Tjap Tjoy

Omdat ik deze week toch al bezig ben met maaltijden van de Chinees, heb ik vandaag Tjap Tjoy gemaakt. Ik heb er kalkoenvlees en garnalen ingedaan. Je kunt natuurlijk altijd de garnalen achterwegen laten. Het is een makkelijk recept om te maken. Het meeste werk bij dit recept zit hem in het schoonmaken van de groenten. De tjap tjoy smaakt heerlijk.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 ml water
1 bouillonblokje
500 gram kippen of kalkoenfilet, in blokjes gesneden
150 gram garnalen, schoongemaakt
100 gram Chinese kool, in dunne reepjes gesneden
100 gram worteltjes, door de helft en in vieren gesneden
100 gram sperziebonen, doormidden gebroken en de puntjes er af gehaald
1 kleine prei, in halve ringen gesneden
100 gram taugé
1 sjalotje, in dunne plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 theelepel gemberpoeder of 2 cm verse gember, geraspt
2 eetlepels olie
1 eetlepel sojasaus
zout naar smaak
1½ eetlepel maïzena + 1½ eetlepel water
eventueel 2 eetlepel selderij, fijngesneden

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 40-45 minuten
Verder nog nodig: kookpan, wok of hapjespan

Bereiding:
Snijd de kip of kalkoenvlees in blokjes.
Doe de kippen of kalkoenvleesblokjes met een ½ liter water met 1 bouillonblokje in een pan aan de kook en laat het op een laag vuur voor ongeveer 30 minuten gaar worden.
Pel het sjalotje en de knoflookteentjes en snijd ze in dunne plakjes.
Maak de Chinese kool schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Maak de worteltjes schoon onder de kraan en snijd ze in door de helft en in vieren.
Maak de sperziebonen schoon en haal de boven en onderkant er af en breek ze in kleine stukjes van ongeveer 5 cm.
Maak de prei schoon en snijd het witte en lichtgroene deel in halve ringen.
Maak de taugé schoon en verwijder de groene vliesjes en de bruine wortels.
Spoel de garnalen schoon onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Verhit de olie in een wok of hapjespan.
Draai het vuur wat lager en fruit de sjalot, knoflook en de gember voor 1 minuut.
Voeg de kool, de worteltjes en de sperziebonen toe en giet de bouillon met het vlees eroverheen.
Breng alles aan de kook en zet dan het vuur lager en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
Doe er de taugé, de garnalen en zout en de sojasaus bij en verwarm dit 1 minuut.
Meng de maïzena met het water en roer de maïzena en bind de bouillon hiermee.
Laat het nog voor eens 1 minuut koken, roer er dan eventueel de gehakte selderij erdoor en serveer de tjap tjoy met gekookte rijst of mie.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Tjap Tjoy

    1. Tja, dat is de Chinese keuken hé. Je kunt natuurlijk ook een Chinese groentepakket kopen in de supermarkt, dan hoef je geen groenten te snijden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.