Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekjezit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Sjalotten in het zuur

Sjalotten in het zuur leek me een leuk recept om te maken. Het is een makkelijk recept om te maken en het is ook zo gemaakt. Mocht je dit recept zoetzuur willen maken, gebruik dan wat meer suiker. Nadat je de sjalotten heb ingemaakt moet de pot of potten minstens 2 maanden in het donker staan voordat je het kunt eten.
sjalotten in het zuur

Continue reading

Herfstige saus

Dit is een algemene saus wat geschikt is voor pasta, rijst of brood. Ik heb lactosevrije mozzarella gebruikt in dit gerecht, maar als je geen lactose-intolerantie hebt kan je natuurlijk de gewone mozzarella gebruiken. Bij dit recept ben je de meeste tijd kwijt met het schoonmaken en snijden van de groenten. De kooktijd is weliswaar lang, maar de bedoeling is dat het gerecht langzaam gaar wordt zodat alle smaken goed gecombineerd worden. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. De saus smaakt trouwens erg heerlijk.

Continue reading

Edamameburgers

Edamamebonen zijn jonge sojabonen en ze zijn te koop bij de Chinese Toko. Ze liggen in de vriezer. Je kunt ze op verschillende manieren eten. Even paar minuten koken en pellen en je kunt ze als snack eten. Vooral in Amerika wordt dit gedaan, omdat het gezond is en daarom ook onder de norm superfood vallen. Behalve edamamespread heb ik er ook edamameburgers van gemaakt. De burgers smaken heerlijk pittig, mede door de chilipoeder en de bosuitjes. Dit is een simpel recept en als de bonen klaar zijn (gepeld en de vliesjes verwijdert), zijn de burgers zo gemaakt. Voordat je ze in olie bakt moeten ze wel minstens een half uur in de koelkast staan. Zo worden alle ingrediënten hard en daardoor blijven ze tijdens mooie burgers.
Continue reading

Edamamespread

Edamamebonen zijn jonge sojabonen en ze zijn te koop bij de Chinese Toko. Ze liggen in de vriezer. Je kunt ze op verschillende manieren eten: even paar minuten koken en pellen en je kunt ze als snack eten. Vooral in Amerika wordt dit gedaan, omdat het gezond is en daarom ook onder de norm superfood vallen. Ik heb er edamamespread gemaakt. Het is een heerlijke spread voor op brood of op crackers. Als je een augurk fijn snippert en dit door de spread mengt, dan heb je een frisse spread, maar deze spread met wat plakjes kaas is ook een heerlijke combinatie.
Continue reading

Runderreepjes voor bij een stamppot maaltijd

De stamppottentijd is weer aangebroken en behalve gehaktballen en andere soorten vlees kun je ook dit recept maken. Het is een makkelijk recept om te maken. Ik had de runderreepjes zo gekocht in de supermarkt, dat scheelt weer wat tijd qua voorbereiding. Dit recept is precies op tijd klaar als de stamppot ook klaar is. Het smaakt trouwens erg lekker bij spruiten en boerenkool.
Continue reading

Vegetarische glutenvrije pizza a la Renske

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik wilde eens wat anders dan een Italiaanse pizza en dat is deze pizza geworden. De pizza is vegetarisch, maar wil je deze pizza veganistisch eten dan zou je een veganistische kaas kunnen gebruiken. Het tomatenmengsel moet een beetje inkoken, zodat het een iets dikkige saus wordt. Probeer de bodem zo dun als het mogelijk is uit te rollen, maar als dat niet lukt dan is dat ook niet heel erg. Je hebt dan een iets dikke bodem. De pizza smaakt heerlijk, heel anders wat je gewend bent.
Continue reading

Ahornglazuur

Dit is echt een simpel recept om te maken. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig en dat is het. Geen water of wat dan ook. Meten en mengen. De hoeveelheid is trouwens erg makkelijk aan te passen, het enige waar je op moet letten is dat er 10 gram meer poedersuiker gebruikt moet worden ten opzichte van de ahornsiroop. De ahornglazuur smaakt trouwens erg lekker.
Continue reading

Zachte karamelsaus

Dit is een zachte vorm van karamelsaus en deze saus is dan ook geschikt voor op een taart, cake, muffin of op een pudding. Ik heb dit met kokoscrème gemaakt, maar als je geen lactose-intolerantie hebt maakt het dag met gewoon slagroom. Ik gebruik het merk Valle des Sole kokosmelk, daar is het witte gedeelte kokosmelk of crème altijd hard. Daardoor kan je het makkelijk er uit scheppen. Is dat bij jou niet het geval, zet dan het blikje of blikken een dag van te voren in de koelkast. Als het goed is zakt het witte gedeelte van de kokosmelk naar beneden en koelt dat af en is het makkelijk uit te scheppen. De hoeveelheid in dit recept is afhankelijk hoe zwaar de kokoscrème is. Een blikje was ongeveer 90,5 gram.

Omdat ik de zachte karamelsaus voor een taart wilde gebruiken, heb ik 2 blikjes gebruikt. Dat leverde samen 181 gram kokoscrème op. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid suiker, dus 181 gram suiker. Nu moest ik nog uitrekenen hoeveel boter ik nodig had. Dat heb ik als volg gedaan: ik ben uitgegaan van 250 gram suiker, 250 gram/ml slagroom en 60 gram boter. De rekensom wordt dan: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 181 gram kokoscrème, dan heb je 43,44 gram boter nodig. Heb je iets van 150 gram kokoscrème, dan wordt de rekensom: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 150 gram kokoscrème, dan heb je 36 gram boter nodig. De zachte karamel smaakt trouwens lekker.
Continue reading

Glutenvrije empanada’s met tonijn

Dit is een Spaans snackrecept met tonijn en wat groenten.
Ik heb het simpel gemaakt: in vierkantjes maar normaal rol je het bladerdeeg wat uit, zodat je ze dubbel kunt vouwen. Je krijgt dan een driehoekige empanada’s.
Gemak dient de mens want glutenvrij bladerdeeg rolt namelijk niet altijd even makkelijk uit en soms heb je ook geen zin omdat te doen. Vandaar dat ik het maar simpel heb gehouden.
Mocht je de empanada’s wel in een driehoekige vorm willen hebben: ga je gang. ;-) Voor de smaak maakt het niets uit.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Recepten startpagina myTaste.be volrecepten.nl
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken