Focaccia met olijven en rode ui

Wie kent dit niet: focaccia met olijven en rode ui.
Dit is een overheerlijk broodrecept. De combinatie met sinaasappelsap en rasp plus de rozemarijnblaadjes en de andere ingrediënten maken dat dit recept erg lekker smaakt. Overigens zorgt de sinaasappelsap ervoor dat het brood niet te droog wordt. Een dag oud is het brood nog steeds niet droog. Echt een goed en heerlijk recept.

voor 4 personen

Ingrediënten deeg:
7 gram droge gist
250 gram glutenvrije bloem, plus 4 eetlepels extra voor het kneden
½ theelepel zout
2 eetlepels olie
180 ml warm water

Ingrediënten vulling:
geraspte schil en het sap van een sinaasappel
4 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 eetlepels verse rozemarijnblaadjes, grof gehakt
½ theelepel grof gemalen zwarte peper
1 theelepel grof zeezout
150 gram zwarte olijven
1 ui, in halve ringen gesneden

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rijsttijd deeg: 50 minuten
Bereidingstijd: 35-40 minuten
Verder nog nodig: bakplaat, ingevet, kom, plasticzak
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding deeg:
Doe de gist, de bloem en het zout in een beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Meng de olie toe en 180 ml warm water in een aparte kom en schenk dit bij de ingrediënten.
Meng alles tot een zachte stevige massa (geen bal) in totaal 1minuut.
Alles moet goed vermengd zijn. Er mogen geen restje droge meel overblijven.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak, voeg 4 eetlepels bloem toe terwijl je aan het kneden bent.
Kneed het deeg voor 1-1½ minuut en druk het deeg in een ingevette bakblik.
Verpak het bakblik in een plasticzak en sluit hem af en zet hem op een warme plek voor 50 minuten tot het volume is verdubbeld.
Druk met de vingers kuiltjes in het deeg.

Bereiding vulling:
Doe de sinaasappelschil en het sinaasappelsap, olie, knoflook, rozemarijn, zwarte peper en de helft
van het zout in een kom en meng alles goed door elkaar met een lepel.
Schenk het mengsel over het deeg.
Leg de olijven en de halve ringetjes ui erop, druk de olijven goed in de kuiltjes en zet het bakblik in een voorverwarmde oven.

Afbakken:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in ongeveer 35-40 minuten tot het knapperig is.
Strooi er wat grove zeezout over en snijd het in flinke vierkante stukken.
Serveer het warm of koud.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Focaccia met olijven en rode ui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.