Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Even een huishoudelijke bericht.

De laatste week van augustus, de maanden september en oktober worden er (tijdelijk) geen nieuwe recepten geplaatst. In deze maanden wordt de flat waar wij wonen opgeknapt. Dat wil zeggen: toilet, badkamer en keuken, nieuwe ramen, voordeur enz.. We zijn nu bezig om het huis op te ruimen en ruimte te creëren, want we gaan straks kamperen in huis. We moeten straks eerst de ene kant leeg halen en dan de andere kant. Als ze hier weer klaar zijn, dan moet alles weer schoon en stofvrij gemaakt worden. Dus op zijn vroeg wordt er pas eind oktober of vanaf november weer recepten geplaatst.

Komkommerschijfjes in het zuur

Snackkomkommers kan je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt komen, maar je kunt voor dit recept natuurlijk ook gewoon een doodnormale komkommer gebruiken. De schijfjes zijn dan uiteraard groter dan de schijfjes van de snackkomkommers. Het recept is voor de rest hetzelfde. Op de linkerfoto zie je de schijfjes als ze net in de pot zitten en op de linkerfoto zie je de schijfjes na paar weken. Ik heb natuurazijn gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook b.v. witte wijnazijn gebruiken. Dan krijg je een iets andere smaak bij de schijfjes. Houd je niet zo van komkommerschijfjes in het zuur, maar wel van zoetzuur. Doe er dan 1 tot 2 eetlepels suiker toe. Niet direct bij de azijn maar neem een half kopje azijn en los daar de suiker in op, eventueel opgewarmd om de suiker snel te laten smelten. Dan wel eerst dit mengsel laten afkoelen. Als je de kruiden in de pot doet, dan voeg je de suiker/azijn erbij en dan volg je het recept weer.
Continue reading

Pasta met arrabbiatasaus

De pastasaus Alfredo is met de hoeveelheid lactose niet geschikt voor me. Daarom had ik voor mezelf deze saus gemaakt. Dit is een pittige pastasaus. Het is een makkelijk recept om te maken. De saus is ook snel gemaakt omdat er maar weinig ingrediënten in de saus zitten. Samen met een salade en eventueel wat geraspte kaas heb je een heerlijke pittige maaltijd. Ik heb gesmuld van deze saus, maar ik houd ook van pittig eten. Houd je ook van pittig eten, gebruik dan een ½ theelepeltje rode chilipepervlokken. ;-)
Continue reading

Pasta met Alfredo-saus

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Een simpel recept en een heerlijke saus voorbij de pasta. Neem een glutenvrij pastasoort die je lekker vindt en je hebt een overheerlijke maaltijd. Serveer er nog een salade bij en de maaltijd is compleet.
Continue reading

Bhuja stoofpot met linzen

Dit is een heerlijke vegetarische/veganistische stoofpot. Het is wel een bewerkelijk recept om te maken. Je maakt eerst de linzenballetjes, deze moeten dan eerst even een half uur in de koelkast koud worden. Dat zorgt er mede voor dat de balletjes hard worden en niet in de olie uiteen vallen. Na dat half uur worden de balletjes gebakken in olie. Je laat ze uitlekken op keukenpapier. In de laatste stap komt alles bij elkaar: groenten, saus en de linzenballetjes. Wij hebben het met rijst gegeven, maar je kunt dit ook met gekookte aardappelen eten. Je kunt dit gerecht ook met glutenvrij brood of pita’s eten.
Mocht je geen verse sperziebonen meer kunnen kopen, gebruik dan sperziebonen uit de vriezer. Je hoeft ze niet te ontdooien. Gewoon het recept volgen. De hoeveelheid vocht wat uit de bevroren sperziebonen komen is praktisch nihil.
Dit recept is veel werk, maar je krijgt er een heerlijke stoofpot voor terug.

Continue reading

Kaasmacaroni uit de oven

Dit recept heet in het Engels Mac’n Cheese of Cheese Macaroni. Dit recept smaakt heerlijk en je maag is als je netjes je bord leeg gegeten hebt behoorlijk gevuld. Om dit recept te maken heb je 2 recepten nodig: witte saus (klik) en dit recept. Het is een iets bewerkelijk recept om te maken, maar dat is de moeite waard. Serveer bij dit gerecht een salade of gekookte groenten. Dit recept is warm en koud goed te eten. Mocht je wat overhouden, dan kan je hem dus ook gewoon koud opeten.
Voordat ik vragen krijg over kaas en lactosevrij: de gele Hollandse kazen zijn vanaf belegen en ouder lactosevrij.
Continue reading

Witte saus

Dit is een basisrecept voor bijvoorbeeld kaassaus of lasagnesaus of andere pastarecepten uit de oven. De smaak van deze saus is neutraal en heeft eigenlijk maar weinig smaak. Bij het maken van deze saus moet je ervoor oppassen dat je in het begin te veel melk bij de roux doet. Begin echt met kleine beetjes melk te gebruiken, later kan je grotere hoeveelheid melk gebruiken. Mocht de saus niet direct dik worden, laat het dan wat langer op het vuur koken (pas op dat het niet verbrandt en zet het vuur dan ook niet te hoog).
Continue reading

Tomatensoep met bruine bonen

Dit is een vegetarische/veganistische tomatensoep met bruine bonen en wat groenten erbij. Omdat de soep met de staafmixer fijn wordt gemaakt, zie je niets meer van de bruine bonen. Eigenlijk voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. Het is een simpel en makkelijk recept en het is heel erg voedzaam. De soep smaakt heerlijk. Behalve dat je de soep serveert met wat brood, zou je er ook nog wat geraspte kaas overheen kunnen strooien of wat room. De mensen die veganistisch zijn, kunnen dan eventueel sojaroom en veganistische kaas gebruiken.

Continue reading

Gekruide kikkererwten

Dit is een redelijk gezonde snack. De kikkererwten worden gefrituurd en na afloop gekruid. Het kruidenmengsel wat ik gebruikt heb is een pittige mengsel, maar je kunt natuurlijk altijd een eigen kruidenmengsel bedenken. De kikkererwten zijn warm en koud goed te eten. Ze smaken wel ietjes melig, maar dat komt dan ook omdat kikkererwten veel zetmeel bevatten.
Ook zonder kruidenmengsel of zout smaken ze ook goed. Je proeft dan goed de nootachtige smaak van de kikkererwten.
Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken