Gestoofde groenten uit de oven

Gestoofde groenten uit de oven of zoals het in het Grieks heet Lahanika yiahni. Dit is een slow cooking recept.

Om de kooktijd te verkorten is het verstandig om de groenten eerst in een hapjespan/braadpan/wok voor te bakken. Dan doe je alles in een grote ovenschaal met deksel. Je husselt alles goed door elkaar en je zet het 2 uur in de oven op 180 graden.
Na een tijdje begint het werkelijk heerlijk te ruiken in de keuken. Alle groenten en kruiden komen dan bij elkaar.

Dit recept eet je met brood en olijven, maar je kan dit natuurlijk ook gewoon met rijst eten. Het ruikt niet alleen heerlijk, maar het smaakt ook verrukkelijk.

Mocht je een slow cooker hebben, dan kan je dit recept ook daar in maken. Je doet dan precies zoals het in het recept beschreven staat. De slowcooker stel je dan in op high voor 3 uur.

voor 6 personen

Ingrediënten:
100 gram champignons, in vieren gesneden
250 gram courgettes, in stukjes gesneden
1 aubergine, in stukjes gesneden
1 groene paprika, de zaadjes en de lijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
2 aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
250 gram sperziebonen, de puntjes eraf en in kleine stukjes gesneden
3 grote vleestomaten, in dunne plakjes gesneden
2 uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt of 1-2 theelepels gedroogde peterselie
1½ eetlepel suiker
200 ml heet water
250 ml olie
versgemalen zwarte peper
2-3 theelepels zeezout

Voorbereidingstijd: 35 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd slowcooker: 3 uur
Verder nog nodig: hapjespan en een grote ovenschaal met deksel
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven: 160 graden)

Bereiding:
Verwarm de oven voor.
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes of plakjes.
Roerbak alle groenten eerst even in de hapjespan of braadpan met wat olie voor ongeveer 15 minuten.
Doe dan alles over in een grote ovenschaal samen met de knoflook, peterselie, suiker, zout en peper naar smaak, olie en heet water.
Dek de schaal af en bak ze in 2 uur in een voorverwarmde oven.
Controleer af en toe of er nog genoeg vocht aanwezig is, zo niet voeg dan nog wat extra water aan toe.
Serveer het met brood en (zwarte) olijven of met gekookte rijst en olijven.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Gestoofde groenten uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.