Aalbessen-ananasjam

Van de week zei ik nog tegen mijn man dat ik dit jaar geen jam zou maken. Ik had daar de tijd niet voor en eigenlijk ook geen zin in. Maar omdat hij verleden week aalbessen had gekocht en ik niet echt een geschikt recept kon vinden, heb ik toch jam gemaakt. Ik wilde dat niet alleen met de aalbessen doen, want deze vrucht is meestal vreselijk zuur. Daarom heb ik het samen met ananas gemaakt. Aalbessen-ananasjam is een heerlijke zoete jam geworden. Ik had het zoals in het recept gemaakt, maar ik vond toch dat er iets teveel pitjes in zat. Daarom heb ik de hele pan in een vergiet gedaan en het vocht opgevangen in een andere pan. Toen heb ik met veel geduld de ananas er uit gehaald en de pitjes van de aalbessen verwijderd. Dit is natuurlijk heel erg omslachtig. Als jullie de pitjes geen probleem vinden, dan hoef je dit natuurlijk niet te doen. Mocht je het net zoals ik het vervelend vinden, dan kan je misschien eerst even de aalbessen apart koken en dan zeven én dan pas de jam maken. De jam is zoals ik al zei zoet en smaakt heerlijk met de stukjes ananas er in.
voor 3 potten jam

Ingrediënten:
1 verse ananas of 1 blik met schijven ananas op eigen sap (geen siroop)
500 gram aalbessen
800 gram suiker
1 citroen
10 ml ananassap uit blik

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Verder nog nodig: kookpan en afsluitbare jampotten

Bereiding:
Schil de ananas, haal er de bruine stukken uit en snijd de vrucht in stukjes of maak het blik open en laat de ananas uitlekken en snijd ze in stukjes en doe ze in een pan.
Rits de aalbessen en was ze onder de kraan.
Laat de aalbessen uitlekken en doe ze bij de ananas in de pan.
Pers de citroen en doe deze bij de ananas en de aalbessen.
Voeg de suiker toe en laat de pan op een laag vuurtje langzaam warm worden.
Zodra de suiker is gesmolten zet je het vuur hoger totdat alles kookt.
Zet het vuur zacht, net tegen de grens van koken en laat dit ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes koken.
Om te controleren of de jam genoeg is ingekookt, laat u een paar druppels op een koud schoteltje vallen.
Als de druppels opstijven, dan is de jam klaar en kan het in de jampotten worden gegoten/geschept.
Als de druppels nog niet opgestijfd zijn, laat het dan nog eens 10 minuten zachtjes doorkoken.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Aalbessen-ananasjam

  1. je maakt het jezelf veel te moeilijk. Koop een netekdoek, doe daar de gewassen aalbessen in (zonder de steeltjes) en wringen maar. De pitjes blijven achter in de neteldoek en het sap is klaar voor gebruik. Je kan het zelfs invriezen en blijft zeker 1 jaar goed (verliest niks aan smaak).

  2. @Judy: ja, dat was het makkelijkste om te maken. De enkele recepten die ik tegen kwam vond ik eigenlijk niets. Daarbij is eigengemaakte jam altijd lekker. Waardeloos die pitjes. Het waren er echt veel. Dan heb je meer een pitjes aalbessen-ananasjam. Echt niet lekker dus.

    @Inge: dan heb je een recept voor volgend jaar.Moet je alleen wel een vogelverschrikker er naast zetten. 😉

  3. Lekker! Toch weer bezweken om jam te maken?
    Kan me voorstellen dat je die pitjes eruit hebt gehaald, dat had ik vorig jaar met bramenjam. Die heb ik ook gezeefd anders is het niet te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.