Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Zachte karamelsaus

Dit is een zachte vorm van karamelsaus en deze saus is dan ook geschikt voor op een taart, cake, muffin of op een pudding. Ik heb dit met kokoscrème gemaakt, maar als je geen lactose-intolerantie hebt maakt het dag met gewoon slagroom. Ik gebruik het merk Valle des Sole kokosmelk, daar is het witte gedeelte kokosmelk of crème altijd hard. Daardoor kan je het makkelijk er uit scheppen. Is dat bij jou niet het geval, zet dan het blikje of blikken een dag van te voren in de koelkast. Als het goed is zakt het witte gedeelte van de kokosmelk naar beneden en koelt dat af en is het makkelijk uit te scheppen. De hoeveelheid in dit recept is afhankelijk hoe zwaar de kokoscrème is. Een blikje was ongeveer 90,5 gram.

Omdat ik de zachte karamelsaus voor een taart wilde gebruiken, heb ik 2 blikjes gebruikt. Dat leverde samen 181 gram kokoscrème op. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid suiker, dus 181 gram suiker. Nu moest ik nog uitrekenen hoeveel boter ik nodig had. Dat heb ik als volg gedaan: ik ben uitgegaan van 250 gram suiker, 250 gram/ml slagroom en 60 gram boter. De rekensom wordt dan: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 181 gram kokoscrème, dan heb je 43,44 gram boter nodig. Heb je iets van 150 gram kokoscrème, dan wordt de rekensom: 60 gedeeld door 250 = 0,24 maal 150 gram kokoscrème, dan heb je 36 gram boter nodig. De zachte karamel smaakt trouwens lekker.
Continue reading

Glutenvrije empanada’s met tonijn

Dit is een Spaans snackrecept met tonijn en wat groenten.
Ik heb het simpel gemaakt: in vierkantjes maar normaal rol je het bladerdeeg wat uit, zodat je ze dubbel kunt vouwen. Je krijgt dan een driehoekige empanada’s.
Gemak dient de mens want glutenvrij bladerdeeg rolt namelijk niet altijd even makkelijk uit en soms heb je ook geen zin omdat te doen. Vandaar dat ik het maar simpel heb gehouden.
Mocht je de empanada’s wel in een driehoekige vorm willen hebben: ga je gang. ;-) Voor de smaak maakt het niets uit.
Continue reading

Bosbessentaart

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik had behoorlijk wat bosbessen in huis en zin in iets lekkers en het was zoete trek. Daar is deze taart uitgekomen. De basis is gewoon cake met bosbessen en op de taart heb ik chocoladebosbessenglazuur gesmeerd en kunstig afgewerkt met witte chocolade. Het chocoladeglazuur (klik) is gemaakt met witte chocolade en bosbessensap (en natuurlijk nog meer ingrediënten). Hoe licht of donker de kleur van de chocoladeglazuur wordt ligt er natuurlijk aan hoeveel eetlepels bosbessensap je gebruikt hebt. Op de foto zie je dat de bosbessen boven in de taart zitten. Eigenlijk is dat de onderkant van de taart, de bosbessen zakken tijdens het bakken naar de bodem. Dat is dan ook eigenlijk de bedoeling, want als de taart omgekeerd wordt opgebouwd krijg je een leuk effect dat het sap van de bossen zogenaamd naar beneden is gezakt. Alsof het een verlengde is van het chocoladeglazuur. De taart smaakt trouwens verrukkelijk.

Continue reading

Chocoladeglazuur

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Chocoladeglazuur met een kleurtje. Ik heb het met witte chocolade en bosbessensap gemaakt. Uiteraard kun je het ook gewoon met pure chocolade maken zonder fruitsap. Het is een iets bewerkelijk recept en halverwege het recept denk je dat het mislukt is omdat het een dikke massa is geworden, maar dat is niet zo. Je moet blijven roeren totdat alles goed opgenomen is en het een mooi glad mengsel is geworden. Het chocoladeglazuur is ondanks de hoeveelheid suiker niet echt zoet qua smaak. Ik heb bosbessen gebruikt, maar je kunt natuurlijk b.v. ook aardbeiensap gebruiken om een roze kleur te krijgen. Hoe meer sap je gebruikt, hoe dieper de kleur zal worden.

