Glutenvrije haverbroodjes

Glutenvrije haverbroodjes zijn zachte en zoete bolletjes. Dit is een recept waar je tijd voor moet hebben.
Op de eerste dag maak je het deeg (dit wordt ook wel een voordeeg genoemd zoals een poolish, biga of spong). Het deeg wordt een nacht of in mijn geval een dag in de koelkast gezet. Het deeg krijgt dan ook mooi de tijd om te rijzen.
Op de tweede dag voeg je nog een keer een eetlepel warm water met 1 gram droge gist bij het deeg en kneed je het deeg nog een keertje goed door elkaar.
Dan maak je er 12 bolletjes van. Probeer ze bijna allemaal net zo groot te krijgen.
Het resultaat zijn schitterende bolletjes die echt goed geslaagd zijn. Ze zien er mooi uit en ze zijn gaar en ze smaken heerlijk.

voor 12 bolletjes

Ingrediënten:
400 gram glutenvrij broodmeel (ik heb haverbroodmeelmix van Provena gebruikt, maar je kunt ook gewoon je eigen voorkeur gebruiken)
90 gram glutenvrij havervlokken (ik heb het merk Provena gebruikt)
45 gram suiker
20 gram fiberhusk
10 gram droge gist
2 gram zout
7 gram bakpoeder
400 ml op kamertemperatuur water
80 ml olie
2 eieren, losgeklopt

Extra ingrediënten:
extra havervlokken om de broodjes te versieren
¼ theelepeltje droge gist extra (zie het recept) + 1 eetlepel lauwwarm water
1 ei, losgeklopt

Voorbereidingstijd: minuten
Rusttijd deeg zonder gist: 1 nacht
Rijstijd broodjes: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, grote beslagkom, beslagkom, theedoek, rooster
Oven voorverwarmen op: 200 graden

Bereiding:
Doe alle ingrediënten, behalve de eieren, olie en de ¼ theelepeltje extra gist in een grote beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Doe in een andere beslagkom het water, de eieren en de olie en klop dat goed door elkaar.
Giet vervolgens het natte mengsel bij de droge mengsel en kneed alles goed door elkaar tot een mooie deegbal.
Leg de deegbal terug in de beslagkom en dek deze af met een theedoek en zet hem afgedekt in de koelkast voor de nacht.
Haal de volgende dag de beslagkom uit de koelkast en laat de deegbal op kamertemperatuur komen.
Los de ¼ theelepeltje extra gist op in lauwwarm water en kneed dit door het deeg.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
Maak nu 12 bolletjes en leg deze op de bakplaat.
Klopt het ei en smeer de bolletje in met het eimengsel en strooi wat havervlokken op de broodjes.
Laat de broodjes in een warme omgeving 20 minuten rijzen .
Bak de broodjes af in de voorverwarmde oven in 25 minuten.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Glutenvrije haverbroodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.