Citroenijs

Omdat het de laatste tijd behoorlijk warm is, is een ijsrecept ook leuk om te maken. Ondanks dat ik niet echt van ijs houd, vind ik dit ijs echt heel erg lekker. Citroenijs is niet eivrij, maar degene die geen eieren mogen hebben kunnen het ook zonder de eiwitten maken. Dan heb je citroensorbet. Lijkt me ook erg lekker. Dit ijs is wel lactosevrij. Afhankelijk hoe groot je ijsmachine is, heb je een hoeveelheid van ongeveer 1 liter of misschien wel meer. Mijn ijsmachine kon maar 700 ml maken, dus van de week ga ik weer citroenijs maken. Je kan het vloeibare mengsel voor het ijs in een goed afgesloten fles gewoon voor paar dagen in de koelkast bewaren. Mmmmmmmh, echt lekker.
voor ongeveer 1 liter ijs

Ingrediënten:
4-6 citroenen van gelijke grootte
100 en 250 gram suiker
250 ml water
snufje zout
200 ml kokosmelk
2 grote eiwitten

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: afhankelijk van de ijsmachine
Verder nog nodig: ijsmachine, kom, citruspers, pan, mixer

Bereiding:
Snijd de citroenen overdwars doormidden en verwijder het vruchtvlees met een theelepel.
Pers alle citroenen uit met de citruspers.
Doe 200 ml citroensap in een kom.
Voeg 250 gram suiker, het water en het zout in een pan met dikke bodem en verhit alles op laag vuur.
Roer 3-4- minuten, tot de suiker volledig is opgelost.
Haal de pan van het vuur en voeg de kokosmelk en het citroensap toe.
Roer goed en laat alles goed afkoelen.
Klop de eiwitten met een mixer op hoge stand in een schone kom stijf.
Voeg de rest van de suiker toe en klop tot het mengsel stijf is en glanst.
Spatel het door de citroenmelk.
Doe het mengsel in de ijsmachine en laat het bevriezen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
Schep het ijs in schaaltjes.
Bron: Italiaans ijs

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.