Bruine bonensoep a la Renske

Zo langzamerhand begint mijn rug zich weer te herstellen. Wel kost het me nog veel moeite om langdurig rechtop te blijven staan. Ik kook dus nu met tussenpozen. Het gaat dus de goede kant op, maar ik doe nog wel rustig aan.
Gisteren heb ik een soep gemaakt. Ik heb hem bruine bonensoep a la Renske genoemd. Wat is hier dan zo ‘a la Renske’ aan? Nou geen idee eigenlijk. Omdat ik al een bruine bonensoep (klik) op mijn site had staan moest ik een iets andere naam verzinnen en dat is dit geworden. Het is wel een andere soort bruine bonensoep dan de eerste.
Deze soep is wat pittige en hij is eigenlijk ontstaan omdat ik in mijn voorraadkast 2 kleine potjes bruine bonen tegenkwam en ze moesten op vanwege de houdbaarheidsdatum.
Ik houd niet van peulvruchten om zo te eten, maar soep gaat er bij mij altijd in. Ik ben dol op allerlei soepen. Vandaar dat het een soep is geworden. Hij is trouwens heel erg smakelijk en omdat hij zo makkelijk te maken is gaan wij hem vaker eten.
voor 4 personen

Ingrediënten:
2 kleine potjes bruine bonen van 360 gram (onder de kraan afgespoeld en uitgelekt)
½ knolselderij
1 rode puntpaprika of een gewone rode paprika, in stukjes gesneden
1 dikke ui, grof gesnipperd
1 rode chilipeper, ontzaad en grof gesneden
2 bouillonblokjes + 1 liter heet water
olie

Kruiden:
1 volle theelepel gedroogde tijm
¼ theelepel gedroogde rozemarijn
1 volle theelepel gedroogde bonenkruid
1½ volle theelepel gedroogde bieslook
1 theelepel paprikapoeder
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: braadpan of soeppan, staafmixer, waterkoker

Bereiding:
Snijd alle groenten.
Doe wat olie in de braadpan of soeppan en roerbak hierin de ui, paprika en de knolselderij.
Roerbak dit ongeveer 5 minuten.
Kook 1 liter water in een waterkoker en los hierin de bouillonblokjes op.
Voeg de bouillon bij het groentemengsel.
Roer alles even goed door elkaar.
Spoel de bruine bonen onder de kraan en laat ze even uitlekken.
Doe ze bij het groentemengsel en roer het door elkaar.
Voeg dan alle kruiden toe en roer alles even goed door elkaar.
Breng alles aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur lager maar zorg er voor dat het wel blijft pruttelen.
Laat het nu zachtjes pruttelen voor 35 minuten.
Zet na 35 minuten het vuur uit en pureer alles fijn met de staafmixer.
Proef de soep en maak de soep af als hij wat aan de flauwe kant is met wat extra peper en wat zout.
Serveer de soep eventueel met wat brood en eventueel met een salade.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Bruine bonensoep a la Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *