gegeten. Ik heb hem met zalm gegeten, maar wil je er vlees bij eten dan roerbak je eerst wat vlees in de wok of desnoods apart in een koekenpan.
Roerbak het vlees, zodra het goudbruin is schep je het vlees tijdelijk uit de wok om de groenten te roerbakken. Zodra de sojasaus en sesamolie bijgevoegd zijn, doe je het vlees weer terug in de pan en roerbak je het vlees samen met de groenten verder. Als laatste strooi je de sesamzaadjes over.

Wil je dit met rijst maken? Gewoon doen, dat smaakt net zo lekker.
Continue reading

Engelse pastasaus

Koken met de ingrediënten die je in de koelkast hebt. Zo is dit recept ontstaan. Het heet Engelse pastasaus omdat er cheddarkaas in zit en de saus moest ook een naam hebben. Aangezien cheddar Engelse kaas is…. 😉 De saus is zacht van smaak en het smaakt heerlijk. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Continue reading

Hollandse gehaktballen met jus

Dit is een basisrecept. Ik denk dat iedereen wel een eigen versie heeft van gehaktballen. Bij de gehaktballen heb ik jus gemaakt en dat is de reden waarom ik dit recept geplaatst heb.

Ik hoor namelijk wel eens op het forum ‘hoe maak je jus?’. Jus kan je op verschillende manieren maken: uit een zakje (als je dat glutenvrij kan vinden) of samen met vlees (zoals in dit recept) of zonder vlees. Als ik jus maak zonder vlees, dan doe ik dat met de ingrediënten zoals het in dit recept staat. Uiteraard varieer ik wel eens, maar dit is mijn basis voor jus. Maak ik het zonder vlees, dan gebruik ik altijd een gesnipperde ui. Ik begin dan met de ui en zodra deze bruin begint te worden, dan voeg ik de rest van de ingrediënten erbij en laat ik het zachtjes pruttelen. Wil je een ‘slanke’ jus gebruiken, laat dan alles afkoelen en schep het vet van de jus.

Jus kan je ongebonden en gebonden met of zonder vlees maken. Wil je gebonden jus hebben, voeg dan een klein schaaltje water gemengd met wat maizena toe en de jus wordt dikker. Proef de jus en maakt het af met wat zout en peper. Geen zakje nodig. 😉
Continue reading

Glutenvrije appeltaart met advocaat en kokos

Een heerlijke glutenvrije appeltaart met advocaat en kokos. Eigenlijk is dit een zeer eigenwijze taart, want ik had iets anders in mijn hoofd bij deze taart. De bedoeling was dat de appelstukjes op de bodem zouden blijven, maar om een of ander gekke reden zijn er appelstukjes omhoog gekomen. Dat zie je ook op de rechter foto. De appelschijfjes zie je onder en boven. Echt apart. Omdat de taart zo uit de oven kwam heb ik de taart niet verder afgemaakt zoals ik het in mijn hoofd had. Dit is dan nu een gewone en simpele appeltaart met advocaat en kokos geworden en hij smaakt heerlijk met of zonder slagroom.

Continue reading

Bietenkikkererwtenschnitzel

Mirjam van ‘Ik ben glutenvrij‘ (klik) heeft een leuke uitdaging lekkere recepten met biet (klik) geplaatst. Ik doe daar aan mee, want ik had toevallig bietjes in huis en het leek me gewoon leuk om daar aan mee te doen. Bij deze dus. Overigens zou het nog leuker zijn als meer mensen mee zouden doen aan deze uitdaging, want nu doen er nog maar 2 mensen mee (Mirjam niet meegeteld). Dat is wel erg weinig.  😐

Het leek me leuk om een vegetarische vleesvervanger te maken waar biet een van de ingrediënten is. Om er een stevig iets van te maken en uiteraard ook voedzaam, heb ik kikkererwten gebruikt. Om de schnitzels toch iets van pit te geven, heb ik een eetlepel gedroogde grof gemalen Spaanse peper gebruikt. Dit is te koop bij de toko en anders gebruik je een verse chilipeper. Verwijdert dan niet alle zaadjes, want anders wordt het te flauw van smaak.

Hoe gek het mag klinken, de xanthaangom is degene die de structuur van de schnitzels vormt of af maakt. Het deeg blijft enigszins iets kleverig, maar zodra het in de bloem, ei en paneermeel is geweest dan is het niet meer kleverig (wel zacht). De vorm van de schnitzel wordt pas in de koekenpan gevormd met de bolle kant van de eetlepel. Vorm je de schnitzel van te voren met je handen, dan valt hij te snel uit elkaar. Met andere woorden: dat lukt niet. Vandaar dat ik eerst een bal maak en zodra de bal in de koekenpan ligt, een schnitzel vormt met de eetlepel.
Bak de schnitzel aan beiden kanten goudbruin. Je hoeft hem niet echt gaar te bakken, want de biet en de kikkererwten zijn al gekookt en gaar. De schnitzels smaken goed en de structuur lijkt bijna op vlees (hoewel dat niet echt de bedoeling was).
Continue reading

Glutenvrije pasta met biet en pastinaak

Wij zijn geen grote fan van bieten en mijn man eet liever geen pastinaak. Omdat ik toch gezond wil eten en groenten die hier niet favoriet zijn ook echt de kans wil geven dat ook al vind je het niet lekker en toch lekker kan zijn als je het maar een kans geeft. Daarom had ik dit recept bedacht en wat blijkt? De biet en pastinaak passen prima in dit gerecht en ze smaken heerlijk. Missie geslaagd.
Dit recept is vegetarisch gemaakt, maar ik had voor mezelf wat kalkoenfilet (in stukjes gesneden) apart in een koekenpannetje met wat olie, zout en peper gebakken en daar paar scheppen pasta met biet en pastinaak toegevoegd. Even goed geroerbakt (zover dat gaat in het koekenpannetje) en afgemaakt met Parmezaanse kaas.
Dit gerecht is licht pittig van smaak, dit komt door de milde kerriepoeder en kurkuma. Wil je het iets minder pittig hebben, laat dan de kerriepoeder weg.
Continue reading

Maaltijdsalade met tonijn

Dit is een copycat recept van de maaltijdsalade van AH. Zo’n bak van 450 gram kost iets van € 3,00 (maart 2015). Ik vind deze salade best wel lekker, maar ik gooi wel altijd de dressing weg omdat ik dat niet vertrouw. AH is nogal royaal met dextrose en glucosestroop (kan gemaakt zijn van tarwe), alhoewel dat niet in deze dressing zit. Wel vind ik dat er iets te veel zout in deze salade zit en dat hoef niet voor mij. Ik had gekeken wat de ingrediënten waren en daar is dit recept uitgekomen. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door gewoon een dressing uit een flesje te nemen (waarvan je weet dat het glutenvrij is). De salade smaakt heerlijk.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Mei is coeliakiemaand

coeliakiemaand

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2015. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken