Zandtaartdeeg (kruimeldeeg)

Dit is een simpele zandtaartdeeg. Deze gebruik je als je een taart met vruchtenvulling wilt maken, zoals bijvoorbeeld een appeltaart.

voor 1 bodem

Ingrediënten:
300 gram glutenvrije bloem
200 gram boter
snufje zout
125 gram witte basterdsuiker
1 ei of 1 eetlepel No-Egg met 2 eetlepels water

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: plastic folie en een schaal

Bereiding:
Doe de basterdsuiker in een schaal.
Zeef de bloem boven de schaal en werk er zo vlug mogelijk met koele handen, kleine stukjes boter door en de suiker.
Voeg een ei toe en een snufje zout en kneed het kruimelige mengsel snel tot een samenhangend geheel.
Leg het deeg minstens een half uur in de koelkast voordat u het deeg verwerkt.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Zandtaartdeeg (kruimeldeeg)

  1. Hallo,

    Ik heb naast glutenallergie, ook eiwit-allergie en lactose-intolerantie.
    Zou het recept lukken als ik de boter vervang door kokosolie of olijfolie?
    No-egg kan ik ook niet gebruiken, want daar zit aardappelzetmeel in, waar ik ook allergisch aan ben.(lastig hé….)
    Zou het lukken met 1 eigeel alleen?

    dank
    Kornelia

    1. Hallo Kornelia,

      Eigeel zou je kunnen gebruiken. Ik zou alleen wel maat L nemen. Mocht je toch nog klachten krijgen omdat eigeel toch met eiwit in aanraking is geweest, dan zou je een theelepeltje xanthaangum kunnen gebruiken. Boter kan je gewoon vervangen door kokosolie. Olie zelf zou ik niet doen, omdat dat niet uithard zoals boter en kokosolie.

  2. Halo ik ben Annet Boeijen ik heb op 13 maart te horen gekregen dat ik Coeliakie heb .Begin me al aardig weg wijs te worden met het glutenvrij eten
    al gaat het af en toe nog wel verkeerd maar dat merk dan ook gelijk .Heb uw site op internet ontdekt en er staan een hoop lekkere dingen op .
    Nu wouw ik graag de appeltaart maken die op de lijst staat ,maar ik heb een probleem voor het zandtaart deeg heb je 300 gr bloem nodig ,
    maar wat voor bloem bedoeld u normaal pak ik tarwe bloem maar dat kan nu niet meer wat moet ik dan gebruiken?
    Met vriendelijke groet Annet Boeijen

    1. Ik heb glutenvrij Doves Farm volkoren rijstebloem gebruikt. Zeker geen tarwe bloem gebruiken, want dat bevat gluten. Je kunt in principe elk soort glutenvrij bloem gebruiken. Ik vond en vind het meel van Doves Farm erg goed smaken, maar er zijn verschillende merken. Ik raad je aan om verschillende soorten te gebruiken, want smaken verschillen natuurlijk. Op http://www.glutenvrijemarkt.com heb je keuze genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.