Aardappelen uit de oven met tomaten, olijven, feta en oregano

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Aardappelen uit de oven met tomaten, olijven, feta en oregano is een Turks gerecht. Dit recept komt van oorsprong uit West-Anatolië. Het is een hoofdgerecht. Je eet er nog wat groenten of salade bij en je hebt een volledige maaltijd op de tafel. Het recept is eivrij, maar niet lactosevrij. Er zit feta in. Je zou dit eventueel kunnen vervangen met blokjes belegen of oude kaas. Aangezien belegen of oude kaas wel lactosevrij is. Mocht je niet van pittig eten houden, dan zou je in plaatst van de chilipeper gewoon paprikapoeder kunnen gebruiken. Het is een zeer smakelijk recept.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
675 gram biologische nieuwe aardappelen
1 eetlepel boter
3 eetlepel olijfolie
2 rode uien, in lengte doormidden, dwars doormidden en in reepjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1-2 theelepels komijnzaad, gekneusd
1 verse rode chilipeper, zonder zaadlijst, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels suiker
1 eetlepel verse citroensap
400 gram gehakte tomaten uit blik, uitgelekt
12-16 zwarte olijven
115 gram feta, verkruimeld
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
extra olijfolie, om te besprenkelen
1 citroen, in partjes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Verder nog nodig: hapjespan, kookpan

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de aardappelen in een pan met koud water, brengt ze aan de kook en kook ze in 15-20 minuten beetgaar.
Giet ze af en spoel ze af met koud stromend water, schil ze en snij ze in dikke plakken of partjes.
Verhit de boter en twee eetlepels olie in een hapjespan, roer de uien en knoflook en door en bak zacht.
Voeg het komijnzaad, chilipeper en de meeste oregano toe – bewaar een beetje voor de garnering -en roer de suiker en citroensap erdoor, gevolgd door de tomaten.
Breng het op smaak met zout en peper.
Door de aardappelen en olijven en in een ovenschaal en scherp het tomatenmengsel erop.
Verkruimel de feta er over en strooi de oregano erop.
Besprenkel met de rest van de olie en zet 25-30 minuten in de oven.
Serveer het warm.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.