Gefermenteerde selderijsalade

Ik had al eerder een selderijsalade recept (klik) gemaakt, maar dat was nog in de tijd dat er nog geen lactosevrije yoghurt te koop was. Ik had het toen met kokosmelk gemaakt. Ook heel erg lekker.

In het recept van gefermenteerde selderijsalade hebben de selderijreepjes eerst 24 uur in pekelwater gestaan. In die 24 uur fermenteren de selderijreepjes.
Mocht je geen verse dragon of dille kunnen vinden, gebruik dan gedroogde dragon en dille. Dat gaat net zo goed, maar vers is natuurlijk wel lekkerder. Gelukkig kan je dille tegenwoordig altijd kopen bij diverse supermarkten, maar bij dragon is dat helaas niet het geval.

Na de 24 uur is het maken van de selderijsalade een fluitje van een cent. Je mengt alle ingrediënten en je schept het over in een weckpot en klaar ben je.
Wel bewaren in de koelkast. De selderijsalade smaakt trouwens fris lekker.
voor ongeveer 450 gram

Ingrediënten:
½ knolselderij, in dunne reepjes gesneden
100 ml lactosevrije yoghurt (neem gewone yoghurt als je geen lactose-intolerantie hebt)
100 ml mayonaise (ik heb het merk Van Wijngaarden gebruikt, deze is lactosevrij)
1 eetlepel mosterd (ik heb glutenvrije mosterd van het merk Damhert gebruikt)
1 theelepel (afgestreken) gedroogde dragonblaadjes of 5 gram verse dragonblaadjes
1 theelepel (afgestreken) gedroogde dille of 5 gram verse dille (de takjes verwijderen)
½ theelepel zoete paprikapoeder
vers gemalen zwarte peper

Pekelwater:
100 ml kokend water
900 ml koud water
25 gram jodiumvrije (zee)zout

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd pekelen: minstens 24 uur
Bereidingstijd salade: 8 minuten
Verder nog nodig: grote schaal, zeef, weckpot van 1,5 liter

Bereiding pekelwater:
Maak pekelwater met door 100 ml water te koken en hierin het zout op te lossen.
Voeg dan de 900 ml koud water erbij en laat het verder afkoelen.

Bereiding salade:
Schil de knolselderij en snijd hem doormidden.
Was hem en droog hem af.
Neem 1 helft en snijd hem in dunne reepjes (met mes of met een mandoline).
Doe de selderijreepjes in een grote schaal of pot en voeg hierbij het pekelwater.
Zorg dat de selderijreepjes onder het water komt te liggen.
Leg er eventueel een bord op.
Laat het nu minstens op kamertemperatuur 24 uur staan (niet in de koelkast zetten, want door het zoute pekelwater wordt de selderij gefermenteerd).
Na 24 uur pak je een zeef en laat je de selderijreepje uitlekken in de zeef.
Doe de selderijreepjes in een grote schaal en meng het met de yoghurt, mosterd, mayonaise en de kruiden.
Schep nu alles over in een goed afsluitbare (weck)pot en zet deze in de koelkast.
Je kunt hem paar weken zonder problemen in de koelkast bewaren (wel goed afsluiten).
Serveer hem samen met een salade of eet het met brood.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Gefermenteerde selderijsalade

    1. Als je fijngehakte selderij kan kopen in de supermarkt en deze 24 uur laat fermenteren, dan valt het ‘gedoe’ eigenlijk wel mee (vind ik). 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *