Anatolische manti

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een Turks recept. Het leek me leuk om dit ook eens glutenvrij te maken. Ik heb het trouwens wel lactosevrij gemaakt. Op de foto zie je dat ik er yoghurt overheen heb gedaan, maar mijn man heeft dat zo gegeten. Ik had er geen yoghurt overheen.

Gebakken manti zitten tussen Chinese wonton en Italiaanse pasta in en is erg geliefd in Oost-Anatolië. Serveer ze als warm hapje of als maaltijd

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
450 gram glutenvrije bloem
½ theelepel zout
1 heel ei, geklopt met 1 eidooier
zout en gemalen zwarte peper
50 ml water

Aanvulling glutenvrij deeg:
ik heb Schar mix B gebruikt.
100 ml water met 7 gram fiberhusk extra (dus totaal gaat er 150 ml water in)
2 eetlepels olie en 1 ei extra.

Voor de vulling:
200 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en goed gewassen
1 theelepel komijnzaad, gekneusd
1 theelepel Turkse cayennepeper of paprikapoeder

Voor de yoghurt:
6 eetlepels dikke, romige yoghurt
2-3 teentjes knoflook, geperst

Voor de saus:
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel Turkse cayenne pepervlokken of 1 verse rode chilipeper, zonder zaadlijst, fijngehakt
1-2 theelepels kristalsuiker
1-2 theelepels gedroogde munt
400 gram gehakte tomaten uit blik, uitgelekt
600 ml groente- of kippenbouillon
1 klein bosje bladpeterselie , grof gehakt
1 klein bosje koriander, grof gehakt

Bereiding:
Maak eerst het deeg.
Zeef de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg het geklopte ei en 50 ml water toe.
Kneed het deeg 10 minuten, dek af met een vochtige doek en laat het rusten.
Maak ondertussen de vulling en de yoghurt klaar.
Prak met een vork in een kom de kikkererwten.
Voeg de komijn, cayennepeper of paprikapoeder toe en breng op smaak.
Meng in een andere kom de yoghurt en knoflook en breng op smaak met zout en peper.
Maak de saus. Verhit de olie en boter in een pan met dikke bodem en bak op laag vuur de ui en knoflook zacht.
Voeg de cayennepeper of paprikapoeder, suiker en munt toe, toer de tomaten erdoor en bak nog 15 minuten, tot de saus ingedikt is.
Breng op smaak en haal de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven oppervlak.
Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes (ongeveer 2,5 cm).
Schep wat kikkererwtenmengsel in elk vierkant en knijp de uiteinden samen tot een buideltje.
Doe de gevulde deegpakketjes in een ingevette ovenschaal. Bak in 15-20 minuten goudbruin.
Schenk de bouillon in een pan en breng aan de kook. Haal de deegpakjes uit de oven en schenk de bouillon erover.
Zet de schaal nog 15-20 minuten in de oven, tot bijna alle bouillon is opgenomen.
Warm intussen de tomatensaus op.
Leg ze op een schaal en schep de yoghurt erop. Schenk daarover de warme tomatensaus en strooi de gehakte kruiden erover.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.