Basisrecept taartdeeg – pâte brisée

Dit soort taartdeeg wordt vaak gebruikt bij een tarte tartin of andere soorten fruittaarten.

voor 450 gram

Ingrediënten:
200 gram glutenvrije bloem
snufje zout of 1 eetlepel suiker (bij een hartige taart doe je een snufje zout in het deeg en bij een zoete taart suiker
150 gram boter, in blokjes gesneden
1 eierdooier
1 eetlepel water

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 30 minuten in de koelkast in plastic
Eerste keer blind deeg bakken: 20 minuten
Tweede keer deeg bakken: 10 minuten
Bereidingstijd: (afbakken met vulling): 20 minuten
Verder nog nodig: taartvorm
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Zeef de bloem boven een grote kom.
Voeg de zout er bij en de boterblokjes.
Kneed met je vingers de boterblokjes door de bloem.
Voeg de eierdooier en het water erbij en meng alles met de handen tot een bal.
Verpakt deze bal in plasticfolie of een diepvrieszakje en laat hem voor 30 minuten in de koelkast liggen.
Als je het deeg gaat gebruiken voor een taart, dan rol je hem uit op een bestoven werkblad tot de grote van de taartvorm.
Leg heel voorzichtig het deeg in de taartvorm en haal de overhangende stukken weg met een scherp mes.
Laat het deeg in de taartvorm voor nog eens 10 minuten in de koelkast uitrusten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.