Glutenvrij kerstbrood uit de broodbakmachine

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Het leek me leuk om ook een kerstbrood te maken in een broodbakmachine. Dit keer wel zonder amandelspijs. Ik heb alles in een beslagkom gemengd en toen pas het deeg in de broodbakmachine gedaan. Bij mij duurde het bakken slechts 2 uur. Dat is volgens een glutenvrij bakprogramma, het had ook niet echt langer moeten duren want het brood begon al donker te worden.

Gebruik vooral het glutenvrije broodmeel wat je altijd gebruikt. Je kent het en je weet hoe het gebakken wordt in je broodbakmachine. Dan heb je ook de minste kans dat het brood mislukt.

Omdat er glazuur op het kerstbrood zit, krijg je als je het brood snijdt een zogenaamd ‘sneeuw’ effect. Kijk maar op de rechter foto. Het brood smaakt trouwens apart en erg lekker. De volgende keer ga ik hem in de oven maken en dan met amandelspijs. Goed recept, als zeg ik het zelf.

voor 1 brood

Ingrediënten:
1 glutenvrij broodmix (ik heb bruinbroodmix van AH gebruikt, maar gebruik vooral het merk wat je normaal gebruikt)
120 ml sinaasappelsap (bij voorkeur vers uitgeperst)
120 ml (kokos of soja) melk
1 ei (maat L)
enkele druppels amandelessence
scheutje rum
½ theelepel gemalen kaneel
¼ theelepel koekkruiden
4 eetlepels poedersuiker
50 gram olie
7 gram droge gist

Vulling kerstbrood:
150 gram gemengd: rozijnen, gedroogde cranberries, gedroogde sinaasappelstukjes (te koop bij reformzaken)

Glazuur:
4 theelepels sinaasappelsap
4 eetlepels poedersuiker

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Verder nog nodig: broodbakmachine, schaaltje voor de glazuur, beslagkom, rooster

Bereiding glazuur:
Verwarm in een steelpannetje de sinaasappelsap en het poedersuiker al roerend totdat het suiker is opgenomen.

Bereiding brood:
Doe alle natte onderdelen en het ei in de beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Voeg dat de kaneel, koekkruiden en de poedersuiker erbij en meng alles goed doorelkaar.
Doe dan de broodmix erbij en de olie en meng alles goed doorelkaar.
Voeg als laatste de vulling kerstbrood erbij en meng alles goed doorelkaar.
Zorg dat alle onderdelen goed vermengd zijn en er geen droge elementen zijn.
Haal de draaischoep uit de broodbakmachine en schep het deeg in de bakblik.
Volg nu de gebruiksaanwijzing van de broodbakmachine.
Ik heb een Panasonic broodbakmachine en deze heeft een glutenvrij programma d.w.z. een baktijd van 2 uur, kijk dus bij de gebruiksaanwijzing van je eigen broodbakmachine.
Na 2 uur bakken heb ik het kerstbrood nog 10 minuten in de broodbakmachine laten staan en toen pas eruit gehaald.
Laat de kerstbrood goed afkoelen op een rooster voordat je de glazuur er op smeert.
Als het brood nog warm is blijft de glazuur vloeibaar en dat is niet de bedoeling.
Giet als het brood is afgekoeld de glazuur op het brood en zorg ervoor dat het ook aan de rand ‘traant’ (zie foto).
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs
of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.