Ik had nog wat chocoladeglazuur over en dit had ik in chocoladevormpjes gegoten en halve week (ik was het vergeten dat het nog in de koelkast lag) in de koelkast bewaard. Dat is wat jullie op de foto zien, maar normaal is het dik vloeibaar van structuur, net vloeibaar genoeg om de taart mee te bedekken. Overigens kun je ze ook zo opeten als zogenaamde chocolaatjes, maar wel snel want het smelt snel als het uit de koelkast is. ;-)

Continue reading

Cupcakes met gezouten karamel en gebroken cashewnoten

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Op 2 september kreeg ik een mailtje van glutenfreewebshop.com (klik). Daarin werd ik uitgenodigd om mee te doen met de bakwedstrijd/bakevenement op 13 september jl.. Om persoonlijke redenen kon ik niet aanwezig zijn. Inmiddels is het eerste bakevenement of bakwedstrijd (klik) achter de rug en het blijkt erg leuk te zijn geweest en er zijn heerlijke taarten/cakes gemaakt. Omdat ik niet aanwezig kon zijn heb ik van GlutenfreeWebshop 3 pakken meel gekregen (waarvoor mijn dank :-) ). Van het weekend had ik zin in iets lekkers en dat is dit geworden. Zout en zoet is een lekkere combinatie mits het niet te zout is. Want te veel zout is nooit goed.
De Lisa’s choice cupcakemix is erg makkelijk in gebruik. Je mixt alles even door elkaar en klaar is het. Omdat ik nog bosbessensap over had, had ik dat gebruikt in plaats van water. Daarom zijn de cupcakes van binnen grijzig geworden. Volgens de verpakking moest het 15 minuten in de voorverwarmde oven, maar mijn oven had meer tijd nodig. De cupcakes smaken heerlijk.

Continue reading

Gezouten karamel met gebroken cashewnoten

Dit is een makkelijk recept om te maken. Ik heb gewoon wat suiker, zout en gebroken cashewnoten door elkaar gemixt. Het is een lekkere snack en de combinatie van zoet en zout is erg lekker.
Een advies: pas op met te veel zout. Het is echt niet lekker als het zout te overheersend aanwezig is. Dan is het rijp voor de prullenbak.
Continue reading

Even een huishoudelijke bericht.

De laatste week van augustus, de maanden september en oktober worden er (tijdelijk) geen nieuwe recepten geplaatst. In deze maanden wordt de flat waar wij wonen opgeknapt. Dat wil zeggen: toilet, badkamer en keuken, nieuwe ramen, voordeur enz.. We zijn nu bezig om het huis op te ruimen en ruimte te creëren, want we gaan straks kamperen in huis. We moeten straks eerst de ene kant leeg halen en dan de andere kant. Als ze hier weer klaar zijn, dan moet alles weer schoon en stofvrij gemaakt worden. Dus op zijn vroeg wordt er pas eind oktober of vanaf november weer recepten geplaatst.

Komkommerschijfjes in het zuur

Snackkomkommers kan je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt komen, maar je kunt voor dit recept natuurlijk ook gewoon een doodnormale komkommer gebruiken. De schijfjes zijn dan uiteraard groter dan de schijfjes van de snackkomkommers. Het recept is voor de rest hetzelfde. Op de linkerfoto zie je de schijfjes als ze net in de pot zitten en op de linkerfoto zie je de schijfjes na paar weken. Ik heb natuurazijn gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook b.v. witte wijnazijn gebruiken. Dan krijg je een iets andere smaak bij de schijfjes. Houd je niet zo van komkommerschijfjes in het zuur, maar wel van zoetzuur. Doe er dan 1 tot 2 eetlepels suiker toe. Niet direct bij de azijn maar neem een half kopje azijn en los daar de suiker in op, eventueel opgewarmd om de suiker snel te laten smelten. Dan wel eerst dit mengsel laten afkoelen. Als je de kruiden in de pot doet, dan voeg je de suiker/azijn erbij en dan volg je het recept weer.
Continue reading

Pasta met arrabbiatasaus

De pastasaus Alfredo is met de hoeveelheid lactose niet geschikt voor me. Daarom had ik voor mezelf deze saus gemaakt. Dit is een pittige pastasaus. Het is een makkelijk recept om te maken. De saus is ook snel gemaakt omdat er maar weinig ingrediënten in de saus zitten. Samen met een salade en eventueel wat geraspte kaas heb je een heerlijke pittige maaltijd. Ik heb gesmuld van deze saus, maar ik houd ook van pittig eten. Houd je ook van pittig eten, gebruik dan een ½ theelepeltje rode chilipepervlokken. ;-)
Continue reading

Pasta met Alfredo-saus

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Een simpel recept en een heerlijke saus voorbij de pasta. Neem een glutenvrij pastasoort die je lekker vindt en je hebt een overheerlijke maaltijd. Serveer er nog een salade bij en de maaltijd is compleet.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken