Zoetzure eend

Ik had nog nooit eend gegeten. Omdat je vanwege de feestdagen allerlei soorten vlees, zoals eend, fazant, haas en konijn in de supermarkten hebt liggen heb je een grote keuze om eens wat anders te eten.
Ik heb gekozen voor een Chinees recept. Het meeste werk bij dit recept is het ontvellen van de eend. Met een goed scherp mes is het trouwens zo gedaan. De smaak van dit gerecht is zoetzuur en de combinatie van de frisse gember, de zoete paprika en de zurige en iets zoetige sinaasappel/limoen is het een aparte smaakcombinatie. De zoetzure eend gerecht smaakt lekker met de gebakken rijst en roerei (klik). Laat de saus iets inkoken.

voor 4 personen

Ingrediënten:
2 x 250 gram eendenborstfilet, ontvelt en in dunne plakjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
2½ cm verse gember, in dunne plakjes gesneden
1 sinaasappel, ontvelt en in partjes gesneden
sap van 1 grote of 2 kleine sinaasappels
sap van 1 limoen
5 ml soja of tamarinde saus
5 ml droge sherry
2 eetlepels maïzena
200 ml olie
zout naar smaak
versgemalen witte peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: minuten
Verder nog nodig: fileermes of zeer scherpe mes, wok, keukenpapier, zeef, vuurvaste schaaltje, schaaltje, draadschep of schuimspaan

Bereiding:
Haal het vel van de eendenborst en snijd het vlees in dunne plakjes.
Doe ze in een schaaltje met wat zout, witte peper, sherry en maïzena en vermeng alles goed door elkaar.
Verhit een wok op hoog vuur en de olie erin.
Verhit de olie en controleer dit met een stukje brood, als het direct borrelt dan is de olie heet genoeg.
Schep de plakjes eend met een draadschep in de olie en bak ze circa in 2 minuten totdat ze knapperig zijn.
Neem de wok van het vuur en schep de plakjes eend over in een bord met keukenpapier.
Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie door een zeef in een vuurvaste schaaltje en bewaar hem eventueel voor een andere keer.
Doe 1 eetlepel olie in de wok en zet hem weer op hoog vuur.
Roerbak in de olie de gemberplakjes en de paprikastukjes voor ongeveer 2 minuten.
Voeg dan de plakjes eend erbij en blijf ondertussen alles roerbakken.
Pers de sinaasappel(s) en de limoen uit en meng dit met de soja of tamarindesaus.
Voeg dit dan toe bij de plakjes eend en schep alles goed door elkaar.
Verdeel het over 4 borden en serveer er plakjes sinaasappelpartjes
Garneer het met wat sinaasappelpartjes.
Serveer dit gerecht met wat rijst of noedels en geroerbakte groenten.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.