Groentechili

Dit is een overheerlijke groentechili met heel veel bonen. Behalve dat dit een slowcooker recept is, is dit ook een vegetarisch recept en als je de kaas weg laat is het gerecht ook nog geschikt voor veganisten.

Heb je geen slowcooker, maar wil je dit recept wel maken. Gebruik dan een grote braadpan en zet hem op een vlamverdeler of sudderplaatje en laat het dan een 1-1½ uur zachtjes pruttelen. Dat gaat net zo makkelijk, alleen is het eerder klaar. Waarom ik een slowcooker gebruikt? Een slowcooker kan je bijvoorbeeld ‘s ochtend aanzetten. Als je dan ‘s middags thuis komt is het langzaam gaar gekookt.

Eigenlijk heb je er geen omkijken naar. Het brandt namelijk niet aan in de slowcooker. Wat ik vaak doe is de slowcooker ‘s nachts aanzetten en dan is het de volgende dag klaar. Met de slowcooker kan je het ook nog langdurig warm houden.
Serveer de groentechili met gekookte rijst en eventueel met wat gehaktballetjes. Het is een licht pittige gerecht en het smaakt heerlijk.

voor 6-8 personen

Ingrediënten:
1 grote ui of 2 kleine uien, grof gesnipperd
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 winterwortels, geschrapt en in blokjes gesneden
2 courgettes, in plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
1 rode paprika, ontzaad en gehalveerd en in reepjes gesneden
1 groene paprika, ontzaad en gehalveerd en in reepjes gesneden
1 groene chilipeper, fijngesneden
500 gram verse tomaten, gehalveerd en in stukjes gesneden of 400 gram tomatenblokjes uit blik
175 gram tomatenpuree
60 ml water
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepel gemalen komijn
handvol versgesneden koriander
400 gram zwarte bonen uit blik, uitgelekt
400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
400 gram kidneybonen uit blik, uitgelekt
125 gram geraspte belegen of extra belegen kaas of als je geen lactoseintolerantie hebt: geraspte cheddar
Ter garnering als je geen lactoseintolerantie hebt: zure room

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 6-8 uur
Verder nog nodig: slowcooker, schaal
Slowcooker stand: laag of stand I

Bereiding:
Snij alle groenten zoals hierboven staat beschreven en doe alles in de slowcooker.
Spoel de bonen schoon onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken.
Zodra de bonen goed uitgelekt zijn, doe je ze bij de groenten.
Voeg alle kruiden en de chilipeper, tomatenpuree en de tomatenblokjes erbij en schep alles goed door elkaar.
Voeg als laatste wat zout en peper toe en leg de deksel op de slowcooker.
Zet de cooker op stand laag of op stand I en stel de timer in op 6-8 uur.
Roer vlak voor het opdienen de koriander door de chili.
Serveer de groentechili met gekookte rijst en bestrooi op elk portie met wat geraspte belegen of extra belegen kaas of met cheddar en schep er een eetlepel zure room op.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.