Gevulde glutenvrije speculaaskoek

Omdat ik speculaasbrokken had gemaakt, heb ik ook maar gelijk gevulde speculaaskoek gemaakt. Als je toch al bezig bent. Ook bij dit recept moet het deeg minstens een nacht in de koelkast rusten.

Volgens het livaad is de amandelspijs van dr. Oetker glutenvrij, maar kan het sporen van melk, ei, soja, tarwe en gluten bevatten. Maar je kunt ook heel goed zelf amandelspijs (klik) maken. Dan weet je zeker dat het veilig is.

Bewaar de gevulde glutenvrije speculaaskoek in een blikken koektrommel en zeker niet in een plastic zak of doos. Plastic laat de speculaaskoek zacht worden en in een blikken koektrommel blijft het knapperig.

gevulde speculaaskoekvoor ongeveer 200 gram koek

Ingrediënten:
200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik heb glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Doves Farm gebruikt)
125 gram boter, in stukjes gesneden
125 gram witte basterdsuiker
1 mespunt zout
2 eetlepels lactosevrije melk of sojamelk of kokosmelk of rijstmelk
15 gram speculaaskruiden
ongeveer 20-25 gepelde amandelen (als je een notenallergie hebt, dan laat je dit weg)
300 gram amandelspijs (klik) – (of gebruik een pakje van dr.Oetker)

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: schaal, bakvorm, net zo groot als de gevulde speculaaskoek moet worden, bakpapier
Oven voorverwarmen: 175 graden

Bereiding:
Doe alle ingrediënten (behalve de amandelspijs) in de schaal en kneed nu met een koele hand tot een gelijkmatig deeg en dat de speculaaskruiden goed opgenomen zijn.
Laat het deeg afgedekt een nacht (of langer) rusten.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier (deze kan je dan zo verplaatsen naar de bakplaat) tot een dikte van ongeveer 1 cm dik.
Leg nu het eerste laag uitgerolde deeg in de bakvorm en verkruimel nu de amandelspijs over de speculaas.
Druk de amandelspijs nu lichtjes aan, zodat het een nette plak wordt.
Leg nu het tweede laag uitgerolde deeg op de amandelspijs en druk het lichtjes aan.
Verdeel nu over het deeg de gepelde amandelen.
Zet de bakplaat in het midden in de voorverwarmde oven voor 45 minuten gaar en lichtbruin.
Laat de gevulde speculaaskoek goed afkoelen en breek het in stukken en bewaar deze stukken in een koekblik.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.