Lasagne met zoete aardappelen en mozzarella

Dit is een recept waarbij we de groenten hebben gebruikt die in de koelkast lag en binnen de kortste tijd opgemaakt moest worden. Het enige wat ik speciaal gekocht had voor dit recept waren de zoete aardappelen. Snijd deze zo dun mogelijk, want dan zijn ze sneller gaar. Ik heb 12 glutenvrije lasagnevellen gebruikt, maar hoeveel je er precies moet gebruiken is afhankelijk hoe groot of hoog de ovenschaal is en hoeveel lagen je wilt maken. Er wordt in dit recept geen witte (kaas)saus gebruikt. Het vocht van het groentemengsel is meer dan genoeg om de lasagnevellen gaar te koken. Op de laatste groentelaag worden de resterende mozzarellaplakjes gelegd en daarop word de laatste beetje Parmezaanse kaas over gestrooid. Als laatste strooi je er nog wat zwarte peper en zout naar smaak over. Dit is weliswaar een bewerkelijk recept, maar je krijgt er een overheerlijke lasagne voor terug. Wij vonden hem erg goed smaken.

lasagne met zoete aardappelen en mozzarella

voor 4 personen

Ingrediënten:
12 glutenvrije lasagnevellen voor 3 lagen (ik heb voorgekookte glutenvrije lasagnebladen gebruikt van het merk Rizopia)
3 zoete aardappelen, in dunne plakjes gesneden
½ krop Chinese kool, in reepjes van ongeveer 5 cm gesneden
250 gram champignons, in plakjes gesneden
1 kilo tomaten, in stukjes gesneden
½ dikke winterpeen, in stukjes gesneden
1 paprika, harde vel verwijderd met een dunschiller en in blokjes gesneden
2 bleekselderijstengels, in de lengte doorgesneden en in dunne reepjes gesneden
3 uien, in halve ringen gesneden
2 rode chilipeper, ontzaad en door de helft gesneden en in reepjes
200-250 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
2 stukken lactosevrije mozzarella, in dunne plakjes gesneden
1½ theelepeltje tijm
½ theelepeltje gekneusde rozemarijn
1½ theelepeltje gerookte paprikapoeder
1½ theelepeltje bonenkruid
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 theelepeltje citroensap
70 gram tomatenpuree (klein blikje)
scheut balsamicoazijn
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 15 (braadpan) en 35 minuten (oven)
Verder nog nodig: ovenschaal, braadpan of hapjespan
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Snijd alle groenten en zet alles klaar.
Verhit wat olie in de braadpan of hapjespan en roerbak hierin ui totdat het glazig wordt.
Voeg dan de champignons en de chilipeper erbij en roerbak dit totdat ze zacht beginnen te worden.
Voeg dan de bleekselderij, winterwortel en de paprika toe en roerbak dit 3 minuten.
Doe de helft van de zoete aardappelen en de helft van de Chinese kool erbij en roerbak dit totdat het zacht begint te worden.
Voeg de andere helft van de zoete aardappelen en de Chinese kool en de tomatenblokjes erbij en schep alles goed door elkaar.
Voeg dan de kruiden, balsamicoazijn, tomatenpuree en de citroensap erbij en schep alles goed door elkaar.
Breng alles aan de kook en zet dan het vuur laag en leg de deksel op de pan en laat het zo 5-8 minuutjes zachtjes pruttelen.
Zet het vuur uit en vet de ovenschaal in met wat olie en strooi er wat zout en peper op de bodem.
Schep wat groenten op de bodem en strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas over.
Leg op de kaas lasagnevellen en schep daar weer een laag groenten op.
Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas en paar plakjes mozzarella op.
Leg op de kaas lasagnevellen en schep dan weer een laag groenten op.
Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas op.
In totaal heb je vier lagen groenten en drie lagen lasagnevellen.
Bij de laatste keer dat je groenten op de lasagnevellen hebt geschept verdeel je de mozzarellaplakjes en de laatste geraspte Parmezaanse kaas.
Strooi er nog wat peper en zout (naar smaak) over en giet er wat olie over en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 35 minuten.
Haal na 35 minuten de ovenschaal uit de oven en laat het paar minuten staan.
Verdeel de lasagne over de 4 borden en serveer het eventueel met een groene salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.