Bloemkool Balti

Het gips is eraf. Mijn hand is nog niet helemaal genezen en ik kan er ook nog niet alles mee doen. Wel merk ik een langzame vooruitgang. Het heeft dus duidelijk tijd nodig. Ondanks dat ik zelf nog niet alles kan doen, is er toch een recept gemaakt. Mede dankzij mijn man. Hij heeft het snijwerk gedaan en andere handelingen die ik zelf nog niet goed kan doen.

Dit is een milde Thais kerriegerecht en het is ook een slow cooking recept. Ik heb het met de slow cooker gemaakt, maar je kunt dit ook gewoon in de braadpan of hapjespan maken. Dan is de kooktijd uiteraard ook korter. Beiden methode staan hieronder beschreven.

Het meeste werk bij dit recept is het snijwerk. Zodra dat gedaan is het recept ook zo gemaakt, want zodra alles in de pan zit is het een kwestie van laten pruttelen in een slow cooker of op het laagste vuurtje laten pruttelen. Je hebt er geen omkijken naar. Serveer het met gekookte rijst of met bijvoorbeeld naanbrood (klik).

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 grote ui, fijngesnipperd
1 dikke courgette, geschild en in blokjes gesneden
500 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 bloemkool, in roosjes gesneden
1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
2 theelepels komijnzaad, licht geplet
2 theelepels zwarte mosterdzaad
1 theelepel gemalen kurkuma
kerriepasta: 1 eetlepel kerriepoeder + een scheutje olie (even mengen)
2-3 knoflookteentje, gehakt
450 ml groentebouillon
3 eetlepels gemalen amandelen
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd slow cooker: 3¼ – 4¼ uur op kookstand: stand I – high
Bereidingstijd hapjespan/braadpan: 1½ – 2 uur (vuur op het laagst zetten)
Verder nog nodig: slow cooker of hapjespan/braadpan, koekenpan (alleen bij de slow cooker)

Bereiding slow cooker:
Verwarm zo nodig de slow cooker voor volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit de olie in een koekenpan.
Doe er de ui in en bak het 5 minuten tot hij goudbruin is.
Voeg de courgetteblokjes toe en bak dit 3-4 minuten tot de blokjes zacht zijn.
Schep de specerijen, kerriepasta en knoflook door en roerbak alles 1 minuut.
Schep dan de tomaten, groentebouillon, zout en peper door.
Breng alles al roerend aan de kook.
Doe de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes in de pan van de slow cooker en schep het tomatenmengsel over.
Schep dan alles even goed door elkaar en leg dan de deksel op de pan.
Kook 3-4 uur op stand high tot de groenten gaar zijn.
Schep er de gemalen amandelen door en laat dit nog eens 15 minuten koken.

Bereiding hapjespan/braadpan:
Verhit de olie in de hapjespan of braadpan.
Doe er de ui in en bak het 5 minuten tot hij goudbruin is.
Voeg de courgetteblokjes toe en bak dit 3-4 minuten tot de blokjes zacht zijn.
Schep de specerijen, kerriepasta en knoflook door en roerbak alles 1 minuut.
Schep dan de tomaten, groentebouillon, zout en peper door.
Breng alles al roerend aan de kook.
Doe de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes bij het tomatenmengsel en schep alles even goed door elkaar.
Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag.
Kook 1½ – 2 uur tot de groenten gaar zijn.
Schep er de gemalen amandelen door en laat dit nog eens 6-10 minuten koken.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Bloemkool Balti

  1. Hoi, dit lijkt me een lekker recept. Wat ik een beetje vreemd vind is dat je het geheel zo’n anderhalf tot twee uur laat koken. Dan gaan toch alle voedingsstoffen eruit??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.