Hollandse gehaktballen met jus

Dit is een basisrecept. Ik denk dat iedereen wel een eigen versie heeft van gehaktballen. Bij de gehaktballen heb ik jus gemaakt en dat is de reden waarom ik dit recept geplaatst heb.

Ik hoor namelijk wel eens op het forum ‘hoe maak je jus?’. Jus kan je op verschillende manieren maken: uit een zakje (als je dat glutenvrij kan vinden) of samen met vlees (zoals in dit recept) of zonder vlees. Als ik jus maak zonder vlees, dan doe ik dat met de ingrediënten zoals het in dit recept staat. Uiteraard varieer ik wel eens, maar dit is mijn basis voor jus.

Maak ik het zonder vlees, dan gebruik ik altijd een gesnipperde ui. Ik begin dan met de ui en zodra deze bruin begint te worden, dan voeg ik de rest van de ingrediënten erbij en laat ik het zachtjes pruttelen. Wil je een ‘slanke’ jus gebruiken, laat dan alles afkoelen en schep het vet van de jus.

Jus kan je ongebonden en gebonden met of zonder vlees maken. Wil je gebonden jus hebben, voeg dan een klein schaaltje water gemengd met wat maizena toe en de jus wordt dikker. Proef de jus en maakt het af met wat zout en peper. Geen zakje nodig.

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
600 gram rundergehakt
wat vers geraspte nootmuskaat
½ theelepel rode paprikapoeder
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Ingrediënten jus:
250 ml heet water + een half bouillonblokje (eerst oplossen voordat het bij het vlees wordt gedaan)
flinke scheut ketjap
flinke knijp tomatenketchup
1 afgestreken theelepel suiker
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde bonenkruid
paar gedroogde foelieblaadjes
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak (maar houd er rekening mee dat er zout in het bouillonblokje en de ketjap en ketchup zit)

Verder nog nodig: Boter of olie om het vlees te bakken
Voorbereidingstijd: 8 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: braadpan

Bereiding:
Kneed de gehaktballen met de kruiden en verdeel het gehakt in vieren of zessen en maak er ballen van.
Doe wat boter of olie (of beiden) in de braadpan en bak de gehaktballen rondom zodat ze dicht geschroeid zijn.
Meng alle ingrediënten voor de jus en zet de deksel schuin op de pan (wel van je af, zodat de spetters niet naar voren spetteren) en giet dit bij de gehaktballen.
Breng alles aan de kook en zet het dan zacht en laat het voor 30 minuten zachtjes pruttelen en gaar worden.

Variatie jus:
Snipper een ui fijn en bak tegelijk met de gehaktballen.
Wil je een pittige jus, dan zou je er een theelepeltje sambal in kunnen doen.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.