Blauwe bosbessenjam

Ik maak al jaren mijn eigen jam, omdat het eigenlijk heel erg makkelijk is om zelf jam te maken. Het is ook best leuk om het zelf te doen. Vooral zomers met een overvloed van fruit kan je voor de winter heel veel verschillende soorten jam maken. De blauwe bosbessenjam heb ik niet heel erg zoet gemaakt. Omdat je maar weinig geleisuiker gebruikt, heb je wel een half zakje geleipoeder extra nodig. Anders heb je meer een bossenbessensausje. Dat is niet de bedoeling. Ik heb deze jam voor mijn moeder gemaakt. Ze vindt dit heerlijk voor in haar sojayoghurt. Ze vindt dit lekkerder dan de fruit sojayoghurt wat je tegenwoordig in de winkel kan kopen.

voor 3-4 pottenjam

Ingrediënten:
600 gram blauwe bosbessen, schoongespoeld
2 eetlepels water
275 gram geleisuiker
½ zakje geleipoeder

Voorbereidingstijd: 2-3 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Verder nog nodig: zeef, pan, schaaltje, 3 of 4 jampotten*, aardappelstamper, trechter

Bereiding:
Spoel de bosbessen af onder de kraan en doe de bessen in de pan.
Doe er 2 eetlepels water bij.
Zodra de bessen stuk gekookt zijn, maak je ze verder klein met de aardappelstamper.
Doe de geleisuiker in een schaaltje en voeg daar de geleipoeder bij en meng alles goed door elkaar.
Roer de geleisuiker door de bessen en zet het vuur hoog en blijf roeren.
Zodra de suiker is opgelost en de bosbessenjam kookt, zet je het vuur iets lager.
Laat het zo 3 minuten koken en zet dan het vuur uit.
Schep de jam over in de schoongemaakte jampotten en sluit ze af en zet ze weg op de kop.
De jam is zo voor paar maanden goed te bewaren.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

* de jampotten schoon koken in een pan met water met wat zout. Zodra het water kookt, dan 5 minuten laten koken en dan uit laten lekken op een schone theedoek.
Of de jampotten gewoon in de afwasmachine schoonmaken.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.