Linzensoep

Ik had al een tijdje zin in Linzensoep. Dus heb ik gekeken wat voor groenten er in de koelkast lag. Verder had ik een dag van te voren 250 gram bruine linzen laten weken. De linzen in een aparte pan voorgekookt, precies volgens de beschrijving die op de verpakking staan. De soep gemaakt en de linzen er bij gedaan. Dit samen nog een uurtje laten pruttelen en je hebt een overheerlijke linzensoep. De smaak is zacht pittig. De soep is vegetarisch, maar je kan er ook heel makkelijk vlees er bij toevoegen.

voor 6 personen

Ingrediënten:
olie
2 uien, grof gesnipperd
1 dikke prei, in halve ringen gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel garam masala, plus extra om te serveren
1 stengel selderie, in kleine blokjes gesneden
1 winterwortel, in kleine blokjes gesneden
1 kleine krop broccoli, in kleine roosjes
200 gram champignons, in halve plakjes gesneden
250 gram droge bruine linzen (deze even van te voren laten weken en volgens de verpakking voorkoken)*
400 gram tomatenblokjes uit blik of 500 gram verse gesneden tomatenblokjes
1 eetlepel tomatenpuree
1,5 liter groentebouillon
1 theelepeltje gedroogde tijm
snufje gebroken rozemarijn
snufje bonenkruid
1 theelepeltje rode paprikapoeder
zout naar smaak
versgemalen peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur

Bereiding:
Verhit de olie in een ruime braadpan met een dikke bodem.
Voeg de ui, prei en knoflook toe.
Roerbak 2 minuten.
Voeg er de garam masala toe en bak alles nog eens 2 minuten op halfhoog vuur.
Roer er selderie, champignons, broccoli en winterwortel toe.
Dek de pan af en stoof onder 2 of 3 keer roeren, de soep 10 minuten op een laag vuurtje of totdat de groenten zacht zijn.
Voeg de linzen toe en schep dit goed om door de groenten.
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, groentebouillon, rode paprikapoeder, rozemarijn, bonenkruid en de tijm toe.
Breng alles aan de kook, temper dan het vuur en laat alles zachtjes 50 minuten trekken totdat de linzen zacht zijn.
Roer af en toe in de pan.
Giet er, als het vocht te snel verdampt wat extra water of bouillon toe om de linzen
onder het vocht te laten staan.
Breng op smaak met zout en peper.
Bron: eigen recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

* De bruine linzen moeten eerst 8 uur weken en volgens de verpakking 1 tot 2 uur zachtjes gaar worden

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.