Koffiekoekjes – Javaantjes

Wij zijn niet echte koekjesmensen. Daarom bak ik eigenlijk ook weinig koekjes. Koekjes kopen doen we sowieso al niet (behalve als ik ze nodig heb bij het maken van een taart of bij een toetje), maar dit recept leek ons wel lekker: koekjes met koffiesmaak.
Ik heb de koekjes in 2 ronde gebakken. Ik had van het deeg twee kleine ballen gemaakt. De eerste keer had ik het volgens het recept gemaakt, maar dat was niet gelukt. Of het lag aan mijn oven of de temperatuur van de oven was te hoog. Geen idee, maar de tweede keer had ik de temperatuur verlaagd en de baktijd verlengd. De koekjes hebben misschien niet de kleur die ze moeten hebben, maar ze zijn nu niet aan de onderkant verbrand. Dat verpest de smaak van de koekjes. Ik laat 2 foto’s zien. Op de linkerfoto zie je de kleur die de koekjes horen te hebben (de onderkant van de koekjes was pikzwart) en op de rechterfoto zie je hoe ik ze gemaakt heb. De koekjes zijn bros en ze ruiken en smaken naar koffie. Ik heb in mijn glutentijd eigenlijk ook nooit dit soort koekjes gegeten, dus ik weet ook niet of deze koekjes bros of hard of knapperig moeten zijn. Dat maakt voor ons niets uit, want de koekjes smaken heerlijk.

voor ongeveer 65 koekjes

Ingrediënten:
320 gram glutenvrije bloem
140 gram witte basterdsuiker
200 gram boter, op kamertemperatuur
11 ml sojamelk (mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon melk gebruiken)
½ eetlepel oploskoffie of cafeïnevrije oploskoffie
4 gram zout (of natriumarm zout)

Voorbereidingstijd: 8 minuten
Rusttijd deeg: 1 uur
Bereidingstijd: 18 -20 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, grote kom of schaal, schaaltje voor de melk en oploskoffie
Oven voorverwarmen: 160 graden

Bereiding:
Los de koffie op in de melk.
Doe de basterdsuiker, boter, zout en melk/oploskoffie samen in een schaal en meng het goed doorelkaar.
Zeef het meel er boven en kneed het door het suikermengsel.
Maak van het deeg een bal van en zet het voor een uur afgedekt in de koelkast neer.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg uit en snijd er bladvormige koekjes uit of gebruik je fantasie en maak er iets leuks van.
Leg de koekjes op het bakpapier.
De koekjes lopen niet uit, dus kan je ze aardig dicht tegen elkaar leggen.
Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 18-20 minuten (licht)bruin.
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een koektrommel.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Koffiekoekjes – Javaantjes

  1. mmm lekker koekies.
    Een beetje mokka achtig door de koffie?

    In koekjesboeken staat, dat als de randjes gaan kleuren de koekjes klaar zijn.
    Ze hebben het niet over de onderkant 😳 😆

    2 versie ziet er goed en smakelijk uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.