Glutenvrije pita zonder ei, bakpoeder of gist

Dit is eigenlijk het recept voor een pita zoals ze het in Israël maken. Simpel met alleen meel, water, zout. Maar omdat dit een glutenvrije versie is, zitten hier wel extra ingrediënten in. Namelijk xanthangum en tapiocameel. Deze twee zorgen er voor dat het deeg soep en kneedbaar zijn, zonder dat de pita’s verkruimelen.

Vergeleken met de pita met bakpoeder en pita met gist, zijn deze pita’s harder. Ze lukken wel, want op de linkerfoto zie je dat ze inderdaad opbollen en kan je ze ook opensnijden met een scherp mes. Maar vergeleken met de andere recepten gaat dat wel een stuk moeilijke.

Wij kiezen dan ook voor de versie bakpoeder of gist. Deze zijn zachter. Ik heb dit recept gemaakt voor de mensen die eivrij moeten zijn en voor de mensen die geen bakpoeder of gist willen of mogen gebruiken.
De pita’s smaken prima, ze zijn alleen wat hard. Korter bakken in de oven is geen optie, want dan zijn ze niet gaar van binnen.


voor 3-6 personen

Ingrediënten:
150 gram glutenvrij broodmix (ik gebruikte Schar broodmix)
50 gram tapiocameel
1 eetlepel xanthangum
150-200 ml water
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 18-20 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, schaal, deelroller
Oven voorverwarmen op: 250 graden (hete luchtoven)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de schaal en kneed het tot een gladde deegbal.
Verdeel het in 6 gelijke ballen.
Strooi wat meel op het werkblad en rol de ballen uit tot ze de vorm van een pita hebben.
Leg de pita’s op het bakpapier en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Kijk bij 18 minuten hoe de pita’s er uit zien.
Als ze lichtbruine plekken vertonen en iets opgebold zijn, dan zijn ze klaar.
Zo niet, bak ze dan wat langer maar zeker niet meer dan 20 minuten.
Haal ze uit de oven en laat ze paar minuten afkoelen zodat je ze met de hand kan vasthouden of gebruik een ovenwant.
Snijd de pita’s open en vul ze.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.