Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Sinds kort zit Het Glutenvrije Kookhoekje tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en wordt ook een volger van mijn pagina op Facebook.

Lichtpittige rode saus

Dit is een simpele rode saus wat je kunt eten met pasta of rijst. Het is een iets pittige saus vanwege de chilipoeder. De saus smaakt zoetig en licht pittig. Heerlijk met pasta en eventueel met wat geraspte kaas, maar de saus smaakt ook goed met rijst. Dit recept is vegetarisch/veganistisch, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon vleesstukjes door doen.
Continue reading

Citroensap

Dit is natuurlijk niet echt een recept, maar Ik had ooit eens bij een supermarkt een fles met citroensap gekocht, maar toen dat op was bedacht ik bij mezelf dat je ook heel goed zelf 1 of 2 citroenen kan uitpersen en in een flesje kan bewaren. Ik heb toen eerst een klein flesje gekocht en 1 citroen uitgeperst en overgegoten in het flesje. Verser kan je het eigenlijk niet hebben. Ik heb ook ontdekt dat je niet te veel citroenen moet uitpersen en kan bewaren, want het gaat op een gegeven moment beschimmelen. Het gekochte flesje bevat blijkbaar dan ook iets meer ingrediënten, want hoe kan het anders dat de citroensap daar maandenlang bewaard kan worden. In het flesje op de foto zit het sap van 1 citroen.

Continue reading

Pittige walnotenpasta

Dit recept kan je op 2 manieren gebruiken. Je kunt het als pastasaus gebruiken bij pasta’s, maar je kunt dit ook als broodbeleg gebruiken. De walnotenpasta heeft een aparte smaak. Het heeft een iets bittere toon mede dankzij de walnoten, maar de kruidnagel en kaneel en de andere ingrediënten maakt dat dit een goede combinatie is. De pasta smaakt lekker op brood met wat plakjes tomaat of komkommer.
Continue reading

Spinazieflappen

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit zijn simpele spinazieflappen met spinazie en feta en wat andere ingrediënten. De smaak is vrij neutraal, maar wel erg lekker. De spinazieflappen kan je warm en koud eten. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Voor de mensen die dit ook een keer willen eten, er is tegenwoordig een lactosevrije feta van het merk Heirler te koop bij sommige reformzaken en MinusL bij sommige reformzaken en supermarkten.
Continue reading

Vegetarische macaronisalade

Dit is een voedzame en frisse zomersalade. Deze salade kan je lauw warm eten, maar is ook heel goed koud te eten. Je kunt deze salade nog verder aanvullen met bijvoorbeeld artisjok of asperge of andere groenten, maar bijvoorbeeld ook met garnalen of kip. De salade is friszurig van smaak en het smaakt goed.

Continue reading

Glutenvrij barbecueën.

Glutenvrij barbecueën lijkt niet zo eenvoudig. Je moet goed opletten dat alles goed gescheiden is en blijft. Je kunt vlees wat glutenvrij moet blijven niet op dezelfde barbecue leggen. Er zijn paar spelregels die je moet hanteren als je gaat barbecueën waarvan één of misschien zelf wel meerdere gasten glutenvrij moeten zijn. Ik bedoel dan echt mensen die coeliakie hebben. Mensen die dat niet hebben maar wel zelf voor gekozen hebben om glutenvrij door het leven te gaan of mensen die een tarweallergie hebben, daar is een dieetfoutje weliswaar vervelend maar de darmen lopen geen beschadigen op.

Continue reading

Gomasio

Gomasio is gemaakt met geroosterde sesamzaad met wat zout. Het wordt vaak gebruikt bij een salade, maar je kunt het ook gebruiken op je boterham bijvoorbeeld met komkommer of ander rauwkost. Het is ook lekker bij bijvoorbeeld rijstgerechten.

Continue reading

Gekookte asperges met Hollandaise of Hollandse saus

Dit is een basisrecept voor de mensen die nog nooit asperges hebben gekookt. Je kunt asperges op verschillende manier serveren, maar ik heb ze geserveerd met de klassieke Hollandaise of Hollandse saus (klik). Deze saus is een iets bewerkelijk recept, maar het is zeker de moeite waard om het te maken. De combinatie asperges en de Hollandse saus is om te smullen.

Tip: Kies een iets te kleine pan voor het koken van de asperges, waardoor ze schuin komen te staan en de toppen, die anders veel te gaar worden, net boven water blijven.

Continue reading

Hollandaise of Hollandse saus

Hollandaise of Hollandse saus is een klassieke saus die vaak met asperges wordt gegeten. Het is een iets bewerkelijk recept om te maken, maar je krijgt er ook een heerlijk saus voor terug. Wel bestaat er een grote kans dat de saus onherroepelijk begint te schiften als de saus te heet wordt gemaakt. Let daar dan ook op, als de schaal waar je deze saus maakt te heet wordt haal hem dan direct van de pan met heet water en zet hem op een natte theedoek zodat de schaal sneller afkoelt.

Een variatie van deze saus is de Béarnaisesaus. Er is één extra ingrediënt en dat is 1 eetlepel versgehakte dragonblad. Tijdens het mengen van de witte wijn/azijn/laurierblad/zout en sjalotje, voeg je een halve verse gesneden dragonblad toe. Voor de rest gaat het recept precies zoals de Hollandse saus. Alleen als de saus klaar is voeg je de andere helft van de dragon toe. Even goed door roeren en klaar is de Béarnaisesaus.

Continue reading

Homemade patat – frites

Eigengemaakte of homemade patat of frites is veel lekkerder dan het diepvriesspul wat je in de supermarkt koopt. Het is natuurlijk wel meer werk, maar je kunt de patat precies zo klein of lang of breed snijden zoals jij het lekker vindt.
Ik bak trouwens de patat gewoon in een pan. Dat gaat net zo goed als in een friteuse. De olie of het vet is klaar als je er een stukje brood in gooit en het begint gelijk te borrelen. Een ander tip (van Ireen) is om een satéstokje te gebruiken. Steek deze in de olie en zodra het begint te borrelen is de olie of vet klaar voor gebruik.
Behalve zout, zou je er ook extra kruiden overheen kunnen strooien. De homemade patat of frites smaakt heerlijk. Helemaal als je er eigengemaakt mayonaise erbij geeft.

Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken