Glutenvrij en graanvrij cake

Omdat ik wat meel aan het opmaken heb ik vandaag een glutenvrij cake zonder granen gemaakt. Ik heb boekweitmeel en kokosmeel gebruik, beide zijn graanvrij. Om extra smaak aan de cake te geven, zou je noten kunnen toevoegen of rumaroma. Of je doet er wat blauwe bessen of appelstukje door. De cake is luchtig en smaakt goed.


voor 1 cake of meerdere cupcakes

Ingrediënten:
125 gram boekweitmeel
125 gram kokosmeel
250 gram suiker
1 flinke eetlepel (wijnsteen)bakpoeder
5 eieren
250 gram boter, gesmolten

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: beslagkom, handmixer, cakebakvorm of cupcakevormpjes
Oven voorverwarmen op: 180 graden

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe eerst alle droge ingrediënten in een beslagkom en meng alles goed doorelkaar.
Breek de eieren in een apart schaaltje en voeg dat bij de droge ingrediënten en meng het goed doorelkaar zodat er een mooi egaal deeg ontstaat.
Controleer of alle droge ingrediënten goed opgenomen zijn.
Smelt de boter en voeg dat beetje bij beetje bij het deeg.
Giet het deeg in de cakebakvorm of verdeel het deeg over de cupcakevormpjes.
Zet het deeg voor 45 minuten in de oven.
Controleer met een satéstokje of de cake gaar is.
Zo ja, haal de cake of cupcakes uit de oven en laat ze afkoelen.
Zo niet, verleng de baktijd met 5 minuten tot ze wel gaar zijn.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenvrij en graanvrij cake

  1. ziet er lekker uit kan ik ook minder suiker gebruiken of een gedeelte door rijststroop of honing vervangen.

    de boter kan dat ook vervangen worden door kokos olie.
    hoelang bak je cup cakes

    1. Hallo Sieneke,

      Ja, dat kan. Je zou bijvoorbeeld 150 gram suiker en 50 gram rijststroop of honing kunnen gebruiken. Qua verhouding is het ook uitproberen, want stroop en honing zijn beide vloeibaar. Suiker hard weer uit en stroop en honing blijven zacht.
      Boter kan je gewoon vervangen door kokosolie. De cupcakejes heb ik 40-45 minuten gebakken op 180 graden in een voorverwarmde heteluchtoven.
      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.