Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Het Glutenvrije Kookhoekjezit tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en volg me ook op Facebook.

Aardappelroomsoep met kabeljauw

Dit is een overheerlijke soepgerecht. De basis van deze soep is aardappelroomsoep. Ik heb er kabeljauwfilet ingedaan, maar je kunt daarvoor in de plaats ook plakken worst in kunnen doen. Wil je de soep vegetarisch eten, dan zou je er gebakken tofublokjes toe kunnen voegen. Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, dan kan je de kokosmelk vervangen door kookroom. De soep zal dan ietsje anders smaken, maar veel zal dat niet schelen. De soep smaakt trouwens heerlijk.

Links op de foto aardappelroomsoep als basissoep en rechts op de foto met kabeljauw.

Continue reading

Pompoenjam

Pompoenjam is nu niet iets wat je snel zult maken. Dit omdat je het ook niet zo snel als jam zou gebruiken. Omdat ik van koken houd kijk ik geregeld naar Engelse kookprogramma’s. Daar zag ik bijvoorbeeld een reiskookprogramma van Rick Stein op Madeira (geloof ik). Daar heb je een traditioneel recept wat ik binnenkort wil maken en daar had ik dit recept bij nodig. Ik heb dit recept zelf bedacht, want hoe moeilijk is het om jam te maken? Niet dus. Ik heb het niet al te zoet gemaakt en ik heb om de jam iets meer ‘pit’ te geven citroensap erbij gedaan. Anders wordt het zo niets smakende zoete hap waar je niet op zit te wachten.
Continue reading

Runderstoofvlees met appels

Dit is een vleesgerecht wat ideaal is voor de feestdagen. Vooral als je een traditionele maaltijd serveert. Ik bedoel daarmee aardappelen en groenten. Dit is een slow cooking recept. Het duurt dan ook best lang voordat dit gerecht klaar is. Ik had het vlak voordat ik naar bed ging voorbereid en de volgende dag zo rond 10 uur was het vlees en saus klaar om gegeten te worden. Het mooie van een slowcooker is dat het gerecht voor langere tijd warm gehouden kan worden. Omdat het hier om suddervlees gaat maakt het niet zoveel uit hoelang het warm blijft, want hoe zachter het vlees is hoe lekkerder het wordt. De smaak is dan ook uitmuntend en het vlees is heerlijk zacht. Precies zoals het moet zijn.

Dit eten wij dit jaar met de kerstdagen. Omdat mijn moeder een citrusvruchtenallergie heeft, heb ik geen citroen gebruikt. Daarvoor in de plaats heb ik een citroengras stengel gebruikt. Dan heb je toch iets van een citroensmaak en het heeft niets met een citrusvrucht te maken. De appels zorgen voor een friszurige toon wat je anders bij citroensap zou hebben.

Ik heb de saus niet aangedikt met maizena of aardappelzetmeel, maar als je de saus iets dikker wilt hebben dan kan je dat doen door op 1 eetlepel water een flinke eetlepel maizena of aardappelzetmeel op te lossen en dat erbij doen. Even goed mengen en je ziet de saus dikker worden.
runderstoofvlees met appels Continue reading

Sjalotten in het zuur

Sjalotten in het zuur leek me een leuk recept om te maken. Het is een makkelijk recept om te maken en het is ook zo gemaakt. Mocht je dit recept zoetzuur willen maken, gebruik dan wat meer suiker. Nadat je de sjalotten heb ingemaakt moet de pot of potten minstens 2 maanden in het donker staan voordat je het kunt eten.
sjalotten in het zuur

Continue reading

Herfstige saus

Dit is een algemene saus wat geschikt is voor pasta, rijst of brood. Ik heb lactosevrije mozzarella gebruikt in dit gerecht, maar als je geen lactose-intolerantie hebt kan je natuurlijk de gewone mozzarella gebruiken. Bij dit recept ben je de meeste tijd kwijt met het schoonmaken en snijden van de groenten. De kooktijd is weliswaar lang, maar de bedoeling is dat het gerecht langzaam gaar wordt zodat alle smaken goed gecombineerd worden. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. De saus smaakt trouwens erg heerlijk.

Continue reading

Edamameburgers

Edamamebonen zijn jonge sojabonen en ze zijn te koop bij de Chinese Toko. Ze liggen in de vriezer. Je kunt ze op verschillende manieren eten. Even paar minuten koken en pellen en je kunt ze als snack eten. Vooral in Amerika wordt dit gedaan, omdat het gezond is en daarom ook onder de norm superfood vallen. Behalve edamamespread heb ik er ook edamameburgers van gemaakt. De burgers smaken heerlijk pittig, mede door de chilipoeder en de bosuitjes. Dit is een simpel recept en als de bonen klaar zijn (gepeld en de vliesjes verwijdert), zijn de burgers zo gemaakt. Voordat je ze in olie bakt moeten ze wel minstens een half uur in de koelkast staan. Zo worden alle ingrediënten hard en daardoor blijven ze tijdens mooie burgers.
Continue reading

Edamamespread

Edamamebonen zijn jonge sojabonen en ze zijn te koop bij de Chinese Toko. Ze liggen in de vriezer. Je kunt ze op verschillende manieren eten: even paar minuten koken en pellen en je kunt ze als snack eten. Vooral in Amerika wordt dit gedaan, omdat het gezond is en daarom ook onder de norm superfood vallen. Ik heb er edamamespread gemaakt. Het is een heerlijke spread voor op brood of op crackers. Als je een augurk fijn snippert en dit door de spread mengt, dan heb je een frisse spread, maar deze spread met wat plakjes kaas is ook een heerlijke combinatie.
Continue reading

Runderreepjes voor bij een stamppot maaltijd

De stamppottentijd is weer aangebroken en behalve gehaktballen en andere soorten vlees kun je ook dit recept maken. Het is een makkelijk recept om te maken. Ik had de runderreepjes zo gekocht in de supermarkt, dat scheelt weer wat tijd qua voorbereiding. Dit recept is precies op tijd klaar als de stamppot ook klaar is. Het smaakt trouwens erg lekker bij spruiten en boerenkool.
Continue reading

Vegetarische glutenvrije pizza a la Renske

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik wilde eens wat anders dan een Italiaanse pizza en dat is deze pizza geworden. De pizza is vegetarisch, maar wil je deze pizza veganistisch eten dan zou je een veganistische kaas kunnen gebruiken. Het tomatenmengsel moet een beetje inkoken, zodat het een iets dikkige saus wordt. Probeer de bodem zo dun als het mogelijk is uit te rollen, maar als dat niet lukt dan is dat ook niet heel erg. Je hebt dan een iets dikke bodem. De pizza smaakt heerlijk, heel anders wat je gewend bent.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud, lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
myTaste.be volrecepten.nl
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken