Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Sinds kort zit Het Glutenvrije Kookhoekje tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en wordt ook een volger van mijn pagina op Facebook.

Glutenvrij kaasuienbrood

Dit is hetzelfde recept als de glutenvrije kaasuien calzone (klik), maar dan als kaasuienbrood gemaakt. Dit snijd je in plakken en serveer je bijvoorbeeld met een salade. Het is een simpel recept om te maken en het smaakt heerlijk. Het is een vegetarisch recept wat ook nog lactosevrij en notenvrij is, maar het is niet eivrij. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Continue reading

Glutenvrij kaasuien calzone

Dit is een glutenvrije calzone met een kaasuienvulling. Het is een vegetarisch recept wat ook nog lactosevrij en notenvrij is, maar niet eivrij. Het is een simpel recept en het smaakt heerlijk. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Continue reading

Wilde perziken en pistachenoten taart

Ik had dit gemaakt om als een dessert of toetje te serveren, maar je kunt dit ook als een taart eten. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat het nogal een ietsje natte taart is. Dat komt doordat de perziken gekookt zijn en hun vocht hebben losgelaten. Deze taart is glutenvrij en lactosevrij, maar niet notenvrij of eivrij. De taart smaakt ondanks de suiker niet extreem zoet. Omdat er al suiker over de taart is gestrooid, zou je eventueel nog iets van slagroom, (soja)vanillevla of paar bolletjes ijs erbij kunnen serveren.
De taart smaakt lauwwarm en koud erg lekker.
Continue reading

Mayonaise, de snelle methode met de staafmixer

Niet alle mayonaise is glutenvrij/tarwezetmeelvrij en/of lactosevrij. Ik gebruik eigenlijk altijd één merk, maar het is eigenlijk ook heel erg makkelijk om het zelf te maken. Voordeel is dat je weet wat er in zit en het is vers. Vers is altijd lekkerder en er zitten geen extra e-nummers of andere spul in om een product lang te kunnen bewaren. Eigengemaakte mayonaise kan je daarom ook niet lang bewaren. Dus maak nooit te veel. Mayonaise is ook heel erg smaakgebonden. De ene vindt een iets zurige mayonaise lekker en de ander de iets zoetige mayonaise.

Op het forum staat een recept van mayonaise gemaakt met de staafmixer. Ik heb dit recept niet gebruikt, want ik vond dat niet echt lekker. Het recept wat ik wel gebruikt hebt komt van de Australische Masterchef – Gary Mehigan. Hij maakt het met een mini keukenmachine en dat is ietsje meer bewerkelijker dan de methode met de staafmixer, maar de ingrediënten die gebruikt werden spraken me heel erg aan. In plaats van een kleine of mini keukenmachine heb ik dus gebruik gemaakt van de staafmixer en dat gaat dan nog sneller dan zijn methode.
Er zit in dit recept geen suiker, de zoete smaak komt van de witte balsamicoazijn. De mayonaise smaakt heerlijk ouderwets. Ik heb bij dit recept milde olijfolie gebruikt (zie foto), dit is een oliesoort wat geen smaak heeft. Dit komt te goede van de andere ingrediënten. De mayonaise kan je als het in een goed afsluitbaar potje zit 2-3 weken bewaren op een koele plek in de koelkast.

Een waarschuwing bij dit recept: de mayonaise is gemaakt van een rauw ei, dus bestaat er altijd een gevaar voor salmonella. Dit recept is daarom niet echt geschikt voor hele kleine kinderen en kwetsbare bejaarden of zieken.

Continue reading

Lichtpittige rode saus

Dit is een simpele rode saus wat je kunt eten met pasta of rijst. Het is een iets pittige saus vanwege de chilipoeder. De saus smaakt zoetig en licht pittig. Heerlijk met pasta en eventueel met wat geraspte kaas, maar de saus smaakt ook goed met rijst. Dit recept is vegetarisch/veganistisch, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon vleesstukjes door doen.
Continue reading

Citroensap

Dit is natuurlijk niet echt een recept, maar Ik had ooit eens bij een supermarkt een fles met citroensap gekocht, maar toen dat op was bedacht ik bij mezelf dat je ook heel goed zelf 1 of 2 citroenen kan uitpersen en in een flesje kan bewaren. Ik heb toen eerst een klein flesje gekocht en 1 citroen uitgeperst en overgegoten in het flesje. Verser kan je het eigenlijk niet hebben. Ik heb ook ontdekt dat je niet te veel citroenen moet uitpersen en kan bewaren, want het gaat op een gegeven moment beschimmelen. Het gekochte flesje bevat blijkbaar dan ook iets meer ingrediënten, want hoe kan het anders dat de citroensap daar maandenlang bewaard kan worden. In het flesje op de foto zit het sap van 1 citroen.

Continue reading

Pittige walnotenpasta

Dit recept kan je op 2 manieren gebruiken. Je kunt het als pastasaus gebruiken bij pasta’s, maar je kunt dit ook als broodbeleg gebruiken. De walnotenpasta heeft een aparte smaak. Het heeft een iets bittere toon mede dankzij de walnoten, maar de kruidnagel en kaneel en de andere ingrediënten maakt dat dit een goede combinatie is. De pasta smaakt lekker op brood met wat plakjes tomaat of komkommer.
Continue reading

Spinazieflappen

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit zijn simpele spinazieflappen met spinazie en feta en wat andere ingrediënten. De smaak is vrij neutraal, maar wel erg lekker. De spinazieflappen kan je warm en koud eten. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.
Voor de mensen die dit ook een keer willen eten, er is tegenwoordig een lactosevrije feta van het merk Heirler te koop bij sommige reformzaken en MinusL bij sommige reformzaken en supermarkten.
Continue reading

Vegetarische macaronisalade

Dit is een voedzame en frisse zomersalade. Deze salade kan je lauw warm eten, maar is ook heel goed koud te eten. Je kunt deze salade nog verder aanvullen met bijvoorbeeld artisjok of asperge of andere groenten, maar bijvoorbeeld ook met garnalen of kip. De salade is friszurig van smaak en het smaakt goed.

Continue reading

Glutenvrij barbecueën.

Glutenvrij barbecueën lijkt niet zo eenvoudig. Je moet goed opletten dat alles goed gescheiden is en blijft. Je kunt vlees wat glutenvrij moet blijven niet op dezelfde barbecue leggen. Er zijn paar spelregels die je moet hanteren als je gaat barbecueën waarvan één of misschien zelf wel meerdere gasten glutenvrij moeten zijn. Ik bedoel dan echt mensen die coeliakie hebben. Mensen die dat niet hebben maar wel zelf voor gekozen hebben om glutenvrij door het leven te gaan of mensen die een tarweallergie hebben, daar is een dieetfoutje weliswaar vervelend maar de darmen lopen geen beschadigen op.

Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding! Heb je een commercieel verzoek, mail me dan even

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken