Genuese taart

Genuese taart is een recept wat al eerder vermeld stond op het blog. Ik had dit recept nodig voor de Genuese pruimentaart. Ik had toen ook gezegd dat ik de Genuese taart later nog eens zou maken. Dat heb ik dus vandaag gedaan.

Ik ben geen kei met het versieren van de taart, daarom ziet het er ook simpel uit. Maar iedereen kan hem naar eigen fantasie versieren.

Bij dit recept moet je niet te lang doorgaan met het vermengen van het meel. Zodra alles goed vermengd is, moet je gelijk stoppen.

De taart is wel ietsje aan de droge kant. Omdat ik er slagroom opgedaan heb, is de taart niet lactosevrij. Wil je hem wel lactosevrij maken, dan versier je hem met wat poedersuiker of pure gesmolten chocolade. Het is trouwens een lekkere taart.

voor 1 taart

Ingrediënten:
250 gram glutenvrije bloem
250 gram ongezouten boter
250 gram basterdsuiker
8 grote eieren, gesplitst
2 theelepel fijne citroenrasp van dr. Oetker

Voor de vulling en garnering:
½ portie mousseline citroencrème (klik)
eventueel poedersuiker of slagroom met wat fruitstukjes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 50-65 minuten
Verder nog nodig: 2 springvormen van 22 cm, ingevet en met bakpapier bekleed, nogmaals ingevet en dan bestoven met bloem en suiker.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak 2 taartbodems in 2 aparte springvormen
Smelt de boter in een klein pannetje.
Haal het eraf en laat het afkoelen.
Houd 4 eetlepels basterdsuiker apart.
Klop met een garde de resterende suiker en de eierdooiers tot zich slierten gaan vormen.
Doe dan de citroenrasp doorheen.
Klop in een andere kom de eiwitten met een schone garde tot zachte pieken.
Strooi de 4 eetlepels basterdsuiker eroverheen en klop door tot het eiwit stijf is geworden.
Schep voorzichtig 2 volle lepels eiwit door de eierdooier-suikermengsel om de samenstelling wat losser te maken.
Spatel er zachtjes de bloem erdoor, gevolgd door de afgekoelde gesmolten boter, maar let op dat u niets van het melkachtige bezinksel op de bodem toevoegt.
Spatel er langzaam de rest van de eiwitten door, zonder de lucht uit het beslag te slaan.
Schenk het beslag in het ingevette blik en bak dit 50-65 minuten in de voorverwarmde oven of zolang de taart goudbruin is en een in het midden van de taart gestoken prikker er schoon uit komt.
Haal de taart uit de oven en laat hem nog 5 minuten in het blik.
Stort hem op een rooster, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat hem afkoelen.
Smeer de citroencrème tussen de 2 taartbodems.
Leg de taart op een schaal en bestuif hem met wat poedersuiker of bekleed hem met slagroom en fruitstukjes.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.