Glutenvrije Æbleskiver – Deense pannenkoekenballen

Surfen op internet is bijna altijd leuk. Zeker als je naar recepten zoekt. Zo kwam ik de Æbleskiver tegen. Weliswaar volop gluten, maar het glutenvrij maken was volgens mij niet heel erg moeilijk.

Aan een Æbleskiverpan komen was iets anders. Uiteindelijk had ik er een gevonden, maar dat was in het buitenland. Dus verder gezocht en uiteindelijk bij Kookpunt één gevonden. Alleen was dat nogal aan de prijs, dus weer verder gezocht. En toen bleek het dikke blauwe mannetje ze ook te verkopen tegen een (vergeleken met die van Kookpunt) redelijke schappelijke prijs (maar evengoed wel duur).
Toen kwam de twijfel, zal ik wel of zal ik niet. Kennen jullie dat?
Dat heeft paar weken geduurd en toen maar besloten om hem wel te kopen. Het was tenslotte ook bijna Sinterklaas en Kerst kwam er ook aan, dus een leuk cadeau voor beiden feesten.
Mocht jullie ook zo pan willen kopen: deze (klik) heb ik gekocht.

Op vrijdag 22 december heb ik het dan voor het eerst gemaakt. Tot mijn stomme verrassing ging het heel erg makkelijk. Er is er misschien een die een beetje raar eruit ziet, maar alles is gelukt.

Wat is een Æbleskiver eigenlijk? Je spreekt het uit als Ebleskiver (stomme ‘er’ op het eind). Æbleskiver betekent appelschijfjes. Alleen zit er niets van appels in, want het zijn eigenlijk pannenkoekenballen. Ik vind ze wel wat op onze oliebollen lijken, maar ze zijn wel iets kleiner dan oliebollen.
De Denen eten de Æbleskiver altijd tijdens de Kerstdagen. Omdat het eigenlijk een stuk makkelijker is en vele malen minder stinkt dan oliebollen bakken, is dit een recept wat ik vaker ga maken.

De Æbleskiver smaakte heel erg goed, waren heel erg luchtig. Je kunt er trouwens ook een jamvulling in doen, dat ga ik de volgende keer doen. Dan heb je als het ware een Æbleskiver wat op een Soefganiot lijkt.

voor 34 stuks

Ingrediënten:
350 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel (ik heb Doves Farm zelfrijzend bakmeel (klik) gebruikt)
1 theelepeltje vanillesuiker
3 eieren, eidooier en eiwit scheiden
1 eetlepel suiker
¼ theelepeltje zout
400 ml karnemelk (is niet lactosevrij, maar je kunt ook gewoon lactosevrije melk of sojamelk gebruiken)
boter om te bakken

Voorbereidingstijd: 8-10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur (grove schatting, ik had de tijd niet bijgehouden)
Verder nog nodig: Æbleskiverpan, kleine juslepel, cakeprikker of satéstokje, schaal met water, keukenpapier, beslagkom en 2 aparte schalen voor de eieren, mixer

Bereiding:
Meng de droge ingrediënten met de 3 eidooiers, karnemelk of lactosevrije melk of sojamelk.
Sla de eiwitten totdat ze stijf zijn geworden (controleer of je de schaal zonder problemen op de kop kan houden).
Meng nu de eiwitten rustig door het deeg.
Zet de Æbleskiverpan op het gas of kookplaat en zorg dat deze heet wordt.
Leg nu in elk gat een theelepeltje boter en laat dat smelten.
Giet nu één juslepel in het gat en laat het paar minuten zo staan.
Draai nu met de cakeprikker of satéstokje de bal een kwart slag om en doe dat na een tijdje nog eens, totdat je er een bal (zie de foto’s) van hebt gemaakt.
Draai meerdere keren de bal om zodat de ballen aan alle kanten een goudbruin kleurtje hebben.
Als ik de prikker of satéstokje gebruikt heb, dan maak ik deze direct schoon in de schaal met water en droog ik hem af met een stukje keukenpapier, zodat de prikker schoon blijft.
Want met een schone prikker of satéstokje kan je de ballen beter een kwart slag omdraaien dan als er een laagje deeg op zit.
Zodra er een bal klaar is, dan doe je er weer een klein beetje boter in het gat en zodra de boter is gesmolten weer een juslepel beslag, enz….
Ga zo door totdat het deeg op is.
Bestrooi de Æbleskiver met poedersuiker en eet ze snel op.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact of de Lactolerantie capsules Kruidvat. Dit recept en kerutabs/disolact/lactolerantie capsules zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.