<

Het Glutenvrije Kookhoekje

Een site met gluten- en lactosevrije recepten

Sinds kort zit Het Glutenvrije Kookhoekje tegenwoordig ook op Facebook (klik). Kom snel kijken en wordt ook een volger van mijn pagina op Facebook.

Groene tuinsalade

Groene tuinsalade is een gezonde salade wat heel snel is gemaakt. Door de dressing is het een frisse en heerlijke salade. Je zou er nog een kleine radicchio (rode witlof) in kunnen doen, alleen is die niet altijd te koop in de supermarkt. De salade is vegetarische en een veganistisch recept en hij is ook geschikt voor mensen met een notenallergie. Hij is uiteraard glutenvrij en lactosevrij. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.

groene tuinsalade

Continue reading

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen is een Zweeds gerecht. Het is een makkelijk recept om te maken, helemaal met behulp van de satéstokje of cakeprikker. Zo’n stokje zorg ervoor dat de aardappel niet doorgesneden wordt. Ik heb 3 foto’s geplaatst. Op de bovenste foto’s zie je hoe het satéstokje gebruikt wordt en hoe de aardappel eruit komt te zien. Op de onderste foto zie je het resultaat als de hasselback aardappelen klaar uit de oven komt (uiteraard dan nog zonder de salade). Als je een veganist bent en je wilt dit ook eten, vervang dan de Parmezaanse kaas voor geroosterd glutenvrij broodkruimels met wat zout en peper.
de voorbereidingen van hasselback aardappelende voorbereidingen van hasselback aardappelenhasselback aardappelen
Continue reading

Kaasfondue

Wie kent dit niet, kaasfondue. Je hebt ook verschillende soorten recepten om kaasfonduesaus te maken. Behalve de soorten kazen die in het recept staan vermeldt kan je ook Savoyarde, Neuchâtel of Vaudoise gebruiken (ik ga ervan uit dat ze glutenvrij zijn, maar controleer dit wel even voor de zekerheid). In Wales gebruiken ze Welsh rarebit met cheddar en (glutenvrij) bier en in Italië maken ze de fondue met Fontina, eidooiers en witte truffels. De witte wijn moet echt droog en fruitig zijn, dat geeft het die speciale smaak aan de kaasfondue. De kaasfondue is klaar als de saus dik is, dus als je er met de vork er doorheen gaat en je trekt hem omhoog er draden blijft hangen. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept.

kaasfondue

Continue reading

Salade met gerookte forel en venkel

Salade met gerookte forel en venkel is een aparte combinatie qua smaak: het zoutige van de forel en de anijsachtige smaak van de venkelknol en de pittige mosterddressing. Kortom, een frisse salade.
Wil je deze salade ook eten maar ben je een vegetariër, geen nood. Je laat gewoon de vis achterwege en je eet het zo op of je kookt paar eieren en je snijdt deze in vieren en klaar is je vegetarische salade. Ben je veganist, dan laat je het ei achterwege en eet je de salade zo op of je strooi er wat noten overheen. Dat smaakt net zo goed.

salade met gerookte forel en venkel Continue reading

Gebakken banaan met notensaus

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Gebakken banaan met notensaus is een heerlijk toetje. Door de espresso of sterke koffie smaakt het toetje ook niet al te zoet. Het is wel een iets bewerkelijk recept om te maken, maar je kunt het beste eerst de bananen door de helft snijden en besprenkelen met citroensap. Vervolgens ga je de karamel maken en de gesuikerde walnoten. Zet het vuur tijdelijk uit van de karamel (dit om te voorkomen dat de suiker verbrandt) en maal eerst de gesuikerde walnoten in de keukenmachine. Vervolgens maak je de saus, deze kan als je de bananen bakt iets afkoelen. Zijn de bananen klaar, dan meng je de walnoten met de saus en schep je de saus over de bananen. Serveer het toetje met een bolletje ijs. Dit recept is niet lactosevrij vanwege het ijs. Ik heb bij dit recept kokoscrème gebruikt (even een blik kokosmelk openen zonder te schudden, de kokoscrème zit boven in het blik en dit schep je zo eruit), maar als je geen lactose-intolerantie hebt gebruik dan gewoon slagroom.

gebakken banaan met notensaus

Continue reading

Lasagne met zoete aardappelen en mozzarella

Dit is een recept waarbij we de groenten hebben gebruikt die in de koelkast lag en binnen de kortste tijd opgemaakt moest worden. Het enige wat ik speciaal gekocht had voor dit recept waren de zoete aardappelen. Snijd deze zo dun mogelijk, want dan zijn ze sneller gaar. Ik heb 12 glutenvrije lasagnevellen gebruikt, maar hoeveel je er precies moet gebruiken is afhankelijk hoe groot of hoog de ovenschaal is en hoeveel lagen je wilt maken. Er wordt in dit recept geen witte (kaas)saus gebruikt. Het vocht van het groentemengsel is meer dan genoeg om de lasagnevellen gaar te koken. Op de laatste groentelaag worden de resterende mozzarellaplakjes gelegd en daarop word de laatste beetje Parmezaanse kaas over gestrooid. Als laatste strooi je er nog wat zwarte peper en zout naar smaak over. Dit is weliswaar een bewerkelijk recept, maar je krijgt er een overheerlijke lasagne voor terug. Wij vonden hem erg goed smaken.

