Atjar komkommer

Ook dit is een Indonesisch recept. Ik heb het recept hier en daar ietsje aangepast. Het is een zoetzuur bijgerecht. Niet te zuur en niet te zoet, wel goed pittig. Laat de atjar komkommer minstens een dag in een grote glazen pot of gewoon in een diepvriesdoos in de koelkast trekken. De atjar komkommer kan je overigens niet al te lang bewaren. Sowieso moet je het in een goed afsluitbaar pot of een diepvriesdoos en in de koelkast bewaren.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
2 ongeschilde en gewassen komkommer
200 ml azijn
1 rode chilipeper, ontzaad en fijngesneden
2 eetlepels suiker
1 grote ui, fijngesnipperd
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
4 kemirienoten, geraspt
1 eetlepel kurkuma
3 cm verse gember, geschild en geraspt
2 eetlepel olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 8-10 minuten
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Verder nog nodig: hapjes of braadpan, glazen pot of potjes of diepvriesdoos(je)

Bereiding:
Snijd de komkommer in de lengte 4 keer door en snijd ze dan in blokjes.
Doe de blokjes in een vergiet en strooi er zout over en laat ze uitlekken.
Snijdt ondertussen de ui fijn en raspt de gember en de kemirienoten.
Doe wat olie in een hapjespan of braadpan en bak hierin de ui, gember, knoflook, kemirienoten en
kurkuma.
Zodra alles aan de bodem begint te plakken giet je de azijn, suiker en de chilipeper erbij.
Roer ondertussen alles goed door elkaar en laat dit voor ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de komkommerblokjes erbij en zet het vuur uit.
Schep de komkommerblokjes goed door het kruidenmengsel en laat het zo afkoelen
of schep het over een glazen pot/potjes of in een diepvriesdoos.
Laat het voor paar dagen staan en serveer het als een bijgerecht.
De atjar komkommer is niet lang houdbaar, dus eet het zo als mogelijk is op.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Atjar komkommer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.