Aalbessengelei

Aalbessengelei oftewel rode bessengelei. Dit is een makkelijk recept om te maken en eigenlijk is het ook snel gemaakt. Je laat de bessen aan de takjes zitten. Je spoelt ze onder een lopende kraan en dan gaat alles in een pan. Zet het op het vuur en breng het aan de kook. De gelei is binnen 15 minuten gemaakt. Ik heb op 500 gram aalbessen of rode bessen 263 gram suiker gebruikt.

Tip: het uitrekenen van hoeveel suiker je nodig hebt bij de hoeveelheid vruchtensap  is heel erg makkelijk om te doen.  Voor 1 liter vruchtensap gebruik je ongeveer 750 gram suiker (als je het minder zoet wilt hebben, gebruik dan minder). 750 gram suiker gedeeld door 1000 ml = 0,75 gram suiker. Ik had 350 ml vruchtensap, dus 350 x 0,75 = 262,5 gram suiker. Omdat aalbessen nogal zurig van smaak zijn, heb ik het naar boven afgerond.

voor ongeveer 350 ml

Ingrediënten:
500 gram rode bessen of aalbessen, gesteriliseerd (in soda of in de afwasmachine)
2 eetlepels water
263 gram suiker
paar druppels citroensap

Voorbereidingstijd: 1 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: pan, steelpan, puntzeef (klik) van ongeveer 20 cm, jampotje van 350 ml

Bereiding:
Was de rode bessen onder een lopende kraan (de takjes er aan laten).
Doe ze in een pan met het water.
Kook de bessen stuk.
Laat dit nog 3 minuten doorpruttelen op een laag vuurtje.
Schep alles over in een puntzeef.
Druk met een pollepel alle sap eruit.
Schenk het sap in een maatbeker en kijk hoeveel vruchtensap je hebt.
Berekend de hoeveel suiker wat je nodig hebt bij de hoeveelheid vruchtensap (zie tip hierboven)
Giet het sap in een steelpan en zet het op het vuur.
Breng het aan de kook en voeg al roerend de suiker erbij.
Zorg dat alle suiker goed opgenomen wordt.
Laat het zo 5 minuten goed pruttelen op een matig vuur.
Zet het vuur uit en giet het over in een goed schoongemaakte jampotje.
Draai de deksel er goed op en zet hem op de kop weg en laat het afkoelen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Aalbessengelei

  1. Renske,
    Waarom hoeft het groen er niet af? Ik probeer ze altijd zonder groen van de struik te rissen, maar dit lijkt me stukken makkelijker.

    1. Het is een keuze wat je doet. De meeste mensen halen de besjes van het takje, maar het hoeft niet. Mits je ze maar goed schoon spoelt en als het gekookt is, de sap goed zeeft. Het doet niets af van de smaak en alles blijft achter in de puntzeef. Het scheelt enorm qua werk. Schoonmaken, de bessen stuk koken, zeven en afmeten, koken met suiker, overgieten in een potje en klaar ben je. Je ziet op de foto hoe mooi en schoon de gelei is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.