lasagne met zoete aardappelen en mozzarella

Continue reading

Notenkoekje met raw chocostukjes en kokos

Dit zijn geen koekjes voor suikerjunks. Ik wilde een iets gezond koekje maken waarbij de suikersmaak niet opvallend aanwezig is. In deze koekjes heb ik ahornsiroop gebruikt. Ahornsiroop heeft een sterke eigen smaak, je houdt er van of niet. Houd je er niet van, vervang dan de ahornsiroop door b.v. agavesiroop. Behalve ahornsiroop zit er ook raw chocostukjes, gebroken of gekneusde cashewnoten, olie en gemalen kokos (en nog meer) in. Verder heb ik amandelmeel en quinoameel gebruikt. Kortom: een redelijk gezond koekje. Ondanks dat er minder suiker in zit en de koekjes apart smaken, zijn ze toch heerlijk.
Ik heb een macaronbakplaat gebruikt bij deze koekjes, daarom zijn ze mooi van vorm geworden. Ik weet dus niet of de koekjes heel erg uitlopen tijdens het bakken. Mocht dat wel het geval zijn, kort dan de baktijd in met 5-10 minuten.

notenkoekje met raw chocostukjes en kokos

Continue reading

Kalkoensalade met groene chilipeperssalsa

Een gezonde salade met veldsla en kalkoenvlees. De salade is iets pittig van smaak, maar niet zo dat je je keel moet blussen. Het is een makkelijk recept om te maken. Als je de salsa een dag van te voren maakt, dan is dit recept ook snel gemaakt. Voor de rest maar weinig te vertellen over dit recept. De salade smaakt trouwens heerlijk.

kalkoensalade met groene peper salsa

Continue reading

Venkelroomsaus met walnoten

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een overheerlijke vegetarische venkelroomsaus met walnoten. Het is een saus met verschillende smaken erin. Je proeft zoet, zout en bitter en de anijssmaak van de venkel. Heb je een notenallergie laat dan de walnoten weg, maar daardoor valt ook de bittere noot weg. Heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewoon kookroom. Er zijn verschillende soorten blauwe kazen, neem degene die je het lekkerste vindt. Wil je geen suiker gebruiken, gebruik dan agavesiroop of kokosbloemsuiker. Ik zou geen honing gebruiken, omdat dit vaak een sterke eigen smaak heeft. De saus is romig door de kokoscrème. Voor kokoscrème hoeft je niet al te veel moeite te doen, want je gebruik een blik kokosmelk. Het blik niet van te voren schudden, maar je maakt hem open en je schept de kokoscrème eruit. Zo simpel is het. Het is echt dik van structuur. Ideaal om een romige saus van te maken.

venkelroomsaus met walnoten

Continue reading

Mayonaise

Niet alle mayonaise is glutenvrij/tarwezetmeelvrij en/of lactosevrij. Ik gebruik eigenlijk altijd één merk, maar het is eigenlijk ook heel erg makkelijk om het zelf te maken. Voordeel is dat je weet wat er in zit en het is vers. Vers is altijd lekkerder en er zitten geen extra e-nummers of andere spul in om een product lang te kunnen bewaren. Eigengemaakte mayonaise kan je daarom ook niet lang bewaren. Dus maak nooit te veel. Mayonaise is ook heel erg smaakgebonden. De ene vindt een iets zurige mayonaise lekker en de ander de iets zoetige mayonaise.

Dit is een basisrecept. Probeer het eens uit en pas het aan je eigen smaak.Je kunt er bijvoorbeeld ook nog kerriepoeder of paprikapoeder of gemalen chili of cayennepeper toevoegen als je van pittige mayonaise houdt. Of als je echt van scherp eten houdt, een eetlepel sambal. Of als je van knoflook houdt neem dan paar knoflookteentjes. Pers deze uit met een knoflookpers en meng dat door de mayonaise en je hebt knoflookmayonaise. Simpele kan het haast niet. ;-)

mayonaise

Continue reading

Alle recepten die op mijn site staan zijn glutenvrij! Als er in het recept staat: 'bloem of zelfrijzend bakmeel' dan wordt hiermee glutenvrij meel meebedoeld.

Uitleg kaas:

Ik krijg zo nu en dan eens de vraag waarom ik kaas gebruik en eet terwijl ik ook een lactoseintolerantie heb. De Hollandse harde kazen zijn vanaf belegen tot (extra) oud lactosevrij. Parmezaanse kaas is ook een oude kaassoort en daarom ook lactosevrij. Eigenlijk zijn alle oude harde kazen lactosevrij.
Free counters!
Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. (Hippocrates)

Archief

Categorieën

Follow Me

twitter youtube rss 35x34 blogliv icoon facebook pinterest

Disclaimer

Niets uit deze weblog mag worden verveelvoudigd en/of gekopieerd of anderszins openbaar gemaakt worden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

All rights reserved. All images and content on this blog may not be reproduced in any form or means without prior permission of the author.

Het Glutenvrije Kookhoekje | Log in | Cookie Policy |Contact

Copyright © Het Glutenvrij Kookhoekje 2008 - 2014. All Rights Reserved.

(kopie recept(en) gebruiken op forum of site s.v.p. met de © bronvermelding!)

Alle foto's vallen onder de auteursrechten van deze site. Daarom graag vooraf toestemming vragen als je een foto of foto's wilt gebruiken