Groenteschotel met aardperen

Verleden week deed ik boodschappen bij appie en daar zag ik aardperen (klik) liggen. Ik wist dat dat onder de zogenaamde ‘vergeten’ groentesoort valt. Ik had het gekocht omdat ik het nog nooit gegeten had.
Voordat ik een recept wilde maken had ik uiteraard eerst op internet gezocht wat het precies was en hoe je het moet bereiden. Het schijnt een iets zoetige groentesoort te zijn en je kunt het op verschillende wijze bereiden. Ik heb er voor gekozen om een ovengerecht van te maken. Het is een bewerkelijk recept geworden, dat komt door het vele snijwerk. Volgens de uitleg over aardperen hebben ze geen lange kooktijd nodig, iets van 10-15 minuten. Snijd de aardperen niet in een al te grote blokjes, hoe kleiner ze zijn hoe sneller ze gaar zijn.

Ik heb glutenvrij bladerdeeg van Schar gebruikt. Dat is handig voor dit recept, omdat het al een grote lap is en je met een deegroller de lap makkelijk groter kan uitrollen. Alleen vind ik dit persoonlijk geen lekker bladerdeeg. Wordt het toch eens tijd om het zelf eens te maken.

Maar goed, wij hebben dit gegeten met brood, maar je kunt dit ook eten met gekookte aardappelen of gekookte rijst of pasta. Er zit behoorlijk wat vocht bij dit gerecht. Je zou dit zelf als een soep kunnen eten. Dit is een vegetarisch recept, maar wil je er vlees bij eten dan kan dat natuurlijk. Roerbak de stukjes/blokjes vlees voor de ui en champignons en dan volg je het recept gewoon weer. Of je geeft er apart vlees bij. De smaak van deze groenteschotel is kruidig en warm.

voor 6-8 personen

Ingrediënten:
500 gram aardperen, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 Chinese kool, in repen gesneden
4 winterpenen, geschild en in blokjes gesneden
2 paprika’s, ontzaad en gehalveerd en in reepjes gesneden
1-2 rode chilipeper, ontzaad en in reepjes gesneden
500 gram champignons, in vieren gesneden
2 dikke uien, grof gesnipperd
5 dikke tomaten, in blokjes gesneden
70 gram tomatenpuree
½ bouillonblokje
250 ml heet water
5 gekookte eieren
100 gram belegen kaas, in kleine blokjes gesneden
scheutje balsamicoazijn
flinke scheut rode wijn
paar druppel citroensap
1 eetlepel suiker of 1 eetlepel honing
1 pak glutenvrij bladerdeeg van Schar, uitgerold totdat het de maat heeft van de ovenschaal
1 ei, losgeklopt
olie om in te bakken
20 gram boter

Kruiden:
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
½ eetlepel bonenkruid
1 eetlepel paprikapoeder
1-2 theelepel rozemarijn
1-2 eetlepel gedroogde dragon
1-2 eetlepel gehakte bieslook
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 15-18 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: grote ovenschaal, braadpan, deegroller, aluminiumfolie
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Doe de olie in de braadpan en roerbak de ui en de champignons erin.
Voeg na paar minuten de chilipeper en de paprika’s toe en roerbak dit een minuut.
Voeg dan de winterpenenstukjes en de aardperenblokjes erbij en roerbak dit een minuut
Los het bouillonblokje op in het hete water.
Voeg de tomatenblokjes erbij en giet de bouillon erbij.
Breng alles aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag en laat het zo 5 minuten zachtjes pruttelen.
Na 5 minuten voeg je alle kruiden en de balsamicoazijn, de rode wijn, citroendruppel en de suiker erbij.
Breng alles aan de kook en zet het vuur laat zodra het begint te pruttelen.
Roer alles goed door elkaar en voeg dan in delen de repen chinese kool erbij.
Schep dat goed door het mengsel heen, leg de deksel op de pan en laat het zo 2 minuten pruttelen.
Als de laatste repen Chinese kool bijgevoegd zijn, dan doe je de deksel op de pan en laat je het zo 20 minuten zachtjes pruttelen.
Verwarm de oven voor en leg op de bodem van de ovenschaal verspreid kleine stukjes boter.
Snijd de eieren doormidden.
Rol het bladerdeeg uit tot de grote van de ovenschaal.
Schep een laag van de groenten in de ovenschaal en leg 4 halve eieren in het groentemengsel.
Steek hier en daar wat kaasblokjes en schep weer een laag groenten in de ovenschaal.
Verdeel de resterende gehalveerde eieren in het groentemengsel en verdeel de resterende kaasblokjes in de groenten.
Leg het bladerdeeg op het groentemengsel en smeer het in met de losgeklopte eimengsel.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het 40 minuten bakken (dek eventueel het bladerdeeg af met aluminiumfolie als het bladerdeeg te donker wordt).
Haal na 40 minuten de ovenschaal uit de oven en laat het nog eens 10 minuten staan.
Serveer het warm met gekookte aardappelen of rijst of met brood.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.