Kalkoenworst

Bij een stamppot wordt vaak een rookworst gegeten. De meeste rookworsten zijn van varkensvlees en/of glucosestroop en/of dextrose gemaakt. Dat eet ik niet, want ik ben een ‘gevoelige’ coeliaak maar ik eet ook geen varkensvlees. Laatst had ik een runderrookworst gevonden die glutenvrij was is, maar helaas kreeg ik toch klachten van deze rookworst. Nu heb ik zelf een kalkoenworst bedacht. Uiteraard is dit geen gerookte worst, want ik heb geen rookmachine. De kalkoenworst heb ik eerst gekookt en vervolgens in glutenvrij paneermeel gerold en gebakken. Het lijkt dus echt niet op een rookworst, maar de kalkoenworst smaakt wel erg goed.

Omdat in elk soort rookworst of gekookte worst vet is verwerkt (zodat de worst niet te droog wordt) heb ik er voor gekozen om kokosboter in de kalkoenworst te gebruiken. Kokosboter wordt hard als het afgekoeld is en  is ook neutraal van smaak. Je proeft niet dat dit er in zit.

Het leuke van dit soort recepten is dat je een eigen kruidenmengsel kan maken, zodat de worst helemaal naar je eigen smaak is. Je kunt de kalkoenworst uiteraard ook zonder paneermeel bakken in wat olie en/of boter. Dan krijg de kalkoenworst een mooi goudbruin gebraden kleurtje.

voor 4 personen

Ingrediënten:
+ 280-350 gram kalkoenfilet, in kleine stukjes gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
5 cm winterpeen, fijngesneden
4 champignons, fijngesneden
4 theelepels maïzena
1 rode chilipeper, ontzaad en fijngehakt
1 theelepel gerookte paprikapoeder
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gedroogde bonenkruid
½ theelepel gedroogde en gekneusde rozemarijn
1-2 theelepel kokosboter
boter en/of olie om te bakken

Als je de kalkoenworst met glutenvrij paneermeel gaat bekleden:
2 eieren, losgeklopt
5 flinke eetlepels glutenvrije bloem
5 flinke eetlepels glutenvrij paneermeel
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten (kooktijd) en 10-15 minuten baktijd
Uitlektijd: 15 minuten
Verder nog nodig: kookpan en koekenpan, plastic folie, keukenmachine, schaaltje, keukenpapier

Bereiding:
Snijd alle groenten en het vlees en doe alles in de keukenmachine.
Draai alle fijn en doe dan alle kruiden erbij en draai alles goed doorelkaar, zodat het een smeerbare mengsel is geworden.
Schep alles over in een schaaltje en voeg de kokosboter in stukjes of als kleine balletjes door het vleesmengsel.
Draai van het mengsel een worst en leg dat op het plastic folie.
Rol er een mooie worst van en draai het folie goed dicht (er mag geen water bijkomen).
Zet een pan water op en zodra het water kook leg je de worst in het water.
Zet het vuur lager, maar wel zo dat het blijft pruttelen en kook de worst in 30 minuten gaar.
Na 30 minuten haal je uit het water en laat je hem afdruipen in een vergiet boven de lege pan.
Haal na 15 minuten de kalkoenworst uit de folie en laat hem afkoelen.
Breek de eieren boven een bord (even loskloppen met een vork) en schep de bloem en paneermeel apart op een bord.
Als de kalkoenworst handwarm is geworden, haal je hem eerst door de bloem, dan door de eieren en als laatste door de paneermeel.
Wil je een dikke laag paneermeel, dan haal je hem nog een keer door de eieren en de paneermeel.
Doe wat boter en/of olie in de koekenpan en bak de kalkoenworst aan alle kanten bruin.
Laat de kalkoenworst uitlekken op keukenpapier.
Serveer dit als plakjes bij een maaltijd of snijd er dunne plakjes van voor op het brood.
Bron: eigen recept

Print Friendly