Kiplaksa

Daar sta je dan in de supermarkt met een vergrootglas om alle ingrediënten te lezen. Zelf met leesbril en goed licht is het echt niet meer te lezen. Het lijkt wel alsof de letters steeds kleiner worden. En nee, mijn leesbril is nog goed. Ik had trassie nodig voor een recept. Ik was al naar verschillende supermarkten geweest en als laatste ging ik maar naar de AH. Als ze het daar niet hadden, dan moet ik naar de Chinese supermarkt in de buurt gaan (iets van 20 minuten rijden). Maar gelukkig had AH het wel in voorraad. Ik liep er zowat voorbij, want heel veel stond er niet en het kleine beetje wat er stond stond ook helemaal achteraan. Omdat ik vrijdag erg moeilijk kon bukken, was het ook erg moeilijk te zien maar mijn oog viel er ineens op. Dus met veel moeite bukken (want het stond erg laag) en met de handen naar achteren grijpen en ja, er stonden nog paar potjes. Wel erg vies en kleverig, maar goed ik had trassie gevonden. Eerst nog de ingrediënten lezen en pfff, glutenvrij en tarwezetmeelvrij. Eindelijk kan ik laksapasta (klik) maken voor het kiplaksa recept. Laksapasta had ik trouwens ook nergens in een of andere supermarkt gezien, daarom heb ik het zelf maar gemaakt. De kiplaksa smaakt goed en is niet heel erg pittig.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram kippenvlees
1 kleine rode chilipepertje, ontzaad en fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 grote sjalot, gesnipperd
1 stengel citroengras, alleen het witte gedeelte, fijngesneden
2 eetlepels koriander, fijngehakt
70 gram laksapasta
750 ml kippenbouillon of groentebouillon
500 ml kokosmelk
200 gram mihoen (rijstvermicelli)
90 gram taugé
2 eetlepels munt, grof gehakt
partjes limoen, voor erbij

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: braad- of hapjespan

Bereiding:
Doe voor de balletjes het kippenvlees, de chilipeper, de knoflook, de ui, het citroengras en de fijngehakte koriander in de keukenmachine en meng alles goed door elkaar.
Zodra er zich in de keukenmachine een bal gaat vormen en alle stukken vlees is vermengd, stop dan met de keukenmachine.
Doe het vleesmengsel op een boord en rol met de handen balletjes van (net zo groot als een golfbal).
Doe de bouillon, kokosmelk, laksapasta en de kipballetjes in de braadpan.
Laat alles even goed heet worden, zodra het begint te koken zet je het vuur laag zodat het blijft pruttelen.
Laat dit 30 minuten langzaam garen.
Kook tijdens de laatste 10 minuten het water voor de mihoen.
Doe de mihoen in een kom en giet er ruim kokend water bij.
Wacht 10 minuten en giet de mihoen goed af (of doe het zoals het op de verpakking staat beschreven).
Verdeel de mihoen en de taugé over 4 kommen en schep de saus erover.
Strooi de munt erover en geef er eventueel partjes limoen erbij.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.