Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes

Glutenvrije kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes. Dit wilde ik altijd een keertje maken en omdat ik het wafelijzer in gebruik had genomen bij het recept oublies of ijswafeltjes heb ik natuurlijk gezocht naar een recept voor kniepertjes.
Ik had op het net gezocht naar recepten voor kniepertjes gezocht en paar recepten gecombineerd. Dit is mijn recept voor kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes.

Ik heb het recept wat moeten aanpassen, want het ging niet direct goed maar na een tijdje kreeg ik de slag te pakken (zie linkerfoto).
Eerst was mijn beslag te dik en voor de kniepertjes was dat geen probleem want dat ging prima. Alleen het oprollen dat ging absoluut niet. Na een tijdje kreeg ik in de gaten wat het probleem is: het beslag was te dik.

Wil je nieuwjaarsrolletjes maken en het lukt je niet om ze zonder scheuren op te rollen, dan moet je wat water bij het beslag doen. Doe het voorzichtig met elke keer 1 eetlepel water extra, mocht je elke keer gescheurde rolletjes krijgen. Kijk uit voor je vingers als je ze oprolt, want de kniepertjes zijn loeiheet.
De kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes smaken veel te lekker.

voor ongeveer 20 stuks (afhankelijk hoe groot en dik te zijn geworden)

Ingrediënten:
340 gram glutenvrije bloem
260 gram witte basterdsuiker
140 gram boter, kamertemperatuur of gesmolten boter
2 eieren
10 gram vanillesuiker
10 gram citroenrasp (bijvoorbeeld van Dr.Oetker) of je raspt zelf wat citroenrasp
30 ml water en eventueel wat meer als bij het oprollen scheuren in de rolletjes komen
1-1½ theelepel xanthangum

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: 4-5 minuten per kniepertje
Verder nog nodig: kniepertjesijzer, schaal, zeef, bord, spatel, bord

Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de boter en het meel in een kom en meng alles goed door elkaar.
Voeg de boter toe en meng alles goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes in het deeg zit.
Zeef het meel er boven en meng dat door elkaar.
Maak er balletjes van, net zo groot als een mandarijn.
Leg de balletjes op een bord en dek het af en laat het voor minsten een uur in de koelkast staan.
Zet het kniepertjesijzer aan en leg een plat gemaakte balletje net ietsje boven het midden van het ijzer en doe de deksel dicht en laat het zo paar minuten staan.
Controleer of de wafel als bruin genoeg is, zo niet dan iets langer laten staan.
Haal nu met een spatel de wafel voorzichtig los en laat hem even paar tellen liggen.
Schuif nu voorzichtig met de spatel richting bord en laat hem afkoelen.
Ga zo verder met de rest.

Nieuwjaarsrolletjes:
Dat gaat precies zoals hierboven, maar voordat je hem verplaatst moet je hem eerst oprollen.
Doe dat met een dikke ronde stok van ongeveer 1½-2 cm.
Laat ze afkoelen.
Spuit voor het serveren wat slagroom met een dunne spuitmond in het rolletje.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.