Ingemaakte citroenen

Ingemaakte citroenen worden vaak in Marokkaanse recepten gebruikt. Paar maanden terug had ik de citroenen met zout in een pot gedaan en ik heb drie foto’s gemaakt van het proces. Op de eerste foto (links) zitten citroenen net in de pot. Op de tweede foto (midden) zie hoe het er op dag  4 dagen er uit ziet en op de derde foto (rechts) zie je hoe het na 1½ maand er uit ziet. Na een maand kan je al de ingemaakte citroenen al gebruiken, maar nog beter is het om 2 maanden te wachten. Dan zijn de citroenen echt zacht geworden.
Het is een aparte smaakcombinatie. Dit recept is meer dan genoeg als je een keertje in de zoveel tijd een Marokkaans recept maakt. Controleer wel na een tijdje of de citroenen nog goed zijn na paar maanden. Mocht de hoeveelheid nog te veel zijn, halveer het recept dan.

voor 1 pot

Ingrediënten:
4 (biologische) citroenen, goed schoongeboend
4-6 eetlepels zout

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 1 minuten
Verder nog nodig: gesteriliseerde voorraadpot of weckpot

Bereiding:
Pers twee citroenen uit en zet het sap even apart.
Snijd een dun plakje van de onder- en bovenkant van de citroenen.
Snijd in elke citroen één of twee verticale insnijden tot driekwart van de vrucht.
Vul elk citroen met 1-2 eetlepels zout en doe ze in de voorraadpot of weckpot.
Als alle citroenen in de pot zitten voeg je de resterende zout erbij en de citroensap.
Druk alles even goed aan en maak de bovenkant van de pot schoon en sluit de pot.
Zet hem weg in een donkere kast voor 1-2 maanden.
Schud de pot elke dag even goed (maar wel voorzichtig) door elkaar, zodat het sap en zout circuleert.
Na een 1-2 maanden is het klaar voor gebruik.